top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Technion onderzoekers hebben onzichtbaar gezichtsmasker ontwikkeld


Demonstratie van het gebruik van het nieuwe systeem. Foto Wisdom Wearables


Onderzoekers van Technion hebben een onzichtbaar gezichtsmasker ontwikkeld dat gebruikers beschermt tegen coronavirussen, MERS, griep en andere luchtwegvirussen.


Conventionele gezichtsmaskers beschermen weliswaar tegen ziekteoverdracht, maar recente wetenschappelijke literatuur wijst op hun negatieve psychologische en fysiologische effecten.


De maskers tasten gezichtsherkenning en emotieherkenning aan, hebben een negatieve invloed op verbale communicatie en kunnen hoofdpijn en huidproblemen veroorzaken. Het dragen van maskers gedurende de werkdag schaadt de focus en aandacht in een grote verscheidenheid aan beroepen. Als gevolg van deze moeilijkheden dragen velen maskers verkeerd - over de mond of eronder - wat de bescherming sterk vermindert. Zelfs in Japan, waar gezichtsmaskers gebruikelijk zijn, bleek uit een groot onderzoek dat slechts 20% van de mensen maskers correct draagt.


Conventionele gezichtsmaskers hebben ook geleid tot een dramatische toename van plastic afval, een probleem dat nog wordt verergerd door overheidsrichtlijnen voor het dragen van maskers. De maskers produceren momenteel miljoenen tonnen afval per jaar.


Een team van onderzoekers van het Technion onder leiding van professoren Moshe Shem en David Greenblatt van de faculteit Werktuigbouwkunde bedacht een geheel nieuwe oplossing voor het conventionele maskerdilemma: een onzichtbaar "luchtscherm" dat voor het gezicht van de gebruiker stroomt. Het luchtscherm komt voort uit een lichtgewicht unit die een filter bevat en is gemonteerd op een hoedvizier. Door gebruik te maken van dit innovatieve idee kwamen verschillende belangrijke voordelen naar voren: het luchtgordijn beschermt de ogen, neus en mond zonder negatieve effecten op gezichtsherkenning, emotieherkenning en mondelinge communicatie. Daarnaast is het gehele apparaat herbruikbaar en dus niet belastend voor het milieu.


Op de foto's: op de linker foto is het gedrag van de deeltjes te zien in een toestand zonder afscherming. In de rechter foto buigt het luchtgordijn de deeltjes naar beneden en beschermt zo de persoon aan de rechterkant. Foto Technion


Een onlangs gepubliceerde studie, gebaseerd op experimenten uitgevoerd in het laboratorium van prof. David Greenblatt, toonde de doeltreffendheid aan van het luchtgordijn bij het effectief blokkeren van aërosolen en druppeltjes die ontstaan ​​tijdens het ademen en spreken, evenals grote druppels die ontstaan ​​tijdens hoesten en niezen. Bovendien, wanneer de gebruiker zich in vervuilde lucht bevindt, verwijdert het luchtgordijn sprays van de voorkant van het gezicht in een proces dat bekend staat als "vegen". In de bijgevoegde video zie je het gezamenlijke effect van blokkeren en afdrijven. De video maakt gebruik van laserverlichting om de luchtstroom te illustreren.


Studenten David Kiser en Anan Garzozi van het Grand Technion Energy Program (GTEP) hielpen bij de analyse van de experimentele gegevens en de ontwikkeling van een wiskundig model, gebaseerd op theoretische fysica, van het luchtgordijn.


De onderzoekers voerden één-op-één-interviews en pilotstudies uit met meer dan 50 proefpersonen uit verschillende sectoren: ouderen en hun verzorgers in verpleeghuizen, universiteitsprofessoren en hun studenten, werknemers in fysieke nabijheid zoals docenten, fysiotherapeuten en psychologen, winkeliers werknemers in winkels en kantoren, en hightech managementteams en directieleden die deelnemen aan lange vergaderingen in kamers. Uit de interviews bleek duidelijk het voordeel van het onzichtbare luchtgordijn ten opzichte van de gewone mondkapjes. Deze groepen vertegenwoordigen potentiële early adopters, die vooral in Israël en de rest van de wereld zullen profiteren van deze nieuwe technologie.


The Technion heeft onlangs een technologielicentie verleend aan Wisdome Wearables Ltd. De nieuwe start-up is momenteel bezig met het commercialiseren van het product en zoekt partners om deze ontwrichtende technologie te realiseren ten voordele van degenen die een hoog risico lopen om te lijden aan respiratoire virussen zoals Corona, MERS, griep en meer.


In de video: de beweging van de deeltjes voor en tijdens de activering van het luchtgordijn.100 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page