top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Premier Netanyahu sprak met US-veiligheidsadviseur over Palestijnen, Iran en Saudies


Foto Koby Gideon / GPO


Premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag (donderdag) op het kantoor van de premier in Jeruzalem een ​​ontmoeting gehad met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Ze hielden eerst een uitgebreide bijeenkomst en ontmoetten elkaar daarna privé.

Premier Netanyahu aan het begin van de bijeenkomst: "Jake, het is heel goed je weer te zien in Jeruzalem.

Ik ken president Biden al 40 jaar als een goede vriend van Israël, en ik weet hoeveel hij u vertrouwt op het gebied van nationale veiligheid. En u moet weten dat we u zien als een vertrouwde partner op het gebied van onze gedeelde veiligheid en natuurlijk het bevorderen van vrede.

Vandaag komt u op een bijzonder moment, omdat we te maken hebben met acute uitdagingen voor onze veiligheid en enorme kansen op vrede. Ik ben ervan overtuigd dat we door samen te werken zowel de uitdagingen kunnen aangaan als de kansen kunnen realiseren. Dat is iets dat onze buitengewone alliantie versterkt, maar ook de regio en de geschiedenis kan veranderen.

Ik kijk uit naar ons gesprek. Ik heb net een beetje op het bord gelegd voor één discussie, maar ik denk niet dat we dat overdrijven. Hoe meer we samenwerken, hoe meer we het enorme potentieel voor onze mensen, de regio en de hele wereld kunnen realiseren.

Welkom."


Premier Netanyahu en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Sullivan bespraken gezamenlijke inspanningen om het Iraanse nucleaire programma en de acties van Iran in de regio te stoppen. De premier sprak zijn dankbaarheid uit voor de toezegging van de Amerikaanse president Biden dat Iran geen kernwapens zal krijgen.

Ze prezen het belang van de strategische relatie tussen Israël en de VS en de noodzaak om deze te verdiepen. Ze bespraken ook de volgende stappen om de Abraham-akkoorden te verdiepen en de cirkel van vrede uit te breiden, met de nadruk op een doorbraak met betrekking tot Saoedi-Arabië.

Premier Netanyahu verklaarde dat de laatste Palestijnse bewegingen in de internationale arena een aanval op Israël zijn en ons verplichten te reageren.

Aan de uitgebreide bijeenkomst van Israëlische zijde namen deel aan de minister van Strategische Zaken Ron Dermer, de stafchef van de premier Tzachi Braverman, de nationale veiligheidsadviseur en de directeur van de Nationale Veiligheidsraad Tzachi Hanegbi en de Israëlische ambassadeur in de VS Mike Herzog. Aan Amerikaanse zijde namen plaatsvervangend assistent van president Joe Biden en de coördinator van de Nationale Veiligheidsraad voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika Brett McGurk en de Amerikaanse ambassadeur in Israël Thomas Nides deel.

Eerder hielden National Security Adviser en National Security Council Director Hanegbi en US National Security Advisor Sullivan hun eerste werkvergadering, waarin ze overeenstemming bereikten over de voortzetting van de dialoog tussen de Israëlische en Amerikaanse strategische samenwerkingsagentschappen, onder voorzitterschap van henzelf, om de de professionele dialoog over de Iraanse kwestie. Ook bespraken zij de voortzetting van de bilaterale strategische technologische samenwerking.

Mossad directeur David Barnea had ook een ontmoeting met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Sullivan. Ze bespraken de strategische uitdagingen van hun land en het grote belang van voortdurende samenwerking tussen Amerikaanse en Israëlische veiligheidsdiensten om daarmee om te gaan.

National Security Adviser en National Security Council Director Hanegbi en US National Security Advisor Sullivan hielden ook een virtuele ontmoeting met hun tegenhangers uit de VAE en Bahrein, respectievelijk Sheikh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan en Sheikh Nasser bin Hamad Al Khalifa. De vier verklaarden hun toezegging om de Abraham-akkoorden te verdiepen en bespraken praktische stappen om hun gezamenlijke belangen in de regio te bevorderen.65 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page