top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Robot voor hersenchirurgie niet groter dan een pen


's Werelds kleinste en meest nauwkeurige endoscopische robotsysteem voor minimaal invasieve hersenchirurgie. Foto Tamar Robotics


Een kleine robot die in Israël is ontwikkeld, is niet groter dan een pen, maar heeft alle tools die een hersenchirurg nodig heeft om een ​​patiënt te opereren. Tamar Robotics heeft 's werelds kleinste en meest nauwkeurige robotsysteem ontwikkeld voor minimaal invasieve hersenchirurgie, met een diameter van slechts 10 mm.


Het bedrijf is gevestigd in de buurt van Haifa en is opgericht door prof. Moshe Shoham, die wordt beschouwd als een van de pioniers van medische robotica. Hij hoopt dat het systeem in 2026 wordt goedgekeurd voor gebruik in Amerikaanse ziekenhuizen.


Het is uitgerust met een camera, twee bestuurbare en buigbare robotarmen die klassiek chirurgisch gereedschap kunnen vasthouden, en een uitschuifbare steiger die het gemakkelijker maakt om het gereedschap binnen de beoogde werkruimte te zien en te manoeuvreren.


Elke millimeter telt bij een operatie aan de hersenen. Neurochirurgen hebben normaal gesproken ongeveer 25-50 mm werkruimte en moeten vaak grote openingen in de schedel boren om camera's, microscopen en ander gereedschap te passen, om maximale nauwkeurigheid tijdens het werken te garanderen.


Hoe dieper ze in de hersenen van de patiënt moeten graven, hoe complexer de benadering van de doeltumor en hoe groter het risico op schade aan gezond hersenweefsel, wat kan resulteren in een reeks complicaties zoals geheugenproblemen, spraakverlies of beweging, toevallen en zelfs de dood.


Het gerobotiseerde endoscopische systeem en zijn twee robotarmen. Screenshot YouTube


Maar met het systeem van Tamar Robotics hoeven ze slechts één enkele, kleine incisie in de schedel en de gang te maken, waardoor het risico en de hersteltijd voor de patiënt worden verminderd.


"Alles is zo delicaat en zo verkrampt in de hersenen dat als je in de verkeerde richting beweegt, je misschien de tumor kunt verwijderen, maar de patiënt zal de rest van zijn leven niet kunnen praten of lopen." zegt Aaron Feldman, VP Business Development.


"Daarom is het een groot verschil als je de gang door het hersenweefsel kunt verkleinen om toegang te krijgen tot de tumor."


Screenshot YouTube


Ruimte is schaars bij neurochirurgie. Met het Tamar Robotics-systeem komen alle hulpmiddelen die de arts nodig heeft uit dezelfde plek, dus er is geen risico dat ze tijdens de procedure tegen elkaar botsen.


Tegenwoordig steken chirurgen hun gereedschap in dezelfde grote incisie of meerdere incisies om de operatie uit te voeren. Als ze voldoende mobiliteit en goed zicht willen hebben, moeten ze een bredere gang in het hersenweefsel graven, wat de kans op letsel vergroot.


Hersenscans. Foto Wikipedia Commons


Aan de andere kant, als ze gezond hersenweefsel willen behouden en in een kleiner deel van het orgaan willen graven, zullen ze in veel gevallen niet in staat zijn om de hele tumor te verwijderen en zullen patiënten waarschijnlijk een vervolgoperatie nodig hebben.


"In beide gevallen zullen chirurgen hetzelfde probleem tegenkomen", legt Feldman uit. “Gereedschap klopt tegen de camera aan, dus moeten ze een grotere gang maken zodat er genoeg ruimte is voor zowel de camera als het gereedschap.


“Met ons systeem heb je de camera en de tools recht voor je. Dat betekent dat u niet zo'n grote gang hoeft te maken en dat u uw gereedschap volledig vrij kunt bewegen en uitstekend kunt visualiseren. We krijgen dus het beste van twee werelden.”


Het bedrijf richt zich eerst op hersenoperaties, maar ontwikkelt ook technologie voor spinale chirurgie om tumoren te verwijderen, en voor hoofd- en nekoperaties die schildklier- en strottenhoofdkanker aanpakken.


In de toekomst zal het zich kunnen richten op andere operaties, waaronder operaties gericht op long-, blaas- en prostaatkanker.


Het bedrijf zal tegen het einde van dit jaar beginnen met het testen van zijn robot op kadavers, en dan beginnen met zijn eerste menselijke studies.
63 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page