top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEOS: Anti-regering demonstratie eindigde in chaos met bereden politie en waterkanon

Screenshot video


Duizenden protesteerden zaterdagavond in heel Israël tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu en eisten vervroegde verkiezingen en een overeenkomst om de gijzelaars vrij te laten die door Hamas in Gaza werden vastgehouden.


In Tel Aviv protesteerden duizenden in de Kaplanstraat. Nadat tientallen demonstranten probeerden de weg te blokkeren, heeft de politie een waterkanon en bereden politie ingezet om het protest uiteen te drijven en het illegaal te verklaren. De politie zei ook dat ze 21 demonstranten hebben aangehouden.Je kan rustig spreken van complete chaos toen de politie voor het eerst sinds 7 oktober een waterkanon inzette tegen de demonstranten in Tel Aviv.


De politie verklaarde de demonstratie illegaal wegens "wanorde en belemmeringen" en zette bereden politie en het waterkanon in zonder aanzien des persoons, zodat ook werd gebruikt tegen vrijgelaten gijzelaars en familieleden van gijzelaars, zoals bijvoorbeeld Shahar Mor, de neef van de ontvoerde Avraham Monder die nog steeds in Gaza worden vastgehouden, terwijl ze met fakkels naar het hoofdkwartier van Defensie marcheerden.


Er werden zeker 21 demonstranten gearresteerd, onder wie de gepensioneerde brigadegeneraal Amir Hashakal en een van de protestleiders, Moshe Redman Abutbol, ​​die vanuit de politieauto het publiek toeriep: ‘Ga het huis uit.’


Einav, de moeder van de ontvoerde Matan Tsengaoker, riep tijdens de demonstratie door een megafoon: “Ik kwam naar de demonstratie om me te verzetten tegen het plan dat werd gepubliceerd. De politie gebruikte steeds meer geweld tegen mij en tegen de families met ruiters en waterkanon. Ik waarschuw de politie om niet bij mij in de buurt te komen, mij of mijn dochters niet aan te raken. De staat heeft mijn zoon in de steek gelaten, de staat zal mij niet vertellen wat ik moet doen.'“De politie heeft deze puinhoop gecreëerd”, zei een van de leiders van de wekelijkse demonstraties. "Het aantal demonstranten was niet groter dan in voorgaande weken. Toen ze het waterkanon activeerden... maakten ze er een gebeurtenis van betekenis van die mensen trok."


Op video was te zien hoe een officier te paard de teugels van zijn paard gebruikte om een ​​demonstrant op het hoofd te slaan. Vervolgens zag men de demonstrant op de grond vallen terwijl hij zijn hoofd vasthield, terwijl de officier verder reed.Of Sheinberg, een reservist die ernstig gewond raakte tijdens de strijd in Gaza, zei tijdens de bijeenkomst in Tel Aviv: "Deze wond in ons lichaam is ook een scheur waar doorheen gekeken kan worden – het is een venster op de toekomst en op hoop."


“Op 7 oktober werden we wakker met een uiteenvallend land – een bevroren en verward leiderschap dat verdween op het moment van de waarheid”, aldus Sheinberg. "De wereld stond op zijn kop, maar creëerde ook een kans voor ons. Dit is onze kans om het sociale contract te vernieuwen."


"De burgers van Israël en zijn veiligheidstroepen zetten het land 'weer op de been'... De zwijgende meerderheid, de generatie van verandering, de derde partij, vrij van nationalistische extremisten" moet Israël opnieuw opbouwen, zei Sheinberg.


In Jeruzalem marcheerden ongeveer duizend mensen met fakkels van de residentie van de president in Jeruzalem naar het Parijse plein in het centrum van de stad, waarbij werd opgeroepen tot de vrijlating van de gijzelaars en vervroegde verkiezingen.


Eyal Gur, een van de leiders van de Shared Home-organisatie, zei: "Het meest hoopvolle dat deze regering ons volk kan bieden is één brede consensus – over een datum voor verkiezingen die het vertrouwen en de hoop zal herstellen."


De leider van de oppositie, Yair Lapid, reageerde op het geweld tijdens het protest in Kaplan: “Het geweld van de politie vanavond tegen de demonstranten, inclusief de families van de ontvoerden, is gevaarlijk en antidemocratisch en kan niet doorgaan. Protesteren is een fundamenteel recht en het kan de demonstranten met knuppels niet worden ontzegd."


296 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


omahanneke
Feb 25

Is dit de tijd om te protesteren,we vechten voor ons bestaan.

Like
R Thomasson
R Thomasson
Feb 26
Replying to

@omahanneke Israël vecht voor haar bestaan. Dat zoet ze al maandenlang o.l.v. de Stafchef v.h. leger en paar integere ministers voor wie het land dierbaar is. Dat geldt zeker weten niet voor de ouwe sigaren rokende schooier in de Jacuzzi van zijn rijke vriend. Een vent die zich omringt met een bende van primitieve dombo's en louche corrupte figuren. Wat voor nut heeft een premier die droomt over koffers vol geld uit Qatar, en is uitsluitend bezig met zijn eigen persoonlijke besognes? Hij kan een premier zijn van Suriname, of andere Zuid Amerikaans land, maar niet van Israël. Voor hem is de oorlog een zegen. Hij kan voorlopig de rechtbank ontwijken. Het zwaard van Damocles hangt boven de hoofden va…

Like
bottom of page