top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Nieuwe details over de 'Oron' het meest geavanceerde inlichtingenvliegtuig van de luchtmacht

De 'Oron'. Foto IDF woordvoerder


In april 2021 landde de "Oron" (Galfstream G-550), het meest geavanceerde inlichtingenvliegtuig in zijn soort bij de luchtmacht, voor het eerst op de Nebatim-basis.


Het luchtvoertuig beschikt over diverse contractuele, verwerkings- en fotografiemogelijkheden. "Oron" wordt gedurende de oorlogsmaanden geactiveerd in verschillende missies, waarvan de meeste niet kunnen worden onthuld, en levert een operationeel voordeel op in de verschillende arena's.


Hij vliegt boven iedereen uit, levert data en brengt relevante informatie uit vele gebieden samen met andere taken waarvoor stilte mooi is. Het "Oron" (Galfstream G-550) vliegtuig van Squadron 122 ("The Nachshon") werd midden in de Gazaoorlog operationeel gebruikt en voegt elke dag nieuwe mogelijkheden toe aan de IDF en het beveiligingssysteem.Krachtige capaciteiten

De "Oron", zoals vermeld, landde in 2021 voor het eerst bij de luchtmacht en vertrok na de ontvangstceremonie rechtstreeks naar de luchthaven Ben-Gurion naar de locatie van het bedrijf "Alta". Daar begon het proces van het implementeren en testen van de systemen. "Het 'Oron'-vliegtuig is een meerarmig project dat zich richt op een breed spectrum aan missies en niet noodzakelijkerwijs in de bekende ruimte van luchtmachtmissies'', legt majoor Y. uit, commandant van de 'Oron'-afdeling van het 122 squadron.


Het proces van het betreden van de operationele arena van het unieke vliegtuig in zijn soort werd aanzienlijk versneld door het uitbreken van de oorlog. De aard van de activiteit van het vliegtuig kan niet in detail worden beschreven en de systemen die erin zijn geïnstalleerd zijn geclassificeerd, maar er kan worden gezegd dat het nieuwe mogelijkheden voor de luchtmacht en de andere veiligheidsdiensten met zich meebrengt die er voorheen niet waren. "Oron" heeft het vermogen om met hoge snelheid te vliegen, ongeacht de weersomstandigheden en zonder de fotografiemogelijkheden te schaden dankzij de sensoren en moderne fotografiesystemen die erin zijn geïnstalleerd.


Bovendien is het brede scala aan verzamelingen in staat om enorme hoeveelheden informatie te verwerken en deze in realtime over te dragen aan inlichtingenonderzoekers. Deze mogelijkheden, gecombineerd met de luchtpatrouilles die erin zitten, maken het mogelijk circuits autonoom te sluiten. “In de buik van het vliegtuig zit een team dat de taken van het verzamelen, verwerken, belasten en aansturen van aanvalselementen weet uit te voeren. Dit vermogen maakt de luchtmacht relevant bij langdurige missies waarbij er een afstandslimiet is in het dataverkeer ”, definieert majoor Y.

Foto IDF woordvoerder


Relevantie voor de tijd en het toneel

Het "Comet"-vliegtuig, dat de inlichtingenverzameling uitvoert, en het "Eitam"-vliegtuig, dat de controle en luchtdetectie uitvoert, worden ook bestuurd door het personeel van het squadron. Met het begin van de oorlog werd besloten om de introductie van de "Oron" in de operationele arena te versnellen en deze te integreren in de mobilisatieactiviteit. "De eerste twee weken waren we in de lucht- en ruimtevaartindustrie en leerden we alles over de systemen ervan. We oefenden hoe we het vliegtuig moesten besturen en veranderden het in een operationeel en gewild platform bij de luchtmacht en daarbuiten", vertelt Lt. S., een luchtpatrouille in het squadron.


Sindsdien heeft het vliegtuig deelgenomen aan tientallen operaties en is het relevanter dan ooit gebleken voor de oorlogsarena. “Met behulp van het vliegtuig konden we de gevechtseenheden waarschuwen voor objecten die op explosieven konden duiden”, legt majoor Y uit. "De informatie die we brengen naar de elementen die uiteindelijk manipuleren, redt de levens van veel strijders." Bovendien nam het vliegtuig deel aan een groot aantal andere missies, zowel dichtbij als verder weg.

Foto IDF woordvoerder


De leden van Squadron 122 die het vliegtuig besturen, nemen actief deel aan de oorlog en zijn klaar voor elke ontwikkeling, vanuit welke arena dan ook. "We hadden de kans om deel te nemen aan de oorlog en het vliegtuig in de operationele wereld te brengen. 'Oron' werd al snel een belangrijke troef in de oorlog die we graag willen behouden, zelfs in het licht van toekomstige uitdagingen", besluit hij.

431 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page