top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Premier Netanyahu met de Cypriotische president Nikos Christodoulides


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Premier Netanyahu werd zondag 3 september 2023 in het presidentieel paleis in Nicosia verwelkomd door de Cypriotische president Nikos Christodoulides.

Premier Netanyahu en president Christodoulides bespraken een erewacht, terwijl de volksliederen van hun land op de achtergrond speelden. De premier legde een krans aan de voet van het standbeeld van de eerste president van Cyprus, aartsbisschop Makarios III.

De twee leiders ontmoetten elkaar privé in het presidentiële paleis in Nicosia en hielden daarna een uitgebreide bijeenkomst met deelname van hun staf.


Premier Benjamin Netanyahu zei vanavond (zondag 3 september 2023) in de gezamenlijke verklaring met de Cypriotische president Nikos Christodoulides:

'Dank u, meneer de president, mijn vriend Nikos. Ik moet u zeggen dat als ik 'mijn vriend' zeg, ik dat niet alleen maar bij wijze van spreken bedoel, maar er is een diepe vriendschap. zowel persoonlijk, maar ook tussen onze naties, dat is echt, dat had al veel eerder moeten gebeuren. Er was sprake van een anomalie, zowel met Cyprus als met Griekenland, twee democratieën aan de rand van de Middellandse Zee die in de basis tientallen jaren lang zeer kleine of zelfs geen echte banden en partnerschappen met elkaar hadden.

Ik dacht dat hier een einde aan moest komen. Ik denk dat we in 2016 daaromheen een significante verandering hebben doorgevoerd die nu de verandering van regeringen in al onze landen laat zien, en dat gaat door, omdat het – zoals je terecht zei – gebaseerd is op gemeenschappelijke waarden, een gemeenschappelijke geschiedenis. Ik bedoel, de westerse beschaving is het resultaat van het samensmelten van de Griekse cultuur en het jodendom. En dat, onze toewijding aan de democratie en ons gemeenschappelijk belang in de regio – om radicalisme te bestrijden, om terrorisme te bestrijden, om degenen te bestrijden die ons wereldbeeld niet delen en onze wereld willen vernietigen – de combinatie van deze dingen heeft ervoor gezorgd dat deze associatie, deze samenwerking is echt. En het wordt ieder jaar sterker. Dus nummer één: ik dank je voor je vriendschap.

Ik wil zeggen dat dit bezoek, zowel bilateraal als uiteraard met onze tripartiete bijeenkomst van morgen, nog sterker zal worden. Het gebeurt van de ene ontmoeting naar de andere, het wordt sterker en sterker. Dat komt tot uiting in de dingen die je hier op Cyprus kunt zien. Je ziet het aantal Israëlische toeristen voortdurend groeien. Enorm. Het is iets waarvan ik denk dat het ook een band tussen mensen schept. Je ziet Israëlische investeerders die hier zijn, hi-tech investeerders, die binnenkomen en genieten van zowel het zakenklimaat als jouw, de getalenteerde mensen van Cyprus. Dat groeit voortdurend.

U ziet onze samenwerking op het gebied van veiligheid. En ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om u, Nikos, te bedanken voor het uitstekende werk dat de Cypriotische veiligheidsdiensten hebben verricht om een ​​poging, een terroristisch complot tegen Israëliërs op het grondgebied van Cyprus, te verijdelen. Waardeer het zeer.

We zien het bijvoorbeeld in onze samenwerking in de wetenschap. We tekenen bijna een overeenkomst voor wetenschappelijke samenwerking. We hebben het nu op het gebied van energie over twee belangrijke zaken. Eén daarvan is een elektrische connector die Cyprus met Griekenland en het vasteland van Europa zal verbinden. En van Cyprus tot Israël en mogelijk tot landen in het oosten. En dat geeft ons de mogelijkheid om geen – vergeef de uitdrukking – eilanden te zijn. Ik weet niet zeker of het zo erg is om een ​​eiland te zijn. Wij in Israël wensten vaak zelfs dat we een eiland waren geweest. Maar je wilt zeker geen energie-eiland zijn. U wilt verbonden zijn met andere stroombronnen die een optimaal gebruik van stroom mogelijk maken. Of u macht geven als er in uw eigen land een mislukking is. Dat is iets waar we serieus over praten en dat we hopen te bereiken.

Ook praten we over verschillende mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van aardgas. Wij, beide landen, hebben veel geluk gehad met het ontdekken van gasvoorraden. En we praten over hoe we hierin kunnen samenwerken. Dit is iets waar we de komende maanden mee door zullen gaan.

Ik wil wel vermelden, omdat u het over brandbestrijding had, dat wij het Europese besluit om hier op Cyprus een regionaal brandbestrijdings- en noodcentrum te bouwen van harte steunen. Ik denk dat het niet alleen Cyprus, Israël, Griekenland en andere landen in de regio ten goede zal komen. We denken dat we dat kunnen, we willen er graag deel van uitmaken, en we denken zeker dat we er veel aan kunnen toevoegen. Ik noemde AI, omdat onze brandbestrijdingsinspanningen in Israël steeds meer niet alleen gebruik maken van vliegtuigen, maar ook van AI-systemen, die het vermogen om branden te blussen onmetelijk vergroten.


Het klimaat zal niet koeler worden. Het wordt warmer. En met, weet je, met het opwarmen van onze regio en de aarde, wordt brandbestrijding een heel belangrijke zaak. Dat kunnen we, ik denk dat we het samen beter kunnen doen, en dat is duidelijk en dat zullen we ook doen.

Het laatste dat ik wil noemen is dat we, denk ik, ook de mogelijkheid hebben om het idee van een corridor Azië-Midden-Oosten-Europa werkelijkheid te maken, vooral op het gebied van de infrastructuur. Dat gaat gebeuren als onderdeel van de verlenging van de Abraham-akkoorden, en mogelijk, uiteraard, een mogelijke normalisatie met andere landen in de regio. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we een corridor zullen hebben die door Israël zou kunnen gaan, van het Arabische Schiereiland, van Azië naar het Arabische Schiereiland, van Israël naar Cyprus, en van daar naar Europa. Een voorbeeld van het meest voor de hand liggende is een glasvezelverbinding. Dat is de kortste route. Het is de veiligste route. Het is de meest economische route. Dat is één voorbeeld.

En ik denk dat jij, als je hier in een toekomstige bijeenkomst zit, dit verband zult zien, en ik denk dat nog veel meer.

Ik wil je bedanken voor de gastvrijheid. Ik kijk uit naar onze discussies."


Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw ontmoetten zondagavond de Cypriotische president Nikos Christodoulides en zijn vrouw, en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en zijn vrouw, voor het diner.

Foto Amos Ben-Gershom / GPO
46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page