top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: In het hart van Gaza - de twee kanten van de commandogevechten

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder vandaag in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Noya Ben Gigi.


Ze steken het grenshek over, gefocust op één doel, en weten dat ze diep vijandelijk gebied in gaan om de missie te voltooien. Maar ze zijn echt niet de enigen. Achter de soldaten van de commandoformatie staat de artillerie eenheid die ervoor zorgt dat elke kritische operatie op afstand kan plaatsvinden. We hoorden over de bijzondere samenwerking van de speciale troepen.


In het hart van de terreurbolwerken van Hamas voeren de commandostrijders de meest complexe activiteiten uit op vijandelijk grondgebied - van hinderlagen en infiltratie, via het aanvallen van kwaliteitsdoelen met dodelijke IML, tot face-to-face gevechten.


Foto IDF woordvoerder


Tegelijkertijd speelt ver weg, aan de andere kant van het grenshek, het personeel van de artillerieeenheid van de brigade een even belangrijke rol: het uitvoeren van nauwkeurige vuuraanvallen die de strijdkrachten in realtime zullen bijstaan. Tot nu toe zijn er ongeveer 500 van hen geregistreerd.


"We zijn op 7 oktober begonnen met het exploiteren van het complex en sindsdien hebben we non-stop gewerkt", zegt kapitein A, de brandcoördinatieofficier van de brigade (Kshaa), "we ondersteunen de jagers met vuur vanaf een afstand. en ze tegelijkertijd naar voren te sturen, waardoor de grond wordt voorbereid voor de volgende activiteiten".


Foto IDF woordvoerder


Een voorbeeld van de nauwe samenwerking vond plaats tijdens de gevechten diep in de stad Khan Yunis. "Er wordt een antitankraket op ons afgevuurd", lieten de troepen in het veld weten. Binnen enkele minuten waren ze, zoals kapitein A beschrijft, al betrokken bij het incident: "We identificeerden het schietpunt, 150 meter, en wisten we dat we de vijand met kracht moesten neerhalen – en snel. Met de hulp van inlichtingenextractie en nauw contact met de luchtmacht hebben we het vuur bevestigd, gelanceerd, de dreiging weggenomen en de voortzetting van de gevechten mogelijk gemaakt."De commando's worden naar bijzonder gevoelige en complexe missies gestuurd, met doelen met hoge prioriteit - dit is in het licht van de gevechtscapaciteiten die ze tijdens de training hebben verworven en de dodelijke middelen die ze tot hun beschikking hebben. Ze kennen de hele terreinroute en brengen prestaties en kritische inlichtingeninformatie mee die niet op afstand kan worden verzameld.


Een van die belangrijke bestemmingen was een veroverd hotel in de noordelijke Gazastrook. Na langdurige activiteit en aanhoudende gevechten tegen de terroristen van de organisatie, hebben de strijders vele Hamas voorraden, schachten grenzend aan onderwijsplaatsen en terroristische infrastructuur gelokaliseerd en vernietigd.
Ze gebruiken onder andere een aanzienlijke krachtvermenigvuldiger van de brigade - een speciale amlach. De "Steel Stinger" is slechts een van hun speciale middelen, en de enige die gedetailleerd kan worden. In tegenstelling tot de andere mortierbommen ontvangt deze een nauwkeurige locatie, en dankzij een ingebed navigatiesysteem volgt de bom een ​​laserstraal en kan hij het doel met een hoge mate van nauwkeurigheid raken, waardoor we geen enkel doel hoeven te missen.


"Als we alleen vanuit de lucht aanvallen, zullen we de grond niet op dezelfde manier veroveren", legt de Ksha uit, "als we alleen vanaf een afstand aanvallen, kan de vijand zich verstoppen of ondergronds gaan, in het netwerk van tunnels. Aan de andere kant, als de strijders tegelijkertijd aanwezig zijn, verandert de situatie."


Foto IDF woordvoerder


"We blijven gefocust op het doel", benadrukt de artillerie coördinatiefunctionaris, "de meesten van ons hier zijn reservisten. We verlieten ons huis, verlieten het werk en de school voor een grotere missie - voor ons land."


436 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page