top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: President Herzog en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier bezoeken kibboets Be'eri


Foto Haim Zach / GPO


President Isaac Herzog heeft vandaag, maandag, samen met de president van Duitsland, Frank-Walter Steinmeier, een bezoek gebracht aan kibboets Be'eri, waar veel leden werden vermoord en ontvoerd, en veel gebouwen werden verwoest tijdens de terreuraanval door Hamas op 7 oktober.

De twee presidenten hadden een ontmoeting met inwoners van de kibboets, overlevenden van het bloedbad, en bezochten enkele ruïnes van huizen, gebouwen en bedrijven die tijdens de aanval waren verwoest.

In hun verklaringen na de rondleiding kondigde president Steinmeier aan dat het Duitse parlement zeven miljoen euro had uitgetrokken voor de wederopbouw van de kunstgalerie Kibbutz Be'eri, die tijdens de aanval volledig werd verwoest.

President Herzog sprak voor de ruïnes van de galerij: “Mr. President, hartelijk dank voor uw komst. Jij, mijn dierbare vriend Frank en Elke, zijn dierbare vrienden van Michal en mij, en van de staat Israël en het Joodse volk. We zijn enorm dankbaar voor uw morele helderheid, voor uw sterke houding tegenover het volk Israël, tegenover de mensen van deze regio, bij de mensen van Be'eri – toen u hier kwam om de verschrikkingen te aanschouwen die onze natie op 7 september zijn overkomen. Oktober en daarna. We staan ​​vlakbij de galerie in Be'eri. Er is niets symbolischer dan de galerie in Be'eri, want te midden van de enorme uitdagingen in de regio besloten de inwoners van Be'eri dat er een galerie zou komen, een kunstgalerie die licht, geest, emoties, liefde en genegenheid - met Israëlische kunstenaars uit heel Israël. Ze hebben al meer dan 37 jaar 400 tentoonstellingen getoond. En we hebben een droom, meneer de president, om deze plek weer op te bouwen als onderdeel van de wederopbouw van de hele kibboets Be'eri en de hele regio. En we zullen herbouwen en we zullen teruggaan en we zullen als natie wakker worden als een leeuw, om terug te gaan en deze plaatsen te herwinnen en opnieuw op te bouwen, zodat ze zullen bloeien en een boodschap van hoop en vrede naar de hele wereld zullen sturen. ”


President Steinmeier: Dames en heren, ik ben trots en wil graag mijn dankbaarheid uiten dat we door de president en zijn vrouw naar Israël zijn uitgenodigd, en we zijn ontroerd dat hij ons hier naar Be'eri heeft gebracht. In Duitsland konden we op 7 oktober naar het nieuws luisteren. We keken naar de tv, we zagen de foto's - en je kon je gemakkelijk voorstellen wat hier is gebeurd. Maar om hier te zijn, precies op deze plek, is anders. Je ziet de ruïnes achter ons, ze zijn de stille getuige van wat hier is gebeurd. En het is niet gemakkelijk om de woorden te vinden om te beschrijven wat we hoorden van degenen die de kennis hebben en die getuige waren van de daden, de moorden, de moorden en de verkrachtingen door Hamas hier op 7 oktober.

Foto Haim Zach / GPO


We zijn hier in de kibboets en de kibboetsbeweging is op een bepaalde manier verbonden met Europa en vooral met Duitsland. Deze kibboets in Be'eri werd gesticht door Joden uit Duitsland, Hongarije en het voormalige Tsjechoslowakije. Daarom maken de kibboetsen deel uit van de geschiedenis en vertegenwoordigen zij de ziel van Israël. En door hier te zijn, kunnen we er getuige van zijn hoezeer deze ziel van Israël werd geraakt en vernietigd door de aanval van Hamas op het Israëlische volk en de kibboets van Be'eri en de nabijgelegen kibboetsen.

Ik denk dat we moeten nadenken over de komende maanden, de komende jaren, wanneer mensen terugkeren naar de kibboets van Be'eri, en ik denk dat ze een soort ankerpunt nodig hebben. En daarom besloten de president en ik het beschermheerschap op ons te nemen voor de wederopbouw van de kunstgalerie en het vergaderhuis waarin de mensen in vreedzame tijden elke dag samenkwamen. Daarom ben ik erg dankbaar dat de staatssecretaris van ons ministerie van Bouwkunde bij ons is en dat het ministerie samenwerkt met hun collega's hier in Israël. Ik ben dankbaar met betrekking tot het Duitse parlement dat heeft aangekondigd ons volgend jaar 7 miljoen euro te geven voor de wederopbouw van de kunstgalerie en het congrescentrum. Daarnaast hoop ik dat we de omstandigheden scheppen waarin jonge mensen, ambachtslieden uit Duitsland en Israël komen hier bijeen om zeer nauw samen te werken in dit wederopbouwproces. Dus ik hoop dat zelfs in deze dagen van rouw, in deze dagen waarin we denken aan de gijzelaars, waar we nog steeds op wachten, die zich nog steeds in de Gazastrook bevinden. Zelfs in deze dagen denken we aan de toekomst en zullen we redenen kunnen geven waarom mensen uit Be'eri terugkomen, en deze plek zal weer een zeer levendige plek zijn voor Israëli's hier in het zuiden van Israël. Bedankt."

314 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page