top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: nieuw gedeelte van de Pelgrimsroute onder de Oude Stad van Jeruzalem


Screenshot YouTube


Op de helling van de Stad van David in Jeruzalem, in zuidelijke richting naar de Tempelberg, waar de Kidron vallei en de Hinnom vallei samenkomen, werd slechts een paar jaar geleden een 2000 jaar oude weg ontdekt.


Een indrukwekkende weg verbond ooit de Shiloah-poel met de Tempelberg en diende als de centrale as voor alle pelgrims en bezoekers van Jeruzalem. Winkels en bedrijven stonden ooit langs de Herodiaanse Weg en genoten van de centrale ligging van de weg en de brede blootstelling die ze hadden aan de vele pelgrims die Jeruzalem tijdens de feestdagen vulden. De weg die van de Shiloah-poel in de richting van de Tempelberg leidt, reikte tot 600 meter in de vallei waarvan de Griekse naam ooit de "Tyropoeon" was, wat de vallei van de kaasboeren betekent.Tijdens de Hellenistische periode was de weg omzoomd met de winkels en fabrieken van fabrikanten van zuivelproducten, zodat wanneer de winterregens zouden komen, de vallei schoon zou worden gewassen van het afval en de geuren die een bijproduct waren van de zuivelindustrie. Tijdens de Herodiaanse periode van Jeruzalem was de weg geplaveid en aan de voet ervan werd de Shiloah-poel gevormd om water op te slaan om te drinken en voor het baden van de bezoekende pelgrims.


De weg werd centraler en belangrijker vanwege het toenemende pelgrimsverschijnsel en vanwege het belang van de Shiloah Pool in de cultuur van de pelgrims. In het bijzonder speelde de Shiloah een cruciale rol in de Libation Ritual ceremonie - waarbij de wateren van de Shiloah vijver als offer op de Tempelberg zelf werden gebracht.

Afwateringskanaal. Foto City of David


In de afwateringskanalen onder de weg werden indrukwekkende artefacten ontdekt uit de tijd van de Grote Opstand tegen Rome. De kanalen zelf en de zeldzame artefacten die zijn ontdekt, vertonen een opvallende gelijkenis met de beschrijving van Josephus in zijn boek 'Wars of the Joden', deel 6, dat het verhaal vertelt van de joden die zich 'in de tunnels onder de Shiloah' verstopten. Deze nieuwe opgraving was dus in staat Josephus' ontroerende historische beschrijving van de nasleep van de Opstand in Jeruzalem te authentiseren.


Ook werd de Pelgrimsroute meer dan tweeduizend jaar geleden belangrijk voor de honderdduizenden Joden die door de straten van Jeruzalem naar de Tweede Tempel gingen tijdens de feestdagen van Pesach, Shavuot en Soekot.


Onlangs is een nieuw gedeelte van de Pelgrimsroute blootgelegd, waarvan onderstaande video u een duidelijk beeld geeft.203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page