top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Premier Benjamin Netanyahu prijst de overleden Haim Topol


Chaim Topol. Screenshot YouTube


Premier Benjamin Netanyahu over de vanmorgen (donderdag 9 maart 2023) op 87-jarige leeftijd, aan alzheimer overleden acteur Chaim Topol, wereld beroemd door zijn rol als Tevyje in Anatevka.

"Mijn vrouw Sara en ik nemen, net als alle Israëlische burgers, met diep verdriet afscheid van onze dierbare en geliefde Haim Topol, die een van de grootste kunstenaars van de staat Israël was.

Hij hield enorm van het land Israël, en het volk Israël hield in ruil daarvoor van hem.

Topol was een veelzijdig kunstenaar, met veel charisma en energie. Hij vertegenwoordigde met trots Israël over de hele wereld en ontving internationale erkenning van een soort die maar weinigen hebben ontvangen.

Zijn toneelstukken en films waren buitengewone ervaringen. Dankzij zijn brede glimlach, warme stem en uniek gevoel voor humor was hij een populaire figuur die de harten van de mensen veroverde.

Topol had een enorm hart. Hij steunde vurig de gerechtigheid van Israëls pad en geloofde enthousiast in de zionistische visie.

Hij uitte deze opvattingen openlijk, over de hele wereld. Tegelijkertijd hielp Topol zieke kinderen en kinderen met speciale behoeften, vanuit de diepe wens om bij te dragen aan de weerbaarheid van de Israëlische samenleving.

Acht jaar geleden had ik het voorrecht om Topol de Israëlprijs toe te kennen. Ik vertelde hem hoe trots we allemaal op hem waren. Of hij nu Salah Shabati speelde, Tevye de melkboer of Milos Columbo naast James Bond. Topol bleef bescheiden en hield van mensen.

Helaas is de violist op het dak niet meer bij ons. De snaren van de viool zijn stilgevallen. Het levensverhaal van Haim Topol is verzegeld, maar ik ben er zeker van dat zijn bijdrage aan de Israëlische cultuur nog generaties lang zal voortleven.

Sara en ik betuigen onze oprechte deelneming aan zijn familie.

Moge zijn nagedachtenis gezegend zijn."


75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page