top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Hamas gebruikt ziekenhuizen voor terreurdoeleinden, geeft de ziekenhuisdirecteur van Gaza toe

Directeur van het Kamaal Aduan-ziekenhuis, Ahmad Kahlot. Screenshot YouTube


Het hoofd van het Kamaal Aduan-ziekenhuis, Ahmad Kahlot van Jabliya in Gaza, heeft tegenover de Shin Bet bekend dat Hamas zijn ziekenhuis heeft overgenomen als militair operatiecentrum, zo werd dinsdag onthuld door Israëlische media, waaronder The Jerusalem Post.


Kahlot vertelde zijn ondervragers dat hij zich in 2010 bij Hamas aansloot met de gelijkwaardige rang van brigadegeneraal.


Vervolgens zei hij dat veel van het ziekenhuispersoneel tevens lid was van de az-al-adin al-Qasam-brigades van Hamas. Het gaat onder meer om artsen, verpleegkundigen, paramedici en ander personeel.


Meer specifiek zei hij dat het ziekenhuis 16 personeelsleden had die ook fungeerden als terreuragenten voor Hamas .



Kahlot werd op 12 december gearresteerd en heeft sindsdien in detail uitgelegd hoe Hamas zijn wapens verborg en zijn operaties verweefde naar de werking van het ziekenhuis.


Bovendien bekende hij dat Hamas een van de gijzelaars van de IDF-soldaten naar het ziekenhuis had gebracht en ambulances had gebruikt om de lichamen van Israëlische gijzelaars te verplaatsen, schrijft The Jerusalem Post.


Verder beschreef hij dat Hamas zijn eigen aparte kantoren, ambulances en uitrusting met verschillende kleuren en tekens heeft.


De IDF heeft algemeen bewijsmateriaal naar voren gebracht waaruit blijkt dat Hamas bijna al zijn ruim twintig ziekenhuizen heeft misbruikt, en specifiek bewijsmateriaal van uitgebreider misbruik van enkele ziekenhuizen, zoals Shifa en Rantisi.


De directeur van het Shifa-ziekenhuis, Muhammad Abu Salmiya, werd op 23 november gearresteerd door de Shin Bet en zijn detentie werd op 27 november tijdens een hoorzitting via videoconferentie met 45 dagen verlengd.


Geen enkele instantie heeft tot nu toe verklaringen van Abu Salmiya verspreid en de The Jerusalem Post begrijpt dat de opvatting van het defensie-establishment is dat hij ofwel nog niet “gekraakt” is in het toegeven van een connectie met Hamas, ofwel dat de omvang van de informatie die hij heeft een langere periode van ondervraging vereist.














































482 weergaven0 opmerkingen
bottom of page