top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: President Herzog ontmoet president Macron van Frankrijk


Foto Amos Ben Gershom / GPO


President Isaac Herzog had vandaag, dinsdag, een ontmoeting in de residentie van de president in Jeruzalem met de Franse president Emmanuel Macron, die een solidariteitsbezoek bracht aan Israël na de barbaarse terreuraanval van Hamas op 7 oktober.

Voorafgaand aan hun bijeenkomst zei president Herzog: ‘Goedemorgen meneer de president. bedankt dat u naar Israël bent gekomen in deze zeer moeilijke tijden. Israël rouwt, Israël rouwt met grote pijn die we als natie sinds onze oprichting nooit meer hebben geleden en we hebben in onze geschiedenis veel pijn geleden. Ik zie dag in dag uit gezinnen die rouwen, pijn hebben, huilen, emotioneel zo veel lijden, en de hele natie lijdt met hen mee. Maar we zijn een sterke natie, en we zijn vastbesloten om te overwinnen en we zijn toegewijd aan het vernietigen van onze vijanden.

“De situatie is echter uiterst gecompliceerd en fragiel. Aan de ene kant eisen we de volledige en onmiddellijke vrijlating van al onze burgers die zijn ontvoerd en gekaapt – de onmiddellijke vrijlating – aangezien we duidelijke misdaden tegen de menselijkheid hebben gezien. We zien het lijden van u, jong en oud, dertig kinderen, meneer de president, dertig kinderen zijn daarbuiten, ontvoerd door Hamas-terroristen die een van de ergste wreedheden van de moderne tijd hebben begaan.

“En ik weet dat ik uw uitspraken heb gehoord – we hebben elkaar de afgelopen twee weken nogal vaak gesproken – ik weet hoeveel u om onze natie geeft en uw bezoek hier is een duidelijke uiting van solidariteit. Ik weet dat je families van de gekaapte en ontvoerde mensen hebt ontmoet.

'En ik weet dat jij hetzelfde gevoel met mij deelt. Er is geen verschil, helemaal geen – en ik heb het tegen de families zelf gezegd – tussen een Israëlisch staatsburger of iemand die een ander staatsburgerschap heeft dat parallel loopt aan het Israëlische staatsburgerschap; uiteindelijk zijn alle Israëli’s één: soldaten, burgers en buitenlandse staatsburgers. Ze zijn allemaal één en voor ons willen we ze onmiddellijk terug.

“We volgen de situatie in Libanon van zeer nabij. Ik denk dat Hezbollah met vuur speelt. Ik denk dat het Iraanse rijk van het kwaad dat hen steunt en dag in dag uit opereert om het Midden-Oosten te destabiliseren, en dat de regio met vuur speelt. En ik wil duidelijk maken dat we niet uit zijn op een confrontatie aan de noordgrens of met iemand anders. We zijn gefocust op het vernietigen van de infrastructuur van Hamas en het terug naar huis brengen van onze burgers. Maar als Hezbollah ons in een oorlog wil meeslepen, moet het duidelijk zijn dat Libanon de prijs zal betalen. Libanon kan geen soeverein lid zijn van de internationale gemeenschap terwijl zijn burgers een Libanees paspoort bij zich hebben, maar als het gaat om de aanval op Israël zijn zij niet verantwoordelijk. Wij zien het niet zo. Helemaal niet en volgens het internationaal recht hebben we het volste recht om onszelf te verdedigen.

“En tot slot, meneer de president, zijn wij, net als u, uiterst bezorgd en verontrust over de immense opkomst van antisemitisme over de hele wereld. Ook in uw land. Wij zorgen voor onze broeders en zusters van Joodse gemeenschappen over de hele wereld, voor hun welzijn en veiligheid. En ik denk dat de internationale gemeenschap krachtige maatregelen moet nemen om de Joodse burgers over de hele wereld te beschermen. Bedankt dat u naar Israël bent gekomen en uw steun met ons deelt.”

President Macron bedankte de president en uitte zijn diepe verdriet over het zware verlies aan mensenlevens dat Israël had geleden, en zijn hoop dat de gijzelaars spoedig zouden worden vrijgelaten. Hij zei: 'Dank u, meneer de president, bedankt voor uw woorden. Laat me u vertellen dat als ik hier ben met mijn delegatie, het inderdaad de eerste is om onze steun en solidariteit te betuigen; wij delen uw pijn. Wat er op 7 oktober gebeurde was een vreselijke terreuraanval tegen uw volk, uw natie, haar gelijk. En het veroorzaakte een enorme schok voor de hele planeet, vooral in Frankrijk. Ik ben hier om onze solidariteit vandaag en morgen te uiten.


“Ik heb een tijdje doorgebracht met enkele families van de onderdanen, ik zag enkele families die kinderen hadden verloren, broers en enkele andere families die op gijzelaars wachtten. Ik deel uw mening: het eerste doel dat we vandaag zouden moeten hebben is de vrijlating van alle gijzelaars zonder enig onderscheid, omdat dit een vreselijke misdaad is die met de levens van kinderen, volwassenen, alle mensen, burgers en soldaten wordt gespeeld. Maar ik wil dat u er zeker van bent dat u niet alleen wordt gelaten in deze oorlog tegen het terrorisme, omdat ik hier spreek namens een land dat ongelukkig genoeg deze terroristische aanslagen heeft meegemaakt, en u was daar toen bij. En ik denk dat het onze plicht is om tegen deze terroristische groeperingen te strijden, zonder enige verwarring, zonder, zou ik zeggen, dit conflict uit te breiden, en ik deel de waarschuwingen die u hebt gegeven, maar door zich duidelijk op deze terroristische groeperingen te richten, is het organiseren van gerichte operaties een noodzaak.

“Ik wil dat u er zeker van bent dat wij schouder aan schouder met u en uw natie staan, en dat we alles zullen doen wat we kunnen om de vrede, veiligheid en stabiliteit voor uw land en de hele regio te herstellen.

“Dit is de reden waarom we ook verschillende berichten hebben doorgegeven aan andere potentiële terroristische groeperingen die zich op deze operatie richten of zich daarbij willen aansluiten, en we hebben Hezbollah duidelijk gewaarschuwd, we hebben zeer duidelijke boodschappen doorgegeven, en we beginnen samen te discussiëren, we zullen nu bespreken, en ik zal bespreken met premier Netanyahu hebben we veel dingen samen te doen. Wat er gebeurd is, zal nooit vergeten worden. En we zullen hier vandaag, morgen en overmorgen zijn voor vrede en stabiliteit. Deze mensen werden vermoord alleen maar omdat ze Joods waren en in vrede wilden leven.”

96 weergaven0 opmerkingen
bottom of page