top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: OpenAI-oprichter Sam Altman: 'Er is nog nooit een betere tijd geweest om ondernemer te zijn'


OpenAI-oprichter Sam Altman. Foto door Chen Galili via ISRAEL21c


Wanneer een technologieleider van het kaliber van Sam Altman, oprichter van door Microsoft gesteunde OpenAI, Israël bezoekt, zal er ongetwijfeld opwinding zijn.


En die onstuimige vurigheid was zeker voelbaar buiten het Smolarz Auditorium aan de Universiteit van Tel Aviv op maandag, toen Altman en medeoprichter van OpenAI en Chief Scientist Ilya Sutskever – een Rus die opgroeide in Israël en daarna naar Canada verhuisde – een gesprek van een uur kwamen voeren.


Smolarz Auditorium aan de Universiteit van Tel Aviv, klaar om OpenAI's CEO en hoofdwetenschapper te ontvangen. Foto door Chen Galili via ISRAEL21c


De lezing was al zwaar overboekt en veel kaartjes waren ingetrokken, maar nog steeds wachtten tientallen hoopvolle mensen buiten op de kans dat er een plaats vrij zou komen, of anders konden ze iemand op weg naar binnen overhalen om hun kaartje te verkopen. Maar het was ISRAEL21c gelukt aanwezig te zijn.


Zoals zoveel mensen tegenwoordig, heb ik ChatGPT gebruikt, OpenAI's virale generatieve AI- chatbot die vorig jaar is uitgebracht, en vond het niet alleen een waardevol en interessant hulpmiddel, maar ook een technologie met zo'n onbeperkt potentieel op elk gebied dat je bijna het gevoel hebt dat je staan ​​op een afgrond.


Het is net als dat moment jaren geleden toen ik voor het eerst op internet ging en begreep dat alles op het punt stond een tektonische verschuiving door te maken – behalve dat deze keer de technologie direct werkt en je geen eeuwen hoeft te besteden aan inloggen.


Dit is duidelijk wat Altman ook denkt.


"Dit is absoluut de beste tijd om een ​​startup op te zetten die ik ooit heb gezien", zei hij tegen het publiek. “Beter dan de iPhone. Het enige vergelijkbare is toen het internet werd opgericht.


“Jullie zijn de gelukkigste ondernemers die er sinds lange tijd bestaan. De grond trilt momenteel, er zijn dingen mogelijk die mensen zich niet helemaal kunnen voorstellen. Elke ondernemer is nu een 'zomerkind'', zei hij.


In voor en tegenspoed

Altman en Sutskever zijn slechts 24 uur in Israël aangekomen als onderdeel van een wereldwijde tournee om AI-gebruikers, beleidsmakers en ontwikkelaars te ontmoeten.


Het was een bomvol bezoek en misschien leken ze daarom aan het begin van hun gesprek met Dr. Nadav Cohen van TAU's School of Computer Science een beetje op herten in de koplampen.


Toen ze zich eenmaal hadden ontspannen, begon het gesprek echter te vloeien toen ze niet alleen de belofte en het potentieel van deze technologie bespraken - waarvan ze geloven dat het op het punt staat ons leven volledig ten goede te veranderen - maar ook de aanzienlijke bedreigingen die eraan verbonden zijn.


Ja, het kan de genezing van ziekten helpen versnellen, maar ja, in de verkeerde handen kan het ook nog ergere nieuwe ziekten veroorzaken.


Ja, er zullen nieuwe banen worden gecreëerd, maar tegelijkertijd zullen sommige categorieën banen verloren gaan en zal er economische onzekerheid zijn.


Altman richtte in 2015 OpenAI op met de steun van miljardair Elon Musk, met als missie ervoor te zorgen dat AI de mensheid ten goede komt. Maar in mei van dit jaar ondertekenden zowel Altman als Sutskever een brief waarin ze waarschuwden dat AI een existentiële bedreiging voor de mensheid vormt.


Het gebeurd

In de lezing benadrukten ze de noodzaak om een ​​regelgevende instantie te creëren, vergelijkbaar met degene die momenteel worden gebruikt om de nucleaire industrie te controleren, in een poging om zowel de ontwikkeling van AI te beperken als deze op verantwoorde wijze te gebruiken


OpenAI-oprichter Sam Altman, midden, op het podium aan de Universiteit van Tel Aviv. Foto door Ofer Amram i ISRAEL21c


"De wereld zou dit niet moeten beschouwen als een 'ha ha, gaat niet gebeuren' scifi-risico, maar als iets dat in het komende decennium gaat gebeuren", aldus Altman.


Desondanks zei hij ook dat hij het "een vergissing vond om nu voor zware regelgeving te gaan".


"AI kan ons helpen wetenschappelijke ontdekkingen te doen waartoe we momenteel niet in staat zijn", aldus Altman. “We gaan de mysteries van het universum leren begrijpen. Wetenschap en technologie zijn de enige manier om levens te verbeteren.”


Tal van vragen

Het beste deel was natuurlijk toen het enorm enthousiaste en technisch onderlegde publiek werd uitgenodigd om vragen te stellen. Nog voordat de omroeper zijn zin over het openen van de vloer had afgemaakt, stonden tientallen mensen op en riepen: "Ik, ik!"


De zeer geëngageerde menigte die kwam luisteren naar de CEO en hoofdwetenschapper van OpenAI aan de Universiteit van Tel Aviv. Foto door Chen Galili via ISRAEL21c


Vragen vielen in drie hoofdgebieden: opwinding en een verlangen om het potentieel te begrijpen; vragen over de technologie zelf – en een hoopvolle 18-jarige die vraagt ​​wat ze zoeken in jonge werknemers; en bezorgdheid, niet alleen over de gevaren van deze technologie, maar ook over hoe deze technische banen en onze toekomst zal beïnvloeden.


Als AI een gevaar vormt, waarom blijven ze het dan creëren? Techjournalist Dror Globerman, techblogger wilde het weten.


Is het nog de moeite waard om informatica te studeren? Wat moet ik leren om over 10-15 jaar een baan te hebben?


De rol van Israël in generatieve AI

En hoe zit het met de rol van Israël in dit alles?


Altman vertelde het publiek dat hij onder de indruk was van de talentenpool en moedigde ontwikkelaars aan om de wereld van AI te verkennen.


"Er zijn twee dingen die ik heb opgemerkt die bijzonder zijn aan Israël: de eerste is de dichtheid van talent - dit is een klein land dat ver boven zijn gewicht uitsteekt - en de tweede is de meedogenloosheid, gedrevenheid en ambitie van Israëlische ondernemers," zei Altman. .


"Die twee dingen samen zijn optimaal om te leiden tot ongelooflijke welvaart, zowel op het gebied van AI-onderzoek als AI-toepassingen."


Sam Altman beantwoordt vragen tijdens zijn optreden aan de Universiteit van Tel Aviv. Foto door Chen Galili via ISRAEL21c


Tijdens hun bezoek aan Israël ontmoetten Altman en Sutskever president Isaac Herzog; management bij Microsoft Israel Research and Development Center (ILDC) – waarvan wordt gedacht dat het werkt aan manieren om de gegevensverwerking van ChatGPT goedkoper te maken; cyberbeveiligingsbedrijven; en andere leiders op technisch gebied.


"Het is heel bijzonder voor mij om Israël te bezoeken", zei Altman tegen Herzog. “De snelheid waarmee de technologie- en startup-gemeenschap in Israël AI omarmt, is ongelooflijk om te zien. De energie bij het gebruik van de technologie en de positieve voordelen ervan is fantastisch om te zien, en ik weet zeker dat Israël een grote rol zal spelen – de technische gemeenschap is echt geweldig.”


De twee tech-pioniers begonnen in mei aan hun wereldtournee en hebben onder meer Canada, de VS, Brazilië, Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk bezocht.


Na Israël vlogen ze naar Jordanië en vliegen ze door naar Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, India en Zuid-Korea.

74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page