top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Muziekwereld krijgt Startup Nation-upgrade, natuurlijk met behulp van AI


Foto met dank aan Studio 42 via ISRAEL21c


In de aanloop naar Israëls 75e Onafhankelijkheidsdag op 26 april, waren leiders in de muziekindustrie zich aan het afvragen hoe ze deze gelegenheid het beste konden vieren.


Een ideaal lied voor de gelegenheid, besloten ze, zou een duet zijn geweest van twee van de grootste zangers van het land: Zohar Argov en Ofra Haza. Het enige probleem is dat ze allebei vele jaren geleden zijn overleden.


En toch volgde al snel een prachtig, nieuw en volledig origineel duet, dat door het publiek zeer enthousiast en emotioneel werd onthaald. Hoe? Met behulp van innovatieve muziektechnologie, kunstmatige intelligentie en heel veel creativiteit.Het nummer is geproduceerd door de Israëlische startup Session 42 , die geavanceerde technologie en meer traditionele aspecten van de muziekindustrie samenbrengt in een poging om bestaande grenzen te verleggen.


"Ons AI-nummer is het eerste kunstmatige-intelligentienummer dat op een formele manier in de wereld is uitgebracht, op de juiste manier op de radio en streamingdiensten, en niet als een soort grap op sociale media", legt Session 42 CEO en mede-oprichter Oudi Antebi uit.


“Wat ons uniek maakt, is dat we technologieën integreren in het creatieve proces wanneer dat zinvol is. De hele wereld praat heel binair over AI in de muziekwereld, in die zin dat het mensen gaat vervangen en dat we geen mensen meer nodig hebben. Maar we zijn van mening dat makers met deze tools alle creatieve beperkingen kunnen doorbreken.”


De innovatiebug

Antebi is een seriële ondernemer, met drie succesvolle startups achter zich. De muziekindustrie, merkt hij op, is eigenlijk volkomen logisch in termen van zaken.


"Ik heb altijd van muziek gehouden en het interesseerde me echt op het gebied van innovatie en zaken", zegt hij. “Muziek is iets dat altijd zal blijven bestaan ​​in allerlei vormen; het is niet een soort voorbijgaande rage.


“Dus ik kreeg de innovatiemicrobe weer te pakken en besefte dat ik een initiatief moest opzetten dat iets anders is dan al het andere dat ik tot dan toe had gedaan, en bundelde mijn krachten met drie Israëlische superproducenten – Stav Beger, Yinon Yahel en Tal Forer – evenals Amit Shine aan de zakelijke kant van de zaak.”


Sessie 42 medeoprichter en CEO Oudi Antebi. Foto door Eran Levy via ISRAEL21c


Dat was anderhalf jaar geleden. Session 42 heeft sindsdien 120 nummers uitgebracht, waaronder enkele van de meest recente hits van Israël.


“Wij ontwikkelen de technologieën niet. Integendeel, we zoeken naar technologieën in de muziek-tech wereld en nemen deze op in ons werkproces”, merkt Antebi op.


“We werken samen met de bedrijven die deze technologieën ontwikkelen en zijn meestal de eersten die ze toepassen. Zo blijven we innovatief. We willen een soort ontwerppartner worden voor de muziektechnologiebedrijven.”


Virtuele stemmen

Session 42 integreert deze technologieën in alle muzikale processen, van AI die virtuele stemmen en instrumenten creëert en ChatGPT- mogelijkheden tot data-analyse die een nummer of de ontvangst van een artiest analyseert en helpt om er een strategie op te bouwen, of een distributiesysteem dat royalty's vooraf berekent.


'Vooruitbetalingen', legt Antebi uit, 'was vroeger een heikel punt tussen de distributiebedrijven en de artiesten. We gaan de komende maanden een systeem lanceren waarmee artiesten het op een heel eenvoudige manier kunnen doen, met behulp van een algoritme dat het gedrag van het nummer kan voorspellen en hoeveel het zal worden gespeeld, en op basis daarvan zullen ze voorschot ontvangen.”


Hij zegt dat Session 42 "een muziekfabriek is die al deze technologieën gebruikt om zowel muziek te creëren als te commercialiseren."


De kern van de activiteiten van Session 42 zijn de opnamestudio's, waar de toonaangevende artiesten van Israël binnenkomen om te creëren. Foto met dank aan sessie 42 via ISRAEL21c


“In Israël produceren de muziekmaatschappijen de inhoud over het algemeen niet. Traditioneel houdt een muzieklabel zich bezig met de zakelijke kant van muziek. De artiesten halen hun budget ergens anders vandaan om hun muziek te produceren. Wij daarentegen zijn een muziekbedrijf dat content creëert. Het maken van liedjes staat centraal, en het bedrijf eromheen - ons complex is studio's, geen kantoren.


Israëlische topartiesten komen muziek maken in Session 42's complex van zeven opnamestudio's in Zuid-Tel Aviv.


Inhoud natie

Op echte startup-manier zamelde het bedrijf geld in bij engelen en investeerders. De 19 werknemers krijgen allemaal opties en andere hightech-voordelen.


Session 42 heeft inmiddels voeling met de Amerikaanse muziekindustrie. Het heeft onlangs vier toonaangevende songwriters en producers naar Israël gehaald en veel muziek met hen gemaakt. De ene uitvoer is een nummer dat nu wordt geplaatst - om te beslissen welke artiest het zal uitvoeren.


"We proberen grote en andere stappen te zetten dan anderen in de Israëlische muziekindustrie", zegt Antebi.


“Het is erg leuk voor ons om met Israëlische artiesten te werken, maar we begrijpen ook dat Israël niet alleen Startup Nation is, maar ook 'Content Nation' aan het worden is. Wat op tv begon, breidt zich nu uit naar de muziekwereld”, merkt hij op, verwijzend naar het enorme succes van Israëlische televisie- en filmcontent in het buitenland .


“Uiteindelijk laten we de muziek voor zichzelf spreken, ook al weet ik dat dat vreselijk clichématig klinkt. We maken goede nummers en er gebeuren goede dingen.”


Antebi geeft toe dat hij en zijn medeoprichters 'behoorlijk grote romantici zijn als het op muziek aankomt. Het is iets emotioneels. Je kunt het niet alleen als bedrijf bekijken. Het is een kunstwerk en mensen voelen zich ermee verbonden.”


Klik hier voor meer informatie.
24 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page