top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Jeruzalem van Goud - In de Stad van David werd een 2300 jaar oude gouden ring gevonden

Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


De ring werd gevonden in de gezamenlijke opgraving van de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv. De kleine diameter brengt deskundigen ertoe te suggereren dat het een kinderring is, een meisje of een jongen, die tijdens de Hellenistische periode in Jeruzalem woonde. “Een ongewone en diep ontroerende vondst, die niet elke dag wordt aangetroffen.”

Opgraving op de Givat-parkeerplaats in de City of David, waar de ring werd gevonden. Foto Maor Ganot, Stad van David


Een gouden ring bezet met een kostbare steen uit de vroege Hellenistische periode werd onlangs gevonden in de gezamenlijke opgraving van de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv in de Stad van David, onderdeel van het Jerusalem Walls National Park, met de steun van de Elad Foundation.


De vondst zal aan het publiek worden tentoongesteld tijdens de gratis conferentie ‘Jerusalem Mysteries’, georganiseerd door de Israel Antiquities Authority op Jerusalem Day, op de Jay en Jeanie Schottenstein Nationale Campus voor de Archeologie van Israël. Details zijn te vinden op de website van de Israel Antiquities Authority. De ring heb ik van goud gemaakt en gezet met een rode edelsteen, blijkbaar een granaat. Omdat goud een zeer verfijnd materiaal is, is het buitengewoon goed bewaard gebleven en sinds het laatste gebruik ervan, 2300 jaar geleden, heeft het geen roest opgebouwd en heeft het ook geen andere verwering door de tijd ondergaan.Deze speciale ring werd onlangs ontdekt door Tehiya Gangate, een lid van het opgravingsteam van City of David, terwijl ze uitgegraven aarde aan het zeven was. “Ik was aarde door het scherm aan het zeven en zag plotseling iets glinsteren”, vertelt ze. “Ik riep meteen: ‘Ik heb een ring gevonden, ik heb een ring gevonden!’ Binnen enkele seconden verzamelde iedereen zich om me heen en er was grote opwinding. Dit is een emotioneel ontroerende vondst, niet het soort dat je elke dag tegenkomt. Eigenlijk wilde ik altijd al gouden sieraden vinden, en ik ben heel blij dat deze droom uitkwam: letterlijk een week voordat ik met zwangerschapsverlof ging.”


Dr. Yiftah Shalev en Riki Zalut Har-tov, opgravingsdirecteuren van de Israel Antiquities Authority, zeiden: “De ring is erg klein. Het zou passen op de pink van een vrouw, of op de vinger van een jong meisje of jongen. Dr. Marion Zindel zegt dat de ring is vervaardigd door dunne, voorgesneden bladgouden op een metalen ringbasis te hameren. Stilistisch weerspiegelt het de gangbare mode van de Perzische en vroeg-Hellenistische perioden, daterend van het einde van de 4e tot het begin van de 3e eeuw voor Christus en later. In die periode begon men goud met gezette stenen te verkiezen boven versierd goud.

Archeoloog Riki Zalot-Har Tov van de Antiquities Authority met de ring. Foto door Emil Elgem, Antiquities Authority


Professor Yuval Gadot van de Universiteit van Tel Aviv en opgraver Efrat Bocher merken op: “De onlangs gevonden gouden ring sluit zich aan bij andere ornamenten uit de vroege Hellenistische periode die bij opgravingen in de Stad van David zijn gevonden, waaronder de oorbel met gehoornde dieren en de versierde gouden kraal.” De geleerden wijzen erop: “De opgravingen van de Givati-parkeerplaats beginnen een nieuw beeld te schetsen van de aard en status van de inwoners van Jeruzalem in de vroege Hellenistische periode. Terwijl we in het verleden slechts een paar bouwwerken en vondsten uit deze tijd vonden, en de meeste geleerden dus aannamen dat Jeruzalem toen een kleine stad was, beperkt tot de top van de zuidoostelijke helling (“Stad van David”) en met relatief weinig middelen, deze nieuwe vondsten vertellen een ander verhaal: het geheel van onthulde structuren vormt nu een hele buurt. Ze getuigen van zowel binnenlandse als openbare gebouwen, en dat de stad zich vanaf de heuveltop westwaarts uitstrekte. Het karakter van de gebouwen – en nu natuurlijk ook de goudvondsten en andere ontdekkingen – tonen de gezonde economie van de stad en zelfs haar elitestatus. Het lijkt er zeker op dat de inwoners van de stad open stonden voor de wijdverbreide hellenistische stijl en invloeden die ook in het oostelijke Middellandse Zeegebied heersten.”

Omdat goud een edelmetaal is, is de ring in uitstekende staat bewaard gebleven. Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


Gouden sieraden waren bekend in de Hellenistische wereld, vanaf de regering van Alexander de Grote. Zijn veroveringen hielpen bij de verspreiding en het transport van luxe goederen en producten. Vaak werden sieradenversieringen ontleend aan mythologische figuren of belangrijke symbolische gebeurtenissen.


Eli Escusido, hoofd van de Israel Antiquities Authority, merkt op: “De opgraving in het oude Jeruzalem onthult ons waardevolle informatie over ons verleden. Ter ere van Jeruzalemdag nodigen wij het publiek graag uit om kosteloos een avond bij te wonen gewijd aan fascinerende ontdekkingen in Jeruzalem. Details staan ​​op de website van de Israel Antiquities Authority.


383 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page