top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Kerkmuren onthuld door opgravingen van de Israel Antiquities Authority tonen 1500 jaar oude hedendaagse schepen

De overblijfselen van de kerk ontdekt in Rahat. Foto - Assaf Peretz, Israëlische Antiquities Authority


Bij een opgraving van de Israel Antiquities Authority in de noordelijke Negev werd een kerk uit de Byzantijnse periode gevonden met kunst aan de muur waarop schepen zijn afgebeeld.

Scheepstekeningen ontdekt bij de opgraving van Rahat . Foto: Yoli Schwartz, Israëlische Antiquities Authority


De ontdekking werd gedaan ten zuiden van Rahat in de context van een stadsuitbreidingsproject om een ​​nieuwe wijk toe te voegen voor bedoeïenenstads- en voorstedelijke bewoners, gefinancierd door de Autoriteit voor Ontwikkeling en Vestiging van de Bedoeïenen in de Negev.

De overblijfselen van de kerk ontdekt in Rahat. Foto - Assaf Peretz, Israëlische Antiquities Authority


De Israel Antiquities Authority voert hier al enkele jaren opgravingen uit. Deze ontdekking zal voor het eerst aan het publiek worden gepresenteerd tijdens de Rahat-conferentie op dinsdag 6 juni, waar de geschiedenis van de stad en de regio zal worden getoond die tijdens deze opgravingen aan het licht is gekomen.


“Dit is een groet van christelijke pelgrims die per schip aankomen in de haven van Gaza”, zeggen opgravingsdirecteuren Oren Shmueli, dr. Elena Kogan-Zehavi en dr. Noé David Michael namens de Israel Antiquities Authority, samen met prof. Deborah Cvikel van de Universiteit van Gaza. Haifa's Ministerie van Maritieme Beschavingen. “De opgegraven plek vertelt het verhaal van de nederzetting in de noordelijke Negev aan het einde van de Byzantijnse periode en aan het begin van de vroege islamitische periode. Pelgrims bezochten de kerk en lieten hun persoonlijke stempel achter in de vorm van scheepstekeningen op de muren. Het schip is inderdaad een oud christelijk symbool, maar in dit geval is het blijkbaar een waarheidsgetrouwe grafische weergave van echte schepen waarmee de pelgrims naar het Heilige Land reisden.”

Scheepstekeningen ontdekt bij de opgraving van Rahat . Foto: Yoli Schwartz, Israëlische Antiquities Authority


De plaats van de oude kerk met de scheepstekeningen grenst inderdaad aan een oude Romeinse weg die van de Middellandse Zeekusthaven van Gaza naar Beer Sheva, de belangrijkste stad van de Negev, leidde. “De pelgrims begonnen hun pelgrimstocht langs Romeinse wegen die leidden naar plaatsen die heilig waren voor het christendom, zoals Jeruzalem, Bethlehem, de kloosters in de Negev-heuvels en in de Sinaï.” Het is redelijk dat hun eerste stop na het uitstappen van de schepen in de haven van Gaza was deze kerk werd onthuld tijdens onze opgravingen ten zuiden van Rahat. Deze plek ligt op slechts een halve dag lopen van de haven”, zeggen de geleerden.Volgens prof. Deborah Cvikel van de afdeling Maritieme Beschavingen van de Universiteit van Haifa : “Een van de schepen die op de kerkmuren zijn getekend, is afgebeeld als een lijntekening, maar toch kan worden opgemerkt dat de boeg enigszins puntig is en dat er roeispanen aan beide zijden van het schip. Dit kan een luchtfoto van het schip zijn, al lijkt het erop dat de kunstenaar een driedimensionale tekening probeerde te maken. Het kan zijn dat de lijnen eronder het pad weergeven dat door de roeispanen door het water wordt afgelegd. Schepen of kruisen die christelijke pelgrims hebben achtergelaten als getuige van hun bezoek, zijn ook te vinden in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.“


Een andere tekening toont wat blijkbaar een tweemastschip is. De hoofdmast heeft geen zeil, maar lijkt in het bovenste gedeelte een kleine vlag te tonen. De voormast is iets naar de boeg toe geharkt en draagt ​​een zeil dat bekend staat als een artemon. Het veeleisende detail duidt op de bekendheid van de kunstenaar met het maritieme leven. “Aangezien de tekening ondersteboven werd gevonden, lijkt het erop dat de persoon die de steen tijdens de bouw plaatste, zich er niet van bewust was dat er een tekening op stond, of dat het hem niets kon schelen.


Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority, zei: “Deze verrassende en intrigerende vondst van scheepstekeningen in een kerk uit de Byzantijnse periode in de noordelijke Negev opent voor ons een venster naar de wereld van christelijke pelgrims die het Heilige Land 1500 jaar geleden bezochten, en levert bewijs uit de eerste hand over de schepen waarmee ze reisden en de maritieme wereld van die tijd. Ik nodig alle liefhebbers van archeologie begin juni uit voor de Rahat-conferentie, waar veel vondsten die zijn gevonden bij opgravingen van de Israel Antiquities Authority in de stad voor het publiek te zien zullen zijn.”


De Rahat-conferentie is gratis toegankelijk voor het publiek en wordt gehouden op 6 juni 2024. Ga voor meer informatie naar de website van de Israel Antiquities Authority.

208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page