top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Veilige, pijnloze vroege opsporing van borstkanker komt eraan


Screenshot YouTube


Elke vrouw kan getuigen dat mammogrammen op zijn best onaangenaam en in het slechtste geval pijnlijk zijn.


Maar deze beeldvormende modaliteit als gouden standaard voor borstkankerscreening heeft nog meer nadelen: het stelt de vrouw bloot aan ioniserende straling, heeft een beperkte nauwkeurigheid bij patiënten met dicht borstweefsel en resulteert in veel valse positieven, wat leidt tot onnodige biopsieën.


Welnu, hier is wat hoopvol nieuws: de Israëlische startup ThermoMind ontwikkelt een op thermische sensoren gebaseerde, contactloze, stralingsvrije screeningmodaliteit voor het opsporen van borsttumoren in een vroeg stadium.


Het idee om thermografie te gebruiken is niet nieuw. Het is bekend dat zelfs de vroegste kankergroei een verhoogde bloedstroom veroorzaakt bij warmere temperaturen en extra vorming van bloedvaten om de maligniteit te voeden.


"Thermografie was op de markt sinds 1982 en er werd veel onderzoek gedaan, maar er kwam niets van terecht", zegt medeoprichter Najeeb Ayoub tegen ISRAEL21C. Helaas was de technologie gewoon niet geavanceerd genoeg.


Najeeb Ayoub, mede-oprichter en CEO van ThermoMind. Foto met dank aan ThermoMind via ISRAEL21C


"Onderzoekers wisten dat veranderingen in thermische patronen aantonen dat er veranderingen zijn in de vasculariteit bij kanker en dat ze ook kunnen helpen bij het bepalen van het stadium van kanker", zegt medeoprichter Larisa Adamyan.


“Tegenwoordig, wanneer computervisie op zijn hoogtepunt is, hebben we zeer gevoelige sensoren en weten we hoe we ermee moeten werken. We hebben besloten dat we het volledige potentieel van deze technologie moeten benutten.”


Klinische proeven starten

Vijftien ThermoBreast apparaten worden gebouwd om vanaf deze zomer te worden ingezet voor klinische proeven in 11 ziekenhuizen in de VS, Europa en Israël. De komende drie jaar worden zo'n 28.000 deelnemers gescreend.


Een close-up van het ThermoBreast warmtebeeldsysteem voor screening op borstkanker. Foto met dank aan ThermoMind via ISRAEL21C


De technologie van ThermoMind is gebaseerd op Israëlische infraroodsensoren die zijn ontwikkeld door marktleider SCD voor de binnenlandse veiligheids- en defensie-industrie.


"Onze uitdaging was om deze technologie aan te passen voor thermische beeldvorming in de gezondheidszorg, waar nu elk ander zorgbedrijf toegang toe heeft", zegt Ayoub.


"We krijgen het beste signaal van de beste en meest nauwkeurige sensoren ter wereld, en dan komt de AI die het zal analyseren", voegt Adamyan toe.


Dr. Larisa Adamyan, mede-oprichter en CTO van ThermoMind, spreekt op een conferentie. Foto met dank aan ThermoMind via ISRAEL21C


Ze zegt dat de technologie thermische tekenen identificeert die wijzen op een precancereuze toestand of de aanwezigheid van een vroege tumor die nog niet groot genoeg is om te worden opgespoord door lichamelijk onderzoek of mammografie.


Binnen enkele minuten detecteert het dynamische AI-gebaseerde beslissingsondersteunende systeem voor warmtebeelden metabole en vasculaire veranderingen in de borsten veroorzaakt door kanker, zonder de patiënt aan te raken.


Door gebruik te maken van op maat gemaakte infraroodcamera's van militaire kwaliteit om warmtebeelden vast te leggen en op een computer op te slaan voor AI-analyse van warmtepatronen, kan het systeem eenvoudig worden geïntegreerd in het bestaande diagnostische proces.Zaken en romantiek bloeien

Thermomind is een ongewone Israëlische start-up omdat het ook een liefdesverhaal is tussen de oprichters: Adamyan, een christelijke Armeniër, en Ayoub, een christelijke Arabier die is opgegroeid in Noord-Israël.


Adamyan is gepromoveerd in kunstmatige intelligentie en stapte over van de academische wereld naar fintech. Toen ze in Berlijn werkte, ontmoette ze Ayoub, die na de middelbare school naar Duitsland was gekomen en in de cyberbeveiliging werkte voor Fortune 500-bedrijven.


Deze 31-jarige heldere sterren vonden in elkaar een geestverwant tijdens de pandemie, toen beiden op zoek waren naar een betekenisvolle professionele spil.


Najeeb Ayoub en Dr. Larisa Adamyan, mede-oprichters van ThermoMind. Foto met dank aan ThermoMind via ISRAEL21C


“Tijdens Covid zagen we een grote behoefte aan datadeling en digitalisering en wilden daar iets van betekenis mee doen. We werden erg enthousiast over de gezondheidszorg”, zegt Adamyan.


Ze overwogen verschillende onvervulde medische uitdagingen en kozen uiteindelijk voor borstkankerscreening omdat de moeder van Ayoub borstkanker had overleefd en de tante van Adamyan in behandeling was voor borstkanker in een laat stadium.


Al snel kwam er een bedrijf uit, evenals een romance.


"Alles was afgesloten", herinnert Adamyan zich.


“We zaten in een kantoor op de 18e verdieping en 's avonds bestelden we pizza, trokken een fles wijn open, bewonderden de zonsondergang en praatten daarna over innovatie. We hebben veel onderzoek gedaan. We passen goed bij elkaar omdat ik erg academisch ben en Najeeb erg zakelijk georiënteerd is.”


Verhuizen naar Israël

Ayoub was ervan overtuigd dat zijn geboorteland de beste plaats zou zijn om ThermoMind te starten en zijn ThermoBreast- screeningsysteem te ontwikkelen.


"Alleen zou het te moeilijk voor me zijn om naar Israël te verhuizen, maar Najeeb is ongelooflijk patriottisch en dringt erop aan dat alles wat we maken met Israëlische technologie moet zijn", zegt Adamyan.


"Hij zei: 'Kom met me mee en ik zal je laten zien dat dit de plek is voor innovatie.' En het is waar. In Israël gaat alles razendsnel. Het is geweldig."


In het voorjaar van 2022, voordat ze Duitsland verlieten, vormde het paar een consortium van gerenommeerde klinische partners uit 18 ziekenhuizen en onderzoeksinstituten in Europa, de Verenigde Staten en Israël.


Najeeb Ayoub met prof. Michael Gollata en dr. André Pfob, consortiumpartners van het Universitair Ziekenhuis Heidelberg. Foto met dank aan ThermoMind via ISRAEL21C


Onder hen was ook een vertegenwoordiger van een Europese belangenbehartigingsgroep voor kankerpatiënten, "omdat we onze technologie willen afstemmen op een patiëntgerichte benadering", legt Adamyan uit.


Ze ontdekten een subsidieprogramma van Horizon Europe dat perfect bij hen leek te passen, maar de deadline was nog maar 20 dagen verwijderd, dus grepen ze snel in en dienden ze een aanvraag in.


“We zijn op 6 juli naar Israël verhuisd en op 5 augustus – toen we allebei ziek waren van corona – kregen we bericht dat we 11,5 miljoen [euro] van Horizon hadden gewonnen en kregen we de beste beoordeling van 15 op 15” op een schaal die meet rekening houdend met impact, excellentie en uitvoeringskwaliteit.


Een veilige plek

ThermoMind is gevestigd in het cultureel diverse Haifa en heeft 10 mensen in dienst.


"We hebben de beste mensen ter wereld op het gebied van kunstmatige intelligentie, uit Israël en daarbuiten", zegt Ayoub.


Een bijeenkomst van leden van het ThermoMind-consortium in Haifa, februari 2023. Foto met dank aan ThermoMind via ISRAEL21C


Het personeel is divers, zowel Joodse Israëli's als Duitsers en nieuwe immigranten uit Oekraïne.


De huidige burgerlijke onrust in Israël raakt hen niet, zeggen de partners.


“Als je naar ons kantoor komt, ben je veilig. Ons dagelijks leven is gewoon ThermoMind en onze partners en samenwerkingen. We hebben geen tijd voor politiek”, zegt Adamyan.


"Er zijn altijd uitdagingen, maar we halen onze startup niet uit Israël", voegt Ayoub toe. "Er is altijd een manier om hier te leven en geld te vinden."


Adamyan voegt eraan toe dat het bedrijf veel aanmoediging krijgt van Israëli's.


“De cultuur is uitdagend, maar de mensen zijn echte mensen en ik denk dat het Najeeb – en daarom ook mij – erg trots maakt om een ​​Israëlische innovatie te maken. Als je het in Israël maakt, is het legitiem.”


Voor informatie over ThermoMind, klik hier. Bekijk hier meer over het ThermoBreast onderzoek.
126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page