top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Premier Yair Lapid ontmoet premier Mark Rutte


Foto Haim Zach / GPO


Minister-president Yair Lapid heeft maandag op het kantoor van de minister-president aan de Kirya in Tel Aviv een ontmoeting gehad met premier Mark Rutte. Ze ontmoetten elkaar eerst privé en hielden daarna een uitgebreide vergadering met hun teams, ook minister van Energie Karine Elharrar nam deel aan de uitgebreide vergadering.

Premier Lapid zei aan het begin van zijn gesprek met premier Rutte: “Donderdag gaan we een historisch akkoord ondertekenen met Libanon. En Israël zal in de nabije toekomst een belangrijke leverancier van gas aan Europa worden. En in de tussentijd moeten we samenwerken om oplossingen voor de middellange en lange termijn te vinden voor groene energie en hernieuwbare energie.”

De twee leiders bespraken verder de samenwerking op energiegebied tussen Israël en Europa als onderdeel van de poging om laatstgenoemde te helpen met zijn energiecrisis.

De leiders bespraken manieren om de bilaterale betrekkingen op verschillende gebieden, waaronder energie, klimaat en AI, te versterken.

Ze bespraken ook de Iraanse kwestie, met de nadruk op de protesten in heel Iran. Premier Lapid sprak zijn waardering uit voor de vrouwen van Iran in hun strijd voor basisrechten.

Hieronder volgen de opmerkingen van premier Lapid bij de gezamenlijke verklaringen:

“Allereerst bedankt dat je hier bent gekomen. Het is een belangrijk bezoek van een belangrijke vriend, een vriend van Israël, maar ook een vriend van mij.

We delen een visie, we delen waarden; we geloven allebei in liberale democratie, liberale waarden, en dit is de basis voor de betrekkingen tussen onze twee landen, en deze waarden worden vandaag op de proef gesteld en er zijn sommigen die ertegen vechten.

Als we kijken naar de demonstraties in Iran, zijn ze, denk ik, een inspiratie voor ons allemaal. Mensen die bereid zijn te vechten, vooral vrouwen die bereid zijn te vechten voor vrijheid en hun leven riskeren voor basisrechten.

We hebben vandaag besproken hoe we de betrekkingen tussen onze landen kunnen versterken en ik hoop dat we op korte termijn de volgende bijeenkomst van het Nederlands-Israëlische Forum, die veel te lang is verwaarloosd, kunnen goedkeuren.

Israël is na meer dan tien jaar teruggekeerd naar de Associatieraad met de Europese Unie, en met hulp van Nederland, en daarom denk ik dat ons Forum hier het natuurlijke vervolg op moet zijn om, nogmaals, de onze relatie.

En er is nog een ander probleem. De minister van Energie is hier, dus er is een ander belangrijk onderwerp dat vandaag moet worden besproken, namelijk de toekomst van energie in gecompliceerde tijden.

Donderdag gaan we een historisch akkoord ondertekenen met Libanon. En Israël zal in de nabije toekomst een belangrijke leverancier van gas aan Europa worden. En in de tussentijd moeten we samenwerken om oplossingen voor de middellange en lange termijn te vinden voor groene energie en hernieuwbare energie.

Nogmaals, dank u, mijn vriend, voor uw steun – gedurende vele jaren – van Israël, van mij persoonlijk, en welkom.”
249 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


pdeolde
Oct 24, 2022

om te kotsen…2 gladjanussen bij elkaar…

Like

HansLa23
HansLa23
Oct 24, 2022

Hij moet nog wel debriefen bij Kaag cs

Like
bottom of page