israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO's: Rafael heeft de 6e generatie SPIKE NLOS elektro-optische, precisiegeleide raketten onthuld


Screenshot YouTube


Israëlische defensiegigant Rafael Advanced Defense Systems Ltd. heeft de 6e generatie SPIKE NLOS elektro-optische, precisiegeleide raketten onthuld op Eurosatory2022 in Parijs, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.


De verbeterde mogelijkheden van de raket zijn nieuwe salvo-besturingen, systeemoverdracht, beeldacquisitie van het doelwit en grotere reikwijdten.


Rafael heeft drie raketten in de SPIKE-familie, SPIKE NLOS (non-line of sight), SPIKE ER (extended range), SPIKE MR/LR (medium/long-range) en SPIKE SR (short range).


De raket van de zesde generatie werd door de Israëlische wapenfabrikant aangeprezen omdat hij nu de mogelijkheid heeft om te worden gelanceerd in een salvo van maximaal vier raketten, en een groter bereik van 50 kilometer wanneer hij per helikopter wordt gelanceerd.


De raket heeft een bereik van 32 kilometer wanneer gelanceerd vanaf een grondsysteem. Een enkele operator kan nu tot vier raketten tegelijk lanceren, wat "het scala aan langeafstandsdoelen die kunnen worden geraakt aanzienlijk vergroot en daardoor het verrassingselement versterkt", aldus het bedrijf.


Extra functies in de nieuwste generatie van de Spike NLOS omvatten wat het bedrijf een "overhandiging" -modus noemde, waarbij de raket door het ene systeem kan worden gelanceerd en vervolgens naadloos door een ander kan worden bestuurd.


Het bedrijf zei dat de raket kan worden gevoed met informatie tijdens het vliegen, met behulp van UAV's en andere vliegtuigen die hoog boven een doel vliegen. In eerdere generaties van de Spike NLOS moest een operator handmatig doelcoördinaten invoeren, wat het bedrijf omschreef als een 'complexe technische taak'.


Volgens Rafael heeft de zesde generatie van de SPIKE NLOS verschillende nieuwe verbeterde mogelijkheden, waaronder technologie waarmee troepen de sensor-to-shooter-lus sneller kunnen sluiten en aanvallen van afstand bereiken efficiënter kunnen neutraliseren.


"Met behulp van beelden van verschillende elektro-optische sensoren, lokaliseert de raket het doelwit zelf, markeert het en helpt het de operator om het nauwkeuriger en eenvoudiger te neutraliseren", aldus het bedrijf.


De controle over de raket van de zesde generatie kan tijdens de vlucht tussen slagveldplatforms worden overgedragen, wat een ononderbroken operationeel tempo en naadloze samenwerking tussen systemen mogelijk maakt.


Als een helikopter bijvoorbeeld de raket lanceert maar het gebied uitvliegt, kan een grondvoertuig in dezelfde aanvalszone de controle overnemen en de raket naar het doel navigeren.


"Samen met NLOS' beyond-line-of-sight lancering en passieve mogelijkheden, vergroten deze uitgebreide reeksen de toch al zeer hoge overlevingskans van het platform", aldus het bedrijf.


Rafaels nieuwste beeld afstemmings mogelijkheden zijn ook in de raket geïntegreerd om snelle beeldoverdracht vanuit de lucht mogelijk te maken.


De raket zal begin 2023 voor klanten beschikbaar zijn tegen een prijs vergelijkbaar met de 5e generatie SPIKE NLOS.


De Spike is in verschillende uitvoeringen verkocht aan 40 landen wereldwijd, waaronder 20 NAVO-troepen. Hoewel Israël door Oekraïne is gevraagd om de raket aan het bevochten land te verkopen om de Russische troepen af ​​te weren, heeft Jeruzalem het verzoek afgewezen vanwege geopolitieke zorgen.


Er zijn meer dan 33.000 patronen geproduceerd en geleverd en maar liefst 45 verschillende platforms geïntegreerd, waaronder gevechtshelikopters, grondvoertuigen, zeeschepen en meer.


De IDF heeft ook duizenden SPIKE-raketten, waaronder speciaal aangepaste SPIKE SR-raketwerpers voor zijn infanterietroepen die een verminderd gewicht van 40% hebben om troepen in het veld meer flexibiliteit te bieden tijdens landmanoeuvres. Het wordt ook gebruikt door de Israëlische luchtmacht en marine.


90 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws