top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: President Herzog ontmoet Sam Altman, CEO van OpenAI het bedrijf achter ChatGPT


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Herzog: "Voor onze ontmoeting vanmorgen heb ik wat aantekeningen geschreven en ik kon het niet laten om aan ChatGPT te vragen "waarover moet ik praten met Sam Altman?" Het adviseerde precies deze kwesties van ethiek en moraliteit, en partnerschap met Israël. Uw software is inderdaad wijs. laten we samen Tikkun Olam doen.”

De president van de staat Israël, Isaac Herzog, heeft vanmorgen (maandag) een ontmoeting gehad met een hightech-ondernemer en de CEO en medeoprichter van OpenAI, Sam Altman, die Israël bezorkt. Bij de bijeenkomst waren ook de medeoprichter en Chief Scientist van het bedrijf, Ilya Sutskever, COO, Brad Lighthcap, en VP of Public Policy, Anna Makanju, aanwezig. De president werd bij de vergadering vergezeld door zijn stafchef Diklah Cohen Sheinfeld, bureauhoofd Adaya Leibovich en de klimaatadviseur van de president, Tal Gelbert.

OpenAI is een onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf heeft verschillende producten, waaronder met name ChatGPT, een AI-taalmodel waarmee gebruikers vragen kunnen stellen en reacties in natuurlijke taal kunnen ontvangen, en DALL-E, een tool die originele afbeeldingen genereert uit tekstuele beschrijvingen.

President Herzog begon met te zeggen: “We zijn erg verheugd u te verwelkomen in Israël. Het is duidelijk dat Israël een krachtpatser is op het gebied van technologie en innovatie, en met name een leidende kracht in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Uw bezoek heeft in het hele land enorme belangstelling gewekt - een land dat goed wil doen en de wereld met een doel wil dienen."


Hij voegde eraan toe: “Ik wil u feliciteren met de open brief die u hebt gestuurd aan leiders in de branche. Het is duidelijk dat naast de grote mogelijkheden van deze ongelooflijke technologie, er ook veel risico's zijn voor de mensheid en voor de onafhankelijkheid van de mens in de toekomst. We moeten ervoor zorgen dat deze ontwikkeling wordt gebruikt voor het welzijn van de mensheid. Je ziet de voor- en nadelen, en je bent de eerste die het openlijk en stoutmoedig noemt.

Ik ben bijvoorbeeld op weg naar een grote conferentie van cardiologen – de geneeskunde zal drastisch worden verbeterd door AI, maar kwesties van ethiek en moraliteit, kwesties van nepnieuws tonen de risico's aan en ik ben het echt met u eens dat dit is als het ontwikkelen van kernwapens, en daarom moet er een internationale conventie en organisatie zijn die zich hiermee bezighoudt.”

De president merkte op: “Dit vakgebied fascineert me op persoonlijk en nationaal niveau. Israël is geïnteresseerd en wil graag betrokken zijn bij de ontwikkeling op dit gebied, en ik ben persoonlijk geïnteresseerd en wil graag betrokken zijn bij het leiden van een discussie binnen Israël en wereldwijd over de ethiek en moraliteit en andere aspecten van deze technologie.

Voor onze ontmoeting vanmorgen schreef ik wat aantekeningen en kon ik het niet laten om aan ChatGPT te vragen "waarover moet ik praten met Sam Altman?" Het adviseerde precies deze kwesties van ethiek en moraliteit, en partnerschap met Israël. Uw software is inderdaad wijs.

Hij concludeerde: “Door u te verwelkomen, wil ik zeggen dat u, aangezien u bent geboren in de Joodse gemeenschap van St. Louis – een gemeenschap die ik enorm waardeer – het concept van Tikkun Olam, het herstellen van de wereld, leerde kennen. Ons doel is niet alleen om winst te maken, maar ook om de mensheid en de toekomst te dienen, dus laten we samen Tikkun Olam doen.”

Sam Altman bedankte de president en zei: “Het is zo bijzonder voor mij om Israël te bezoeken. De snelheid waarmee de technologie- en startup-gemeenschap in Israël AI omarmt, is ongelooflijk om te zien.

Natuurlijk moeten we dat in evenwicht houden met alle risico's waar je het net over had, maar ik ben erg bemoedigd tijdens deze reis rond de wereld, om wereldleiders te ontmoeten, in het zien van de bedachtzaamheid, de focus en de urgentie om uit te zoeken hoe we deze zeer grote risico's die eraan komen, beperken, zodat we kunnen profiteren van de voordelen van deze technologie. Iedereen wil dat uitzoeken. Ik denk dat de intentie er echt is. De energie bij het gebruik van de technologie en de positieve voordelen ervan is fantastisch om te zien, en ik weet zeker dat Israël een grote rol zal spelen – de technische gemeenschap is echt geweldig.”

59 weergaven0 opmerkingen
bottom of page