top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Video en de volledige toespraak van de vertrekkende stafchef, luitenant-kolonel Aviv Kochavi


Foto IDF-woordvoerder


“De oorlog is begonnen!” Deze twee woorden die de buurvrouw tegen mijn moeder zei, zijn mijn eerste herinnering als kind in 1967. Deze woorden werden een centraal onderdeel van mijn leven. In die dagen hing het besef in de lucht dat het lot van het land in handen was van het leger.


Ik koos voor gevechtsdienst. Ook de in de school vallende namen op de muur hadden hier invloed op. Het land vecht voor zijn veiligheid en ik wilde op mijn beurt mijn steentje bijdragen aan een zinvolle dienst. Mijn aandeel strekte zich uit tot vier decennia van veiligheid en betekenis. Vanaf de dag dat ik me aanmeldde tot op dit moment, blijf ik leren en verwonder ik me over het unieke karakter van de IDF. Het is niet alleen een leger dat veiligheid biedt aan elke burger, de IDF is een plaats van waarden, diepe betekenis, vriendschap en eenheid van doel.


Foto IDF-woordvoerder


Maar bovenal is de IDF de beschermingsparaplu die het bestaan ​​van de staat garandeert. Op de dag van de onafhankelijkheidsverklaring schreef David Ben-Gurion in zijn dagboek: 'Vandaag om vier uur 's middags werd de Joodse staat opgericht. "Zijn lot ligt in de handen van de veiligheidstroepen". Dit is tot op de dag van vandaag het geval, dankzij de dagelijkse arrestaties van terroristen in het hart van de vluchtelingenkampen, door de vernietiging van wapens diep in vijandige landen tot omvangrijke operaties. Dit is een leger dat inlichtingen verzamelt, dwarsboomt en aanvalt.Het is een initiatiefleger dat de burgers van het land beschermt, de veiligheidssituatie verbetert en zorgt voor regionale afschrikking.


De beelden van de overwinning zijn alledaags: ouders die hun kinderen begeleiden naar de kleuterschool, de volle parken en een rustige maaltijd op zaterdagavond. Ik kreeg het recht om de IDF te leiden.


Foto IDF-woordvoerder


Ik heb mezelf hier vaak aan herinnerd en ik zei tegen mezelf: ik dank je!!! Ik dank in het algemeen en diep, maar voel me verplicht velen te bedanken.

Ik dank al mijn commandanten door de jaren heen. Ik heb van jullie allemaal geleerd.

Ik dank de partners in de MLA, de ministeries en het ministerie van Defensie.


Ik dank alle veiligheidsorganisaties, dat we samen bewijzen dat onze samenwerking een nationale troef is. Ik dank het Amerikaanse leger en zijn centrale commando voor een diep en diepgeworteld partnerschap.


Ik dank Knesset-lid Avigdor Lieberman als minister van Defensie voor het vertrouwen dat hij in mij stelde.


Ik dank de premiers en ministers van Defensie: Benjamin Netanyahu, Naftali Bennett, Yair Lapid, Yoav Galant en Benny Gantz voor hun partnerschap, ernst en verantwoordelijkheid.


Foto IDF-woordvoerder


Veel legers hebben geavanceerde vliegtuigen en tanks en digitaal is er in overvloed. En toch is de IDF toonaangevend en baanbrekend op vele terreinen, en voert operaties uit op een unieke manier die zijn gelijke niet kent in de wereld. De belangrijkste reden hiervoor is de kwaliteit van de mensen. Geavanceerde oorlogsmiddelen zijn niet genoeg, je hebt toewijding en talent nodig om ze te gebruiken. Toen David Ben-Gurion zei: "haar lot ligt in de handen van de veiligheidstroepen", bedoelde hij ook de plicht van de commandanten en de samenleving om de mensen die zich bezighouden met veiligheid te koesteren. De veiligheid van het land is in de eerste plaats de kwaliteit van de bevelhebbers van het leger.


Foto IDF woordvoerder


Het gewicht van het gewicht nam van positie tot positie toe en het bereikte zijn hoogtepunt in mijn positie als stafchef, maar ik droeg het niet alleen, en ik dank u eerst, mijn ondergeschikten, en nu is het mijn beurt om te groeten. Alles wat we bereikten was gemeenschappelijk, en ieder van jullie die het IDF-uniform droeg, was meteen als een zoon of dochter voor mij.


Ik groet u allen, maar vooral degenen die de weg tot het einde volgden. Ik buig mijn hoofd voor de gevallenen en hun families, versterk de gewonden en bid voor de terugkeer van de jongens.


Foto IDF-woordvoerder


Ik groet alle soldaten, reguliere, reserve- en IDF-medewerkers, aan degenen die de strijd begeleiden, onderzoeken, opereren, repareren en assisteren.

Ik groet de gevechtssoldaten, voor veeleisende dienst die gepaard gaat met moeilijke training, hinderlagen, patrouilles, arrestaties en gevaarlijke operaties Er werden kogels of grondraketten op je afgevuurd en je ging door totdat je de missie had voltooid.


Ik groet de commandanten, van alle rangen, die ervoor kozen om te leiden, verantwoordelijkheid te nemen en risico's te nemen, en wisten dat het leiden van het leger betekende dat je altijd verantwoordelijk was, zonder werkuren, zonder echt persoonlijke tijd, de hele dag door, op zaterdag en op feestdagen.


Ik groet de velen die grenzen overschrijden, grenzen verleggen, grenzen verleggen en initiatief, creativiteit en moed tonen, en ik groet al diegenen die in een dichtbevolkte en complexe omgeving opereren en op een zeer waardevolle manier opereren. Ik groet de officieren van het hoofdkwartier wiens werk een uitdrukking is van diep nadenken, planning en coördinatie, en die veel verder gaan dan wat bekend en bekend is.


Foto IDF-woordvoerder


Ik groet commandanten die een uitdagend gezinsleven leiden, die hun kinderen één keer per week, tweewekelijks en soms drie keer zien. Ik ben dankbaar en sorry voor al diegenen die de geboorte hebben moeten missen, die niet aanwezig waren bij de eerste stapjes van het meisje, die de beloofde reis hebben afgezegd en die niet naar het verjaardagsfeestje konden komen.


Ik groet de echtgenoten van de commandanten die alleen met de regelingen en uitdagingen omgaan, en degenen, en dat zijn er velen, die zelfs in het weekend en op feestdagen alleen blijven. Ik groet jullie commandanten, jullie die ervoor kozen een abnormaal leven te leiden zodat de burgers van het land een normaal leven konden leiden.


Foto IDF-woordvoerder


Ik groet en dank u, maar ik herinner u eraan dat in de eerste plaats wij degenen zijn die dankbaar zouden moeten zijn voor de kans om in de IDF te dienen. Een commandant in de IDF houdt zich bezig met de essentie - veiligheid, het opvoeden van een generatie en waarden. Hij geeft en ontvangt, hij bouwt en wordt gebouwd. De IDF is een plaats van zelfontplooiing, een plaats van waarheid en waarden, en een leven van betekenis wordt daar geleefd.


Het lot van het land ligt in de handen van zijn commandanten, en een land als het onze kan zich alleen het beste leger veroorloven, wat in de eerste plaats betekent dat de beste mannen en commandanten erin dienen. Ze worden gemotiveerd door interesse, toewijding en betekenis, maar ze verdienen erkenning, beloning en eerlijkheid en uw veiligheid, burgers van het land, is in hun handen.


Foto IDF-woordvoerder


Ik had een belangrijke dienst die culmineerde als chef-staf. Elke dag handelde ik met het gevoel dat het lot van het land in handen was van de IDF en in mijn handen: hoe de verdediging te verbeteren, hoe terroristische aanslagen te voorkomen en dreigingen te vernietigen, en hoe een professionele, morele staat op te bouwen en progressief leger. Niet alles is perfect en veel zaken vereisen voortdurende verbetering, maar onze vijand, de IDF, wist sterker, meer aangepast en met een extreem hoog offensief vermogen. Een andere belangrijke taak was voor mij en voor ons allemaal, het beschermen het leven van de soldaten. Dit is een zware verantwoordelijkheid die ik elke dag voelde en die ik elke dag probeerde te vervullen. Daarom wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie Zinovjev. Ik geef de verantwoordelijkheid en de taak door aan majoor Generaal Hertzi Halevi, vanaf nu onze commandant, een uitstekende, professionele, ervaren en waardevolle officier, en tegen alle burgers van Israël zeg ik dat u in uitstekende handen bent, bij hem en bij de generaals van de generale staf.


Ik beëindig een reis van veertig jaar waarin ik in alle sectoren heb gemarcheerd, de meeste uitdagend en bloederig. Het was een fascinerende en betekenisvolle reis, maar het zou niet mogelijk zijn geweest zonder het stabiele, geruststellende en sympathieke anker dat ik thuis had: mijn dochters Amit, Noam en Maya en mijn vrouw Yael. Het was een gedeelde reis en ik ben jullie allemaal dankbaar. Van al mijn leraren heb ik geleerd, en van jou Yael meer dan allemaal. Je was een bron van wijsheid en kracht voor mij. Moge je gezegend zijn onder de vrouwen, Yael, en ik ben gezegend.


Foto IDF-woordvoerder


Ik sluit de reis met tevredenheid af. Hij had alles, successen en mislukkingen, momenten van plezier en littekens, maar hij had altijd heilige angst en voorbede! Ik eindig met tevredenheid en vertrek hoopvol, dankzij de menselijke kwaliteit. Kwaliteitsjongeren met een hoge motivatie voor gevechtsdienst die goede soldaten worden die uitstekende commandanten worden. Het gewicht van de verantwoordelijkheid was tijdens de hele rol voelbaar, maar er waren momenten dat het gevoel sterker werd.


Een daarvan was precies toen David Leitner ('Dogo') bij mij op kantoor kwam. Hij kwam de kamer binnen en oncontroleerbare zware tranen begonnen uit zijn ogen te stromen, hij wendde zich met verstikte stem tot mij en zei: 'Weet je wat het betekent voor een overlevende van de Holocaust zoals ik om in het kantoor van de chef van de generaal te zijn? Staf van de Israel Defense Forces'? Sommigen vragen wat de betekenis is, wat is het nut van de campagne en wanneer? Ik antwoord en neem het antwoord van Moshe Belinson bijna een eeuw geleden over: "Totdat de meest gepassioneerde en brutaalste in het kamp van de vijand het wist: er is geen manier om de macht van Israël in zijn land te breken." Dat is het doel van de campagne."


Soldaten, ik neem afscheid van jullie en laat de campagne en de veiligheid van het land in jullie handen. Ik neem afscheid van je met grote waardering en liefde, van de eerste van de soldaten tot de laatste van de kampioenen.


Ik neem afscheid van de IDF, waar ik zoveel van hou, ik groet jullie allemaal en bedank jullie voor het voorrecht om een ​​leger te leiden met een macht die het Joodse volk in de hele geschiedenis nog nooit heeft gehad, en om het bevel te voeren over waarschijnlijk de meest speciale organisatie in de wereld - het volksleger, dat de mensen beschermt, dat het beste van het volk belichaamt. Dit is een goed dat ook voortkomt uit het feit dat de IDF de mensen verenigt. In de IDF dienen mensen met verschillende meningen en overtuigingen die elke dag bewijzen dat naast diversiteit het mogelijk is om eenheid en vriendschap te bewaren. Juist in deze dagen van polarisatie en controverse herinnert de gezamenlijke militaire dienst van alle schakeringen van de samenleving ons eraan dat we één volk zijn, met één doel en één gemeenschappelijke toekomst.


Het was mijn deel,

het was een goede reis,

in een heel goed leger, en het is

goed en belangrijk om ons land te dienen.

Ik groet jullie soldaten en knuffel jullie.

Jullie zullen altijd mijn soldaten blijven,

en vanaf nu ben ik jullie soldaat.74 weergaven0 opmerkingen
bottom of page