top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: IsraAID lanceert noodhulp na de aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea

Screenshot YouTube


IsraAID, Israëls leidende internationale humanitaire hulpgroep, lanceerde vrijdag een noodhulpactie, na de verwoestende aardverschuiving van afgelopen vrijdag in Papoea-Nieuw-Guinea.


De autoriteiten vrezen de mogelijkheid van een tweede aardverschuiving en de risico's voor massale sanitaire voorzieningen die worden veroorzaakt door lichamen onder het puin. De enorme aardverschuiving overspoelde zes dorpen en liet een onnoemelijk aantal mensen onder het puin achter. De volledige impact van de aardverschuiving is nog steeds onduidelijk, met geschatte slachtoffers variërend van honderden tot meer dan 2.000. Het team van deskundigen van IsraAID heeft vandaag Israël verlaten en is op weg naar de provincie Enga, waar zij dringend noodzakelijke hulp zullen bieden aan de ontheemde en getroffen gemeenschappen.

De aardverschuiving van afgelopen vrijdag in de provincie Enga, een afgelegen gebied in de westelijke hooglanden van het land waar ongeveer 5.000 mensen wonen, werd veroorzaakt door hevige regenval. De regio heeft de afgelopen maanden te kampen gehad met stammengeweld, waarbij tientallen doden zijn gevallen, en er is sprake van een al bestaand gebrek aan diensten en beschikbare middelen. Het dichte oerwoud, de voortdurende landbewegingen en een groot deel van de geblokkeerde snelweg hebben het moeilijk gemaakt voor zware zoek- en reddingsapparatuur om er langs te komen, wat de hulpinspanningen bemoeilijkt. De regering van Papoea-Nieuw-Guinea heeft ook de vrees geuit dat lichamen die vastzitten onder het puin kunnen leiden tot ernstige problemen met de sanitaire voorzieningen, waardoor mogelijk massale uitbraken van ziekten kunnen ontstaan.Het noodhulpteam van IsraAID – bestaande uit experts op het gebied van noodhulp, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, en geestelijke gezondheidszorg – zal bij aankomst een snelle behoefteanalyse uitvoeren en zijn respons op maat maken en aanpassen in samenwerking met de partners.

Dit is de eerste reactie van IsraAID in Papoea-Nieuw-Guinea. De organisatie is sinds 2015 actief in het nabijgelegen Vanuatu, na cycloon Pam. In Vanuatu ondersteunt IsraAID water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, behoeften op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en de respons en preventie van gender gerelateerd geweld, naast het ondersteunen van de veerkracht van de gemeenschappen in het licht van aanhoudende klimaatrampen. IsraAID lanceerde eerder dit jaar een strategisch kantoor in Australië, waardoor de banden en toewijding van de organisatie aan de Stille Oceaan werden verdiept. De organisatie zal haar regionale ervaring en expertise inzetten om beter te kunnen reageren in Papoea-Nieuw-Guinea.

Michal Bar, Senior Director of Emergencies and Operations van IsraAID, zei:

“We zijn verwoest door de omvang van de verwoesting van deze afgelegen gemeenschap in Papoea-Nieuw-Guinea – maar liefst 2.000 mensen vreesden dat ze onder het puin bedolven zouden worden, en meer dan 1.600 ontheemden, in een gemeenschap van slechts 5.000. IsraAID is er trots op onze tientallen jaren ervaring op het gebied van noodhulp bij deze crisis in te brengen. We zijn toegewijd aan het samenwerken met alle beschikbare partners om de onmiddellijke en lange termijn behoeften van de gemeenschap te ondersteunen.”

1.800 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

6 Comments


j.th.m.venmans
Jun 05

Helaas komt dit positieve bericht over Israël niet in de TV nieuwsuitzendingen en ook niet in de nieuwsbladen.

Like
Herman Duizend
Herman Duizend
7 dagen geleden
Replying to

Werd er iets anders verwacht van de Nederlandse media?

Like

sonja devogel
sonja devogel
Jun 05

Het is heel bewonderingswaardig dat israel zelf wordt aangevallen in hun eigen land en mensen ook daar veel hulp nodig hebben, en toch... andere landen hulp biedt.

Like

KMPX99FM
KMPX99FM
Jun 04

Terwijl Israël van meerdere kanten wordt aangevallen en door de goddeloze wereld als pariastaat wordt behandeld, ziet het toch kans om te hulp te komen bij mensen in nood, zelfs al is dat aan de andere kant van de wereld.

Like

Herman Duizend
Herman Duizend
Jun 03

Iran zal zeker geen hulp bieden!

Like
KMPX99FM
KMPX99FM
Jun 04
Replying to

Zeker niet, want Iran zaait alleen maar dood en verderf.

Like
bottom of page