top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: minister Gantz doet opzienbarende uitspraken op Aspen Security Forum


Screenshot YouTube


Minister van Defensie Benny Gantz nam donderdag deel aan het Aspen Security Forum, in een "chat bij het haardvuur" gemodereerd door redacteur van The Atlantic, Jeffrey Goldberg. De discussie spitste zich toe op de impact van de Abraham-akkoorden twee jaar na hun ondertekening.


Tijdens de discussie zei minister Gantz: “De Abraham-akkoorden stellen ons in staat om onze relaties [met regionale partners] op veiligheidsaspecten, in business to business [frameworks], organisaties tot organisaties en mensen tot mensen uit te breiden. En natuurlijk creëren we een regionale architectuur voor defensie.”


Hij voegde eraan toe: “Israël is verplaatst van EUCOM naar CENTCOM – en we gebruiken het als een strategische paraplu. Sinds de ondertekening van de akkoorden zijn er honderden ontmoetingen en discussies geweest met regionale partners en heeft Israël deelgenomen aan minstens 10 multinationale oefeningen met regionale partners. Ik ben erg blij dat de VS hierin het voortouw hebben genomen en dat de leiders van de regio deze kans hebben gerealiseerd en aangegrepen. We creëren een beter Midden-Oosten.”


Over Iran zei minister Gantz: “Iran is eerst een mondiale uitdaging, dan een regionale uitdaging en pas ten slotte een bedreiging voor de staat Israël. We kunnen het overal ter wereld zien – de Iraanse impact in Venezuela, Algerije, Libanon, Syrië, Irak, Jemen. De Saoedi’s en de Emiraten hebben ook te lijden onder Iraanse aanvallen, Iran vormt niet alleen een bedreiging voor de staat Israël.”


Hij voegde eraan toe: “De landen in de regio begrijpen dat Israël hier is om te blijven en dat Israël geen last is, maar eerder een troef. Onze uitstekende relaties met de VS kunnen als een brug worden gebruikt. Israël bedreigt de landen in de regio niet, terwijl Iran dat wel doet. We kunnen de kwaadaardige activiteit van Iran in de regio zien zonder een nucleaire luifel, zonder nucleaire afschrikking. Stel je voor wat ze ermee zouden doen. En daarom kunnen we Iran geen nucleaire [staat] laten worden.


Tegelijkertijd ken ik geen ander land dat een ander land heeft, in dit geval Iran, dat zijn bestaan ​​bedreigt en de middelen bouwt om dat te doen. De regering en het leiderschap van Israël hebben een historische verantwoordelijkheid om onze capaciteiten op te bouwen en te voorkomen dat Iran nucleair wordt.”


Met betrekking tot de Palestijnse kwestie zei minister Gantz: “Ik geloof dat we de Abraham-akkoorden en banden met regionale partners kunnen gebruiken om de Palestijnse Autoriteit te versterken en vertrouwenwekkende maatregelen te bevorderen. Vanuit een joods, zionistisch en democratisch perspectief zou ik graag een betere toekomst zien tussen ons en de Palestijnen en daar hoort ook een scheiding van de Palestijnen bij.”


Bekijk hieronder het volledige interview:


110 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page