top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Minister van Defensie Gallant ontving de Britse minister van Defensie Grant Shapps


Foto Ariel Hermoni / MoD


“Dit is de eerste dag van Channukah – de feestdag die de overwinning van de Makkabeeën op hun vijanden symboliseert. Ze hadden geen staat – wij hebben een staat die ons beschermt, en we zijn bereid onszelf te verdedigen.”

Donderdagavond ontving minister van Defensie Yoav Gallant zijn Britse tegenhanger, de Britse minister van Defensie Grant Shapps, op het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie in Tel Aviv – precies twee maanden na de aanval gelanceerd door de terroristische organisatie Hamas op 7 oktober.

De ministers hielden een één-op-één gesprek, gevolgd door een bilaterale veiligheidsbriefing met professionele delegaties. Na de toespraak nodigde minister Gallant de Britse minister uit om deel te nemen aan de eerste ceremonie voor het aansteken van kaarsen op de Joodse feestdag Channukah.

Foto Ariel Hermoni / MoD


Minister Gallant werd vergezeld door de IDF-chef van de generale staf, luitenant-generaal Herzi Halevi, bij het informeren van de secretaris, de Britse chef van de strijdkrachten, admiraal Sir Tony Radakin en hun delegatie. Ze bespraken de ontwikkelingen en de precieze operaties van de IDF in Gaza. Ze bespraken ook de toenemende spanningen aan de noordgrens van Israël en de groeiende regionale dreigingen van Iraanse bondgenoten.

Minister van Defensie Yoav Gallant: “Mr. Minister, bedankt voor uw komst tijdens zulke cruciale dagen voor Israël. Ik zou zeggen dat het niets minder dan een historisch bezoek is. Een [Britse] minister van Buitenlandse Zaken die zich bezighoudt met defensiekwesties heeft Israël de afgelopen 27 jaar niet bezocht, dus we voelen ons zeer bevoorrecht, en we danken u voor uw komst, vooral tijdens deze dagen. Twee maanden geleden begon de oorlog toen we op brute wijze werden aangevallen door Hamas, en nu zijn we aan het vechten. We zijn vastbesloten om te winnen en we zullen zegevieren, daar ben ik zeker van.”


“Wij [Israël en Groot-Brittannië] delen gemeenschappelijke waarden en gemeenschappelijke doelen, en helaas ook gemeenschappelijke bedreigingen, en we waarderen uw bezoek en uw standpunt zeer. Dit is de eerste dag van Hannukah - de feestdag die de overwinning van de Makkabeeën op hun vijanden symboliseert. Ze hadden geen staat - wij hebben een staat om ons te beschermen en we zijn bereid dat te doen [onszelf verdedigen], dus nogmaals hartelijk dank en u bent hier van harte welkom. Dank u."

203 weergaven0 opmerkingen
bottom of page