top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Wat is de Libanese 'tak' van Hamas?


Foto IDF-woordvoerder


Na Tzuk Eitan werd door de Hamas-leiding een beslissing genomen - om nog een afdeling op te richten, in het noorden, met als doel een nieuw front te creëren in gevallen van escalatie in Gaza.


Deze week werden op één dag ongeveer 34 raketten afgevuurd vanuit Libanon, en als reactie daarop viel de IDF doelen aan van de terroristische organisatie in het zuiden van het land. Dus het is tijd om te begrijpen: wie zijn de Hamas-mensen die in Libanon wonen?

Er zijn twee dagen verstreken sinds de eerste raket vanuit Libanon op Israëlisch grondgebied werd gelanceerd. Sindsdien zijn er tientallen meer neergeschoten - zowel in de noordelijke sector als in de Gazastrook. Als reactie daarop viel de IDF doelen aan van de terroristische organisatie Hamas, die achter de schietpartij in beide arena's zit.


Na drie dagen opwarmen in de verschillende sectoren is vastgesteld dat de inwoners van de Gazastrook niet langer verplicht zijn in de buurt van een beschermd gebied te blijven en ook in het noorden gaat de routine gewoon door. Dus als de situatie kalm is, is het belangrijk om te begrijpen: hoe kwam Hamas in Libanon? Wie zijn de Hamas-mensen die daar zitten? En waarom besloten ze ons ook vanuit de noordelijke arena aan te vallen?Hamas is de initialen van "Harkat al-Makauma al-Islamiyya", de islamitische verzetsbeweging. Het woord "Hamas" betekent ook enthousiasme, ijver, heldhaftigheid en fanatisme. De beweging werd opgericht in Gaza in december 1987, met het uitbreken van de eerste intifada, als een politieke en militaire tak van de beweging "Moslimbroederschap".


Het doel van de beweging is de vestiging van een Palestijnse staat op alle grondgebieden van de staat Israël, onder het motto "Allah is haar doel, de Koran is haar grondwet, de Heilige Oorlog is haar weg, en de dood omwille van Allah is de hoogste in zijn wensen."


Bij de verkiezingen van 2006 in Gaza versloeg Hamas onverwachts de Fatah-beweging (Beweging voor de Bevrijding van Palestina), die de Strook regeerde sinds de oprichting van de Palestijnse Autoriteit, en werd beschouwd als de leider in termen van sympathie van het Gazaanse publiek.


Hamas, dat voor het eerst echte politieke macht toonde, vestigde een regering onder leiding van Ismail Haniyeh. De overwinning leidde tot ernstige conflicten tussen de organisaties, waarna Hamas sinds 2007 praktisch de hele Gazastrook met ijzeren hand beheerst.


Foto IDF-woordvoerder


In 2014, tijdens Operatie Protective Edge, stond de Hamas-leiding in Gaza er alleen voor in de campagne tegen Israël, zonder militaire hulp van buitenaf. Hierna werd, als onderdeel van de lessen die de terroristische organisatie na de operatie had getrokken, besloten een militaire macht op te richten op het grondgebied van Zuid-Libanon die een integraal onderdeel van de organisatie zou vormen.


Om de nieuwe militaire macht op te richten, werden Palestijnse activisten gerekruteerd die ideologisch geïdentificeerd zijn met de organisatie en in Libanon wonen, voornamelijk rond Tyrus - hun aantal wordt geschat op enkele honderden. De beweging heeft twee leiders: de interne leiding en de externe leiding. Sinds de dood van sjeik Yassen in 2004 is de buitenlandse leiding in de praktijk de hoogste autoriteit in de beweging. Het politieke bureau van Hamas zit in de buitenlandse leiding - zijn rol is om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor de buitenlandse betrekkingen van de beweging, fondsenwerving, informatiebeleid en de richting van militaire activiteiten. De Libanese tak van Hamas staat inderdaad in contact met Hamas in Gaza, maar krijgt zijn orders alleen van de buitenlandse leiders.


Foto IDF-woordvoerder


De leider van deze lijn in Hamas is Saleh al-Aaruri, een hooggeplaatst lid van de organisatie die eerder in Israël gevangen zat, en de Verenigde Staten kondigden een geldelijke beloning voor zijn hoofd aan. In Libanon zelf is de commandant Osama Hamdan - met als doel een nieuw front tegen Israël te creëren, in het geval van een militair conflict in Gaza.


Toen de veiligheidsspanningen begonnen toe te nemen na de schermutselingen op de Tempelberg in de nacht van dinsdag op woensdag, en de situatie ook in de zuidelijke sector begon te escaleren, hielden de spanningen aan tot in de feestdag en breidden ze zich uit naar het noorden - raketvuur richting de nederzettingen van West-Galilea.193 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page