top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: president Herzog met speciale Pesach groet voor iedereen


President Herzog tijdens zijn toespraak. Screenshot YouTube


Ter gelegenheid van Pesach heeft president Herzog een videoboodschap opgenomen voor alle Joden in de wereld en voor iedereen die Joden een warm hart toedragen of zich verbonden voelen met het Joodse volk.


De vertaalde tekst van zijn boodschap volgt hieronder:


“Beste zusters en broeders in Joodse gemeenschappen over de hele wereld, Chag Pesach Kasher VeSameach: Gelukkig Pesach!, zoals we allemaal uitgebreid zullen bespreken met onze kinderen en kinderkinderen tijdens de Seidernacht, is de feestdag van vrijheid. Het is de chag haherut, vrijheid. Het is de mijlpaal van onze transformatie van een groep individuen naar onze eigen natie, één volk. Met het verstrijken van de tijd wordt het een steeds grotere uitdaging om deze denkwijze van één volk, van eenheid, te behouden. Maar met de verschuiving van generaties wordt het versterken van onze collectieve identiteit, het versterken van ons gevoel van mensen-zijn en het opnieuw opbouwen van onze eenheid des te belangrijker, in feite cruciaal, voor onze eigen toekomst.


“Net zoals een veilige staat Israël van cruciaal belang is voor de toekomst van het Joodse gezin, zijn levendige wereldwijde Joodse gemeenschappen van cruciaal belang voor het welzijn van de Joodse staat. We hebben elkaar nodig en zijn verantwoordelijk voor elkaar. Kol Israël arevim ze bazeh. Wanneer een Joodse gemeenschap in een deel van de wereld leed ervaart, voelen we onze ontbering, uw ontbering, hier in Israël. Wanneer ons gezin wordt aangevallen in Oekraïne, weergalmt de pijn in Miami, São Paolo en Jeruzalem. En daarom ben ik zo trots en ontroerd door de stortvloed van steun, fondsen en noodhulp voor het Oekraïense jodendom en het Ethiopische jodendom namens individuele organisaties en gemeenschappen, die hier dag in, dag uit mee te maken hebben.


“Ik ben ervan overtuigd dat wederzijdse verantwoordelijkheid niet alleen een abstracte ambitie moet zijn, maar ons leidende licht en ons kernprincipe. Als president van de staat Israël heb ik er een topprioriteit van gemaakt om nieuwe wegen te vinden om de banden tussen het Joodse volk en het Joodse nationale huis te verdiepen. Ons wereldbeeld en onze politiek kunnen sterk verschillen, maar we kunnen niet afzien van het vermogen of de bereidheid om als één grote, mooie familie rond de Seidertafel te verzamelen.


“Pesach is ook de feestdag van de lente, chag ha-aviv, een tijd van vernieuwing, verjonging en een nieuw begin. Op nationaal niveau, terwijl onze hemel opengaat, zijn we verheugd u nogmaals te mogen verwelkomen hier in Israël, uw thuis weg van huis. Op regionaal niveau waaien er nieuwe winden van warme vrede door de regio na de Abraham-akkoorden, wat nieuwe kansen biedt voor het hele Midden-Oosten.“Dus aan ieder van jullie, onze vrienden, in elke uithoek van de wereld, wens ik jullie allemaal persoonlijke vernieuwing en elk nieuw begin waarnaar jullie streven. Deze Pesach, moge je je eigen weg banen van slavernij naar vrijheid. Geniet van je families en dierbaren en maak geen ruzie over de afikoman. Gelukkig Pesach en:

leshanah haba'ah birushalayim habnuya - Volgend jaar in een herbouwd Jeruzalem!"
47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page