top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Grote afvalstrandbal rolt anti-plasticwet van Tel Aviv uit


Tal Tenne Czaczkes toont haar vuilnisbal aan een kind op Gordon Beach. Foto met dank aan de gemeente Tel Aviv-Yafo


Van ver ziet deze gigantische strandbal op Gordon Beach in Tel Aviv er schattig en kleurrijk uit. Van dichtbij kunnen strandgangers zien dat de bal - 3,5 meter in diameter - bestaat uit duizenden afgedankte items, die allemaal op lokale stranden zijn verzameld.


Kunstenaar Tal Tenne Czaczkes maakte de enorme afvalbalsculptuur voor de gemeente Tel Aviv-Yafo, die onlangs een wet heeft aangenomen die wegwerpplastic, zoals wegwerpborden, tassen en plastic, op badstranden verbiedt.


Met de inwerkingtreding van de wet richt de gemeente zich op voorlichting en waarschuwingen voordat meer nadruk wordt gelegd op handhaving en boetes.


De gigantische strandbal, die ongeveer twee maanden op Gordon Beach zal blijven staan, maakt deel uit van de campagne van de stad om het publiek bewust te maken van zwerfvuil en om het milieubewustzijn in het algemeen te vergroten.


De strandbalsculptuur van Tal Tenne Czaczkes maakt mensen bewust van plastic afval op Gordon Beach. Foto met dank aan de gemeente Tel Aviv-Yafo


Czaczkes merkte tegen ISRAEL21C op dat strandballen vaak leuke jeugdherinneringen oproepen, maar ze worden vaak zelf zwerfvuil zodra ze een lek hebben en worden weggegooid - op de kust achtergelaten of in de zee drijvend, wat bijdraagt ​​​​aan het vervuilingsprobleem.


Ze meldde dat ze in de afgelopen drie jaar meer dan een ton rotzooi verzamelde van de stranden van Tel Aviv: heliumballonnen, snackzakken, afhaalcontainers, slippers, hoeden, haarborstels, plastic borden, waterflessen, handdoeken... noem maar op.


"Als ik erin zou slagen om zelf zoveel op te halen, wat zou er dan gebeuren als duizenden mensen actie zouden ondernemen - minder zouden kopen, minder weggooien, meer afval van stranden verzamelen?" zegt ze in onderstaande video (in het Hebreeuws). “Wij zijn de verandering.”41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page