top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: National Geographic noemt de Romeinse zwaarden van Israël als topvondst van 2023

Foto Emile Aladjem / Israel Antiques Authority


Vier oude maar goed bewaarde zwaarden – toevallig gevonden door een archeoloog van de Ariël Universiteit die zijn hand in een gat in een verborgen kamer van een Judese woestijngrot stak – zijn door National Geographic Magazine uitgeroepen tot de ‘nummer één vondst voor 2023’, aldus The Jerusalem Post.


De berg Romeinse wapens, zo'n 1900 jaar lang beschermd tegen de elementen door de droge hitte, omvatte vier lange en rechte (spatha) zwaarden en een speerkop.


Ze werden gevonden in de grot van het Israëlische natuurreservaat Ein Gedi en werden op 6 september onder een zwaarbeschermde glazen kast aan journalisten gepresenteerd door wetenschappers van de Israel Antiquities Authority (IAA). 'Het is zeldzaam om één zwaard als dit te vinden, dus vier? Het is een droom die uitkomt”, aldus de onderzoekers. “Wij konden onze ogen niet geloven.”


De wapenopslagplaats werd hoogstwaarschijnlijk zo'n 1900 jaar geleden verborgen door Joodse rebellen, zei de autoriteit, nadat ze in beslag waren genomen door Romeinse strijdkrachten. Een van de medewerkers van de IAA zei dat het mogelijk was dat ze bij hun voortdurende onderzoek van de wapens DNA erop zouden ontdekken dat nog meer ongelooflijke details zou opleveren.Een expeditie naar de grot onder leiding van Asaf Gayer van Ariel University en geoloog Boaz Langford, die aanvankelijk van plan was om multispectrale beelden te maken van met inkt geschreven Hebreeuwse inscripties gevonden op een stalactiet, stuitte op de verborgen kamer waar ze ook stukken proceshout en leren riemen vonden. later ontdekt dat het werd gebruikt als onderdeel van de schede van de zwaarden.


Dr. Eitan Klein, een van de directeuren van het Judean Desert Survey Project, zei: “Het is duidelijk dat de rebellen niet gepakt wilden worden door de Romeinse autoriteiten die deze wapens droegen. We zijn nog maar net begonnen met het onderzoek naar de grot en de daarin ontdekte wapenopslagplaats, met als doel erachter te komen wie de zwaarden bezat en waar, wanneer en door wie ze werden vervaardigd. We zullen proberen de historische gebeurtenis vast te stellen die heeft geleid tot het opslaan van deze wapens in de grot en bepalen of dit ten tijde van de Bar Kochba-opstand in 132-135 CE was.


Drie van de zwaarden werden gevonden met de messen nog steeds verborgen, waarbij het staal behouden bleef, met bewerkte ijzeren en houten handvatten. De onderzoekers identificeerden de drie zwaarden als spatha vanwege de lengte van hun bladen, die 60 tot 65 cm meten.


Het vierde zwaard werd vanwege zijn lengte van 45 cm geïdentificeerd als een ringzwaard. blad. Het team zei dat de zwaarden zo scherp waren dat ze vandaag een stuk vlees konden snijden.


“Het is een buitengewoon voorrecht om deel te nemen aan zo’n ontdekking en de opwinding is onmetelijk”, zei Gayer toen. “De inscriptie en de wapens leren ons een nieuw hoofdstuk over de manier waarop joden de grotten van de woestijn van Judea in de verschillende perioden gebruikten.”
486 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page