top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Premier Yair Lapid ontmoet de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer


Foto Kobi Gideon / GPO


Premier Yair Lapid had vandaag een ontmoeting met de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer op het kantoor van de premier aan de Kirya in Tel Aviv. Ze ontmoetten elkaar eerst privé en hielden daarna een uitgebreide vergadering met de deelname van hun staf.


Premier Lapid vertelde de Oostenrijkse kanselier Nehammer dat hij hem ziet als een echte vriend van de staat Israël en bedankte hem voor zijn steun aan Israël in zowel de Europese Unie als de multilaterale arena.


De leiders bespraken uitvoerig de veiligheidsuitdagingen en regionale kwesties die op de agenda staan, met name de Iraanse dreiging. Premier Lapid benadrukte het belang van het internationale bewustzijn tegen de overeenkomst en de bezorgdheid over de voortzetting van het Iraanse nucleaire programma.


De twee mannen bespraken ook de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor het Midden-Oosten.


Premier Lapid en de Oostenrijkse kanselier Nehammer hebben een document ondertekend tot vaststelling van een alomvattend strategisch partnerschap tussen hun landen op het gebied van veiligheid, met name cyber- en terrorismebestrijding, gezondheid in het licht van de coronaviruspandemie, toerisme, technologie, innovatie, handel, investeringsbevordering, de strijd tegen klimaatverandering, groene technologie en digitalisering.


De premier en de Oostenrijkse kanselier bespraken ook de verdieping van de bilaterale samenwerking op basis van het partnerschap tussen de landen in de strijd tegen antisemitisme en in stappen om de herinnering aan de Holocaust te bewaren.


Premier Lapid bij de ondertekening van de verklaringen:


Foto Kobi Gideon / GPO


Toen ik vorige week aantrad, vroeg iemand me wat het meest opwindende of emotionele moment was dat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt sinds we een regering hebben gevormd.


Ik aarzelde geen seconde, want, en ik zei: 'Het meest emotionele moment dat ik had - was met jou in het concentratiekamp Mauthausen toen je me vertelde dat je je namens het volk van Oostenrijk verontschuldigde voor de moord op mijn grootvader die daar is overleden.'


Ik wist het toen niet, mijn moeder keek dit thuis en ze huilde. Ze vertelde me dat ze huilde als een kind. Dit is dus het belangrijkste moment voor mij in functie, en ik dank u hier nogmaals voor.


Het laat zien hoeveel je om deze relatie geeft en hoeveel je geeft om ervoor te zorgen dat mensen begrijpen wat daar is gebeurd, in wat bekend staat als de andere planeet, en dit is iets dat ik nooit zal vergeten.


Dus het is een kans om nogmaals mijn waardering voor jou en voor het gebaar te tonen. Ik dank u ook voor uw steun en bijdrage voor het verbeteren van onze betrekkingen met Oostenrijk.


De kanselier was de sleutelfiguur bij het opbouwen van deze relatie. Dit is belangrijk voor onze beide landen, en soms heb je de vastberadenheid van leiderschap nodig en dit is wat je naar deze tafel hebt gebracht.


We hebben hier zojuist een alomvattende en opschalingsovereenkomst tussen onze landen ondertekend, en de ondertekening van deze overeenkomst is een belangrijk moment in de grote geschiedenis die we tussen onze volkeren hebben. En nu denk ik dat jij en ik onze teams moeten instrueren om te werken en dit tot een tastbaar en substantieel iets te maken, niet alleen een overeenkomst, maar ook een relatie.


Nogmaals bedankt en welkom in Israël."

40 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page