top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: President Herzog roept Joodse gemeenschappen wereldwijd op tot meer betrokkenheid


Screenshot YouTube


Voorafgaand aan Rosh Hashana, het Joodse Nieuwjaar, (zaterdag-zondag 16-17 september 2023), heeft de Israëlische president Isaac Herzog een speciale videoboodschap vrijgegeven aan Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

In zijn boodschap benadrukte de president het belang van het creëren van een wereldwijd Joods gesprek als een cruciale stap om de uitdagingen van het afgelopen jaar te overwinnen.

De president merkte op: “Het is geen geheim dat dit jaar ons op zeer reële manieren heeft uitgedaagd. Voor zovelen krijgt deze tijd van reflectie dit jaar een nieuwe betekenis, omdat we Israël hebben zien worstelen met grote vragen die benadrukken hoe groot de verschillen tussen ons kunnen zijn. Maar hoewel onze meningsverschillen pijnlijk kunnen zijn, wijzen ze ook op een belangrijke geruststellende waarheid: we geven allemaal veel om ons Joodse volk en om onze geliefde Joodse en democratische staat Israël. Het is oké om verschillen te hebben. In feite is het hebben van meningsverschillen en het kunnen uiten ervan een teken van kracht – de kracht van onze democratie en de kracht van ons volk. Onze verschillen zijn onze grootste troef.”

Hij benadrukte: “Dit jaar heeft mijn bureau, samen met het Joods Agentschap en de WZO, het initiatief “Kol Ha'Am – Stem van het Volk” gelanceerd voor een wereldwijde Joodse dialoog. Ik hoop dat ieder van u uw stem zal bijdragen aan Kol Ha'Am. Ik nodig u uit om een ​​mondiaal Joods gesprek te creëren dat inclusief, levendig en empowerend is en ook impact zal hebben op de natiestaat van het Joodse volk – ter wille van onze gedeelde toekomst, ter wille van ons gedeelde nu.”

De president sloot af met het wensen van het hele Joodse volk in Israël en de rest van de wereld een heel lief en gelukkig nieuwjaar van vernieuwing.


Volledige tekst van de boodschap van de president:

“Shalom voor jullie allemaal, zusters en broeders van over de hele wereld. Nu Rosh Hashana nadert en een nieuw Joods jaar lonkt, is het mij een genoegen u allen te groeten vanuit de residentie van de president in Jeruzalem.

“Het is geen geheim dat dit jaar ons op heel reële manieren heeft uitgedaagd. Voor zovelen krijgt deze tijd van reflectie dit jaar een nieuwe betekenis, omdat we Israël hebben zien worstelen met grote vragen die benadrukken hoe groot de verschillen tussen ons kunnen zijn.

Maar vrienden, zusters en broeders, hoewel onze meningsverschillen pijnlijk kunnen zijn, wijzen ze ook op een belangrijke geruststellende waarheid. Wij geven allemaal veel om ons Joodse volk en om onze geliefde Joodse en democratische staat Israël. Het is oké om verschillen te hebben. In feite is het hebben van meningsverschillen en het kunnen uiten ervan een teken van kracht – de kracht van onze democratie en de kracht van ons volk. Onze verschillen zijn onze grootste troef.

Dus beste vrienden, ik deel mijn hoop dat ieder van ons in deze tijd van vernieuwing in de Joodse kalender een bijzondere inspanning zal leveren om deze verschillen, die de bron zijn van de rijkdom en de veerkracht van onze samenleving, te leren kennen. echt horen, luisteren en ons hart openen, zodat we opnieuw kunnen aanraken wat het meest waar is: dat we bij elkaar horen en bij het geweldige verhaal dat we samen dragen. Zoals we zeggen: "Kol Yisrael Arevim Ze BaZe" (Alle mensen van Israël zijn verantwoordelijk voor elkaar).

Als president van Israël geloof ik dat deze daad van luisteren de eerste en meest cruciale stap is in het helen van onze kloven. Daarom heeft mijn bureau dit jaar, samen met het Joods Agentschap en de WZO, het initiatief “Kol Ha'Am – Stem van het Volk” gelanceerd voor een wereldwijde Joodse dialoog. Ik hoop dat ieder van u uw stem zal bijdragen aan Kol Ha'Am. Ik nodig u uit om een ​​mondiaal Joods gesprek te creëren dat inclusief, levendig en empowerend is en ook impact zal hebben op de natiestaat van het Joodse volk – ter wille van onze gedeelde toekomst, ter wille van ons gedeelde nu.

Beste vrienden, “SheTitchadesh Aleinu Shana Tova u'Metuka”, moge dit een jaar van zoetheid en echte vernieuwing voor onze zielen zijn.”

83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page