top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Luitenant-kolonel Tomer Greenberg, commandant van Golani's 13e bataljon, werd gedood in Gaza

Foto IDF woordvoerder


Luitenant-kolonel Tomer Greenberg, commandant van het 13e bataljon van de Golani Brigade, werd gisteren (dinsdag) gedood in een gevecht in de noordelijke Gazastrook waarbij 7 andere strijders en officieren ook werden gedood , terwijl hij aan het hoofd van de strijdmacht stond met zijn strijders waarover hij het bevel voerde, die op Zwarte Zaterdag, 7 oktober, 41 strijders verloor.


In de eerste dagen van de oorlog hield Luitenant-Kolonel Greenberg een motiverende toespraak die werd opgenomen en velen ontroerde en door N12News werd uitgezonden:


"Over tien jaar zal het 13e bataljon een heldenhoofdkwartier hebben, met heldhaftige strijders. Sommigen van jullie zullen al ouders zijn, sommigen van jullie weten niet waar je zult zijn. Het bataljon zal op Jom Kipoer bijeen worden gebracht en zal over jullie worden verteld en foto's van onze doden zullen worden getoond', zei luitenant-kolonel Greenberg tegen zijn soldaten.'Dus je bent waarschijnlijk niet zo verwend,' vervolgde Greenberg. "En jullie behoren waarschijnlijk niet tot de iPhone-generatie. Ik ben er trots op dat jullie hier allemaal staan." De generaal-majoor bereidde de strijders voor op de komende dagen en zei: "Jongens, het 13e bataljon zijn helden, maar dit is nog maar het begin. We hebben nog meer nachten met bescherming en we hebben nog een operatie om te manoeuvreren. Ik maak gewoon af waar ik aan begonnen ben: de self-fulfilling prophecy. De Jom Kipoer-generatie – één op één.


Golani's 13e bataljon had operationele dienst in het gebied rond Gaza toen de moorddadige verrassingsaanval door Hamas begon, en het bataljon was een van de eerste strijdkrachten die de strijd tegen de terroristen voerden. Vorige maand hielden de strijders van het 13e en 51e bataljon een bijeenkomst ter nagedachtenis aan tientallen gesneuvelden van de brigade op het paradeterrein van de buitenpost 'Kativa' - precies waar Hamas-terroristen werden getraind. Op dit plein hielden de terroristen van Hamas en de Islamitische Jihad optochten en ceremonies, en van daaruit vertrokken ze ook om op de ochtend van 7 oktober het bloedbad uit te voeren.


“Beste mensen van Israël, dit is het 13e bataljon, vanmorgen hebben we het paradeterrein van de ‘Kativa’-post bezet, die zich in het hart van Gaza-stad bevindt, en nu houden we daar een symbolische gevechtsceremonie ter voorbereiding op de voortzetting van de gevechten", zei wijlen luitenant-kolonel Greenberg op het netwerk. De grootste terroristen en moordenaars die de mensheid kent, kwamen uit deze regio, die verdomde terroristen die op zaterdag 7 oktober vrouwen, kinderen en oude mensen vermoordden en ontvoerden. Dit plein is nu in handen van Golani's 13e Bataljon, de vlaggen van Israël en Golani wapperen met grote trots boven onze borduurmotieven, en het is moeilijk om de opwinding in onze harten te verbergen."

554 weergaven1 opmerking
bottom of page