top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Vuur vanuit de lucht bestrijden - een kijkje bij het "Elad" luchtbrandweersquadron


Foto Elbit Systems


Slechts een handvol landen over de hele wereld zou een taak van het allergrootste nationale belang toevertrouwen aan een ‘puur’ bedrijf uit de particuliere sector. “Elad”, een uitzonderlijk brandbestrijdingssquadron ontwikkeld door Elbit Systems, is ongetwijfeld een uniek geval.


Het ‘Elad’-squadron werd in 2011 opgericht als IAF-eenheid (Israëlische luchtmacht) op de voormalige vliegbasis Sde-Dov in Tel-Aviv, aanvankelijk bekend als het 249e squadron. De snelle vorming ervan was een directe reactie op de lessen die zijn getrokken uit de Carmel bosbrand-ramp van 2010.


“Premier Netanyahu gaf de IAF de opdracht een brandbestrijdingssquadron te ontwikkelen, waarbij hij hun uitzonderlijke vermogen erkende om de missie met succes uit te voeren. Kort daarna sloot ook Elbit Systems zich bij de inspanningen aan”, herinnert Eran zich, de tweede commandant van het 249e squadron en de manager van de huidige brandweereenheid bij Elbit Systems.


Foto Elbit Systems

Het hele jaar door klaar


Dit onderstreepte een uitzonderlijke band tussen het bedrijf en het land. “Wij beschouwen dit als een echte vorm van zionisme. Het op zich nemen van een dergelijke verantwoordelijkheid is ongetwijfeld een uitdaging. Toch is ons team zo toegewijd aan de veiligheid van het Israëlische publiek dat zij het een voorrecht vinden om deel uit te maken van dit streven.”


Na het opzetten van zijn infrastructuur en het demonstreren van zijn operationele capaciteiten, stapte het squadron over van de IAF om onderdeel te worden van de brandbestrijdingseenheid van Elbit Systems. Het personeel van de brandbestrijdingseenheid van het bedrijf beschikt over uitgebreide ervaring als voormalige IAF-piloten, en heeft vele uren besteed aan brandblusoperaties vanuit de lucht.


“Wanneer een bos in brand vliegt, kunnen we een telefoontje krijgen van de operatiekamer van de politie met het verzoek om onmiddellijk op te stijgen”, legt Eran uit. “Het hele jaar door hebben we vier vliegtuigen stand-by staan, klaar om binnen 15 minuten te worden ingezet. Deze strategische paraatheid stelt ons in staat vrijwel elke locatie in het land snel te bereiken”.


Tijdens de zomer en het vroege najaar wordt het aantal vliegtuigen dat stand-by staat af en toe zelfs verdubbeld.


Als de buren om hulp roepen


De brandbestrijdingsmacht van het “Elad” squadron bestond uit verschillende vliegtuigen, allemaal aangeschaft, onderhouden en geëxploiteerd door medewerkers van Elbit Systems. Onder hen zijn enkele vliegtuigen gestationeerd op het vliegveld van Kedma, die dekking bieden voor de zuidelijke regio van het land. De overige vliegtuigen zijn gestationeerd op het vliegveld van Megiddo en beschermen de noordelijke gebieden en de Golanhoogvlakte.


Brandbestrijdingsvliegtuigen vormen een moderne strategie voor het voorkomen van grootschalige bosbranden. “Bijna elke maand kom je krantenkoppen tegen die melden dat een ander land te kampen heeft met bosbranden – of het nu Hawaï, Canada, Australië, Cyprus en meer is”, legt Eran uit. “Er wordt af en toe een beroep op ons gedaan om andere landen te helpen bij het bestrijden van hun bosbranden.”


Hoe kan het brandbestrijdingsvliegtuig, de opvallende gele AT-802F Fire Boss, strategisch gepositioneerd boven de risicozones, de verspreiding van branden effectief beperken of zelfs blussen?


Eran: “Elk vliegtuig vervoert zo’n 3.000 liter vloeistof, inclusief water, schuim of brandvertrager. De beslissing of de vliegtuigen de vlammen direct moeten onderdrukken of in de eerste plaats moeten helpen bij het beperken van de voortgang ervan naar gebieden dichter bij de burgerbevolking ligt bij de grondbrandweerlieden.”Wij laten niets aan het toeval over


Eran benadrukt dat het Elad-squadron het Israëlische Ministerie van Openbare Veiligheid een beslissend voordeel biedt. “De samensmelting van de stijgende temperaturen – een direct gevolg van de aanhoudende mondiale klimaatverandering – en de heersende oostenwinden in Israël kunnen aanzienlijke bedreigingen vormen, soms zelfs levensbedreigend”, stelt hij.


“We laten niets aan het toeval over wat betreft paraatheid, vooral tijdens die cruciale periodes van het jaar waarin brandincidenten vaker voorkomen. Er zijn gevallen waarin onze vliegtuigen tegelijkertijd op meerdere locaties actief zijn.”


Eran benadrukt dat elk brandincident vervolgens wordt onderzocht om ervoor te zorgen dat alle partijen de juiste conclusies trekken voor voortdurende verbetering. “Gezien onze oorsprong binnen de IAF zit deze aanpak in ons DNA. We streven ernaar de beste te zijn en onszelf te verbeteren, niet alleen in termen van operationele efficiëntie, maar ook in de technische en technologische facetten van ons werk”, besluit hij.


In de afgelopen twaalf jaar sinds de oprichting van de Elad Squad heeft het team een ​​niveau van expertise bereikt dat hen in staat stelt ambitieuze initiatieven te ondernemen om Israëliërs te beschermen tegen bosbranden. Het zou echter niet hetzelfde zijn geweest zonder de steun van het personeel van Elbit Systems, dat hun kennis en vaardigheden in dit belangrijke project had samengevoegd.

204 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page