top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEOS: demonstraties in Jeruzalem worden gewelddadiger

Demonstranten ondereg naar het huis van Netanyahu. Foto Nederlandse fotograaf B.


De derde dag van een vierdaagse anti-regeringsdemonstratie in Jeruzalem ontaardde dinsdagavond in chaos toen demonstranten die probeerden de politiebarricades te omzeilen zich in meerdere richtingen splitsten om de privéwoning van premier Benjamin Netanyahu te bereiken.


De mars begon met een reeks toespraken buiten de Knesset, gehouden door familieleden van de gijzelaars, antiregeringsactivisten en voormalig premier Ehud Barak – een uitgesproken criticus van Netanyahu.

Foto Nederlandse fotograaf B.


Hierna gingen de demonstranten in groepen door de smalle straatjes naar het huis van de Netanyahu's in de wijk Rehavia in Jeruzalem.


De politie plaatste een waterkanon en ruiters voor de demonstranten, en verspreidde demonstranten met geweld die de blokkades doorbraken

Foto Nederlandse fotograaf B.


De politie sleepte Ayala Metzger, de schoondochter van Yoram Metzger die gevangen wordt gehouden in Gaza, met geweld mee, nadat ze haar door enkele blokkades had laten passeren. Metzger richtte zich tot Netanyahu en zei: "We hebben een half jaar lang in je geloofd en er gebeurde niets. Je hebt tijd, maar de gijzelaars hebben geen tijd meer."Een demonstrant was onder het waterkanon gaan liggen en werd pas na 20 minuten met geweld verwijderd.


De politie arresteerde vijf demonstranten en opende een onderzoek naar het gooien van een brandende fakkel naar een bereden officier. Een andere politieagent werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege een verwonding opgelopen door een demonstrant die een hek naar hem toe gooide.


Er werd ook gefilmd hoe een groep politieagenten midden op straat een demonstrant met een trommel zwaar sloeg.


Einav Zangauker, de moeder van Matan, die naar Gaza werd ontvoerd, riep voor zijn huis naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en vroeg: “Waarom heb je al deze politieagenten nodig om jou en mij te scheiden, ben jij niet mijn premier? Bent u niet de premier van de gijzelaars?'


Zangauker hield een toespraak waarin ze Netanyahu bekritiseerde en hem 'een farao noemde die ons een plaag toebrengt'.

“We zullen je blijven achtervolgen: we zullen het land platbranden, we zullen de aarde doen schudden, je zult geen dag hebben en geen nacht. Zolang mijn zoon geen nacht of dag heeft zul jij die ook niet hebben geen van beide," slingerde Zangauker.


Merav Svirsky, wiens ouders Orit en Rafi op 7 oktober in kibboets Be'eri werden vermoord en haar broer Itai in gevangenschap werd ontvoerd en vermoord, beschuldigde Netanyahu ervan de gijzelaars niet terug te willen geven, en zei dat hij "zijn plaats onmiddellijk moest ontruimen".


Natuurlijk moest de extreemrechtse minister van politie, Ben Gvir en beschuldigde de Shin Bet ervan de bedreigingen aan het adres van de premier te negeren.

“Een situatie waarin duizenden mensen barrières in de buurt van het huis van de premier doorbreken en de Shin Bet een oogje dichtknijpt, is onaanvaardbaar”, twitterde hij.


Voor de derde avond op rij demonstreren demonstranten in Jeruzalem en zetten honderden tenten op voor de Knesset. Ze riepen ook op tot annulering van het Pesach-reces, waarin de wetgevers volgende week zullen vertrekken. Activisten beweren dat het onaanvaardbaar is dat parlementariërs op vakantie gaan terwijl het land in oorlog is en 134 gijzelaars door Hamas in Gaza gevangen worden gehouden.


311 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page