top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Mossad heeft in Iran de terrorist verhoort die een terreuraanval in Cyprus zou leiden


Yousef Shahbazi Abbasalilu op een foto die door de Mossad is vrijgegeven


De Mossad maakte donderdag bekend dat het tijdens een speciale operatie op Iraans grondgebied de Iraanse terrorist had betrapt en verhoord die naar Cyprus was gestuurd om een ​​geplande terreuraanval op Israëlische doelen op Cyprus te leiden.


Yousef Shahabazi Abbasalilu ontving gedetailleerde instructies en wapens van hoger personeel van de Revolutionaire Garde in Iran. Tijdens het verhoor gaf hij toe betrokken te zijn geweest bij een aanslagpoging en beschreef hij hoe hij die probeerde uit te voeren. In de nasleep van de informatie die hij aan onderzoekers gaf, werd de cel ontmanteld tijdens een operatie door de Cypriotische veiligheidsdiensten.


Yousef Shahabazi Abbasalilu, wist de Cypriotische veiligheidsdiensten te ontwijken, maar werd in Iran opgepakt door de Israëlische inlichtingendienst. De Mossad zei echter niet wanneer de arrestatie plaatsvond, waar de verdachte nu is, noch wanneer de aanval op Cyprus zou hebben plaatsgevonden.


Vliegticket van Abbasalilu van Cyprus naar Iran door Mossad vrijgegeven.


Tijdens zijn verhoor door Mossad-agenten in Iran bekende Abbasalilu dat hij tijdens zijn verblijf in Cyprus contact gelegd met Iraanse, Pakistaanse en lokale staatsburgers, die hem hielpen bij het verwerven van wapens en communicatieapparatuur. Ze brachten hem ook naar het gebied waar de Israëlische zakenman zich bevond.


In opdracht van zijn Iraanse handler – een hooggeplaatst lid van de Revolutionaire Garde, Tak 800, belast met het uitvoeren van terreuraanslagen buiten Iran – arriveerde Abbasalilu verschillende keren bij het huis van de Israëlische zakenman en verzamelde informatie over veiligheidsmaatregelen daar.


Abbasalilo noemde zijn handler Hassan Shoushtari Zadeh, een bekende en hooggeplaatste figuur in de buitenlandse inlichtingendienst van de Garde.


Hassan Shoushtari Zadeh op een door de Mossad vrijgegeven foto


Toen de Cypriotische veiligheidsdiensten lucht kregen van zijn activiteiten, droegen zijn begeleiders Abbasalilu op om zijn pistool in stof te wikkelen en het ver van zijn doelgebied te begraven.De afgelopen jaren zijn er verschillende verijdelde Iraanse pogingen geweest om Israëli's te vermoorden in Cyprus, Turkije, Georgië en Griekenland. The Times of Israel heeft vernomen dat andere aanvallen zijn verijdeld zonder dat de zaak de media heeft bereikt.


Mossad zei in zijn verklaring dat het "resoluut zou blijven optreden om schade aan Joden en Israëli's over de hele wereld te voorkomen".


202 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page