top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Wandpanelen maken van iedere ruimte een schuilkelder


Een schuilkelder vervaardigd door Ortech. Foto met dank aan Ortech via ISRAEL21c


In de vroege jaren 2000, op het hoogtepunt van dodelijke zelfmoordaanslagen in Israël, dacht ondernemer Ran Naor erover om een ​​bedrijf op te richten dat explosieveilige ramen en deuren zou produceren.


In Kibbutz Karmia, vlakbij de grens met de Gazastrook, waar Naor het grootste deel van zijn leven woonde, richtte hij in 2006 het bedrijf Ortech Defense Solutions op – net toen de golf van zelfmoordaanslagen aan het afnemen was.


Naar het raam, naar de muur

“We dachten dat terreuraanslagen met auto's het volgende zouden zijn. In dat geval zou het niet voldoende zijn om alleen beschermende ramen en deuren te hebben. Je zou de hele muur moeten beschermen om de schokgolf te weerstaan”, vertelt Naor aan ISRAEL21c.


Ortech-oprichter Ran Naor. Foto met dank aan Ortech via ISRAEL21c


Wat Ortech uiteindelijk ontwikkelde, was een uniek gepatenteerd composietmateriaal met vezelversterkte kunststof, dat bescherming biedt tegen explosies, fragmentatie, ballistiek en inbraak. Deze wandpanelen kunnen intern of extern in bestaande gebouwen worden geïnstalleerd.


"We begonnen aan een reeks tests met gecontroleerde explosies", legt Naor uit. Sommige tests werden uitgevoerd in samenwerking met het leger, dat het bedrijf zou kunnen voorzien van explosieven die levensechte bedreigingen simuleren.“Vlak naast de panelen werden explosieven van tientallen kilo's tot ontploffing gebracht. Ons product weerstond dat perfect en beschermde mensen en eigendommen in de kamer. Iedereen kwam er heel en gezond uit.”


Naor geeft toe dat er andere bedrijven over de hele wereld zijn die zich in dergelijke producten hebben gespecialiseerd. “Maar het materiaal dat ze gebruiken is staal; dus je loopt tegen een aantal obstakels aan.”


Hij legt uit dat het grootste nadeel van met staal gecoate kamers is dat, net als in liften, het gebruik van mobiele telefoons in die kamers gevaarlijk kan zijn vanwege de verhoogde blootstelling aan microgolfstraling.


"Een bijkomend probleem is condensatie van koude naar hitte [in met staal beschermde kamers] die schimmel veroorzaken", zegt hij.


Ingrijpen waar de overheid dat niet doet

De verwachte golf van autobombardementen kwam niet uit. Maar wat er wel gebeurde, was de Israëlische terugtrekking uit Gaza, wat ertoe leidde dat de militante Hamas-groep haar macht in de Gazastrook verstevigde en daar een onderneming voor het maken van raketten oprichtte.


In de jaren daarna werd het thuisfront steeds meer blootgesteld aan raketbeschietingen vanuit de Palestijnse enclave. Eerst de gemeenschappen die grenzen aan de Gazastrook, en later het grootste deel van Zuid-Israël.


De Israëlische wet schrijft voor dat er een beschermde ruimte moet worden geïnstalleerd in alle residentiële en industriële constructies. De wet werd echter pas in 1992 aangenomen, wat betekent dat alle constructies die vóór dat jaar zijn gebouwd, kwetsbaar zijn voor bedreigingen van de binnenlandse veiligheid en aardbevingen.


Een veilige kamer bedekt met panelen van Ortech. Foto met dank aan Ortech via ISRAEL21c


De regering overweegt al jaren wetgeving die een oplossing zou bieden voor Israëli's die in oude gebouwen wonen, zoals financiering om beschermende ruimtes te bouwen. Maar tot nu toe is geen van de voorstellen aangenomen.


En ondanks de samenwerking van Ortech met het leger, gaf het IDF Home Front Command minder dan twee jaar geleden toestemming voor de producten van het bedrijf voor civiel gebruik, nadat het er niet in was geslaagd een passende oplossing te vinden voor bewoners van onbeveiligde gebouwen.


Individuen die een kamer in hun huis willen beveiligen, kunnen Ortech $ 25.000 tot $ 36.000 plus belasting betalen, afhankelijk van verschillende parameters van de constructie, zegt Naor.


Een van de klanten van Ortech, een organisatie genaamd Operation Lifeshield, zamelt geld in om onderdak te financieren voor Israëlische gemeenschappen die onvoldoende bescherming in hun huizen hebben.


“De uitvoering is heel snel en netjes; je hoeft de deur niet eens uit als het team aan het werk is.”


Niet alleen de muurbekleding

Naast de unieke coating biedt het 15-man koppige bedrijf tal van andere beschermingsoplossingen, waaronder bescherming tegen drones, containers voor gevaarlijk materiaal, afgeschermde bunkerdaken en meer.


Een schuilkelder van Ortech wordt opgetild door een kraan. Foto met dank aan Ortech via ISRAEL21c


“We bieden bescherming aan veel strategische locaties die tijdens noodsituaties moeten blijven werken. Zo kon het land tijdens een oorlog niet zonder elektriciteit komen te zitten', zegt Naor.


“We hebben ook speciale beschermende ruimtes voor gevaarlijke stoffen, zoals ammoniak. Als er een ammoniaklek is, moet u de omliggende gemeenschap onmiddellijk evacueren. We hebben een oplossing die is goedgekeurd door het Home Front Command”, zegt hij.


Beschermen de producten van Ortech tegen aardbevingen?


“In theorie wel. Maar we hebben het niet getest. We hebben plannen om het in de toekomst te testen.”


Ook buiten Israël

Ondanks dat het bedrijf zich voornamelijk op Israël richt, zegt Naor dat het bedrijf graag samenwerkt met klanten over de hele wereld die op zoek zijn naar oplossingen voor beschermende ruimten.


Sommige klanten van Ortech liggen niet voor de hand. “Je bent bijvoorbeeld een technologiebedrijf en je hebt een kamer vol waardevolle informatie in je kantoren. Normaal gesproken wordt u niet opzettelijk aangevallen. Maar als uw kantoor zich bijvoorbeeld naast de Amerikaanse ambassade bevindt, zou dat misschien kunnen. Als je die ene kamer beveiligt, is je informatie veilig [tegen fysieke aanvallen].'


Naor voegt eraan toe dat het, na met succes een reeks tests te hebben uitgevoerd, ook diensten aanbiedt aan andere bedrijven die hun producten willen testen en advies nodig hebben.


Klik hier voor meer informatie.
98 weergaven1 opmerking

1 Comment


Roni Stoker
Roni Stoker
Aug 03, 2023

De uitvinding is wonderbaarlijk, en kan zeer veel mensenleven redden. Het alle mooiste daarvan, is dat de schuilkelders units kunnen in no-time worden geplaatst; ongeacht de locatie. Normale schuilkelders moeten eerst worden gebouwd en dat kost veel tijd. Ook het onderhoud van een oude schuilkelder neemt meer tijd in beslag. Zoals al (te) vaak voorkwam, hebben bewoners in de omgeving de oude schuilkelders verwaarloosd, of gebruikten als schuren voor alle mogelijke troep. Het is aan te nemen dat binnenkort zouden deze schuilkelders overal in Israël staan. Ik denk dat ze ook in het buitenland zouden veel succes hebben; vooral in landen die onder oorlogsdreiging leven, en die zijn niet weinig.

Like
bottom of page