top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEOS: Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 6 januari, 21.40 uur


Screenshot YouTube


Goedeavond,


Drie maanden in de oorlog. Vanavond wil ik de gevechten in de Gazastrook, de uitdagingen van de oorlog en de duur ervan toelichten. Eén van de doelstellingen van de oorlog is het ontmantelen van Hamas.


Dit betekent de ontmanteling van de militaire capaciteiten die Hamas in de loop der jaren heeft opgebouwd en gebruikt heeft om het barbaarse bloedbad op 7 oktober uit te voeren. Om de militaire operatie in de Gazastrook te begrijpen, moet men de vijand Hamas begrijpen en hoe deze opereert.


Hamas is gestructureerd in bataljons. Hamas-bataljons gebruiken een complex ondergronds systeem met infrastructuur voor de productie van wapens, oorlogskamers, commando- en controlecentra en de mogelijkheid om raketten van boven en onder de grond te lanceren. De terroristen verplaatsen zich tussen verschillende gebieden in de Gazastrook met behulp van deze infrastructuur, waardoor ze dit in het geheim kunnen doen. De bolwerken van de vijand bevinden zich onder en nabij gevoelige civiele locaties zoals het Indonesische ziekenhuis, dat je hier in de film ziet, en ernaast een school, die door Hamas als menselijk schild wordt gebruikt. Hamas-terroristen bewegen zich ongewapend, gekleed in burgerkleding, en planten explosieven voor IDF-troepen op straat en bij de ingang van tunnelschachten.Hoe ziet deze strijd eruit in het veld? Dit is de Gazastrook. Het beslaat 365 vierkante kilometer en heeft meer dan twee miljoen inwoners. Dit is de noordelijke Gazastrook, waar we onze grondoperatie zijn begonnen en waar we de afgelopen drie maanden hebben gevochten. In de noordelijke Gazastrook beschikte Hamas over twee militaire brigades met in totaal twaalf bataljons, bestaande uit in totaal ongeveer 14.000 terroristen.


Vanuit Jabaliya pleegden bijvoorbeeld honderden terroristen op 7 oktober het moorddadige bloedbad in de gemeenschappen Sderot, Nir Am, Erez, Kfar Aza en Netiv HaAsara. Ze slachtten burgers af en ontvoerden anderen naar Jabaliya. Jabaliya is een dichtbevolkt gebied, zoals je in de film kunt zien, met zo'n 25.000 gebouwen. Eén op de tien van dergelijke gebouwen bestaat uit meerdere verdiepingen.


Voordat we zo'n dicht gebied betreden voor de strijd, evacueren we de bevolking, met als doel schade te voorkomen en de burgers te beschermen, terwijl we militaire actie toestaan, omdat Hamas hierdoor de bescherming onder het mom van de bevolking wordt ontnomen en we onderscheid kunnen maken tussen de bevolking en Hamas-terroristen. en richt ze. Dit beschermt de IDF-troepen en de niet-betrokken burgerbevolking.


Na de meeste bewoners te hebben geëvacueerd, voordat de grondtroepen van de IDF binnenkomen, bedreigt de Israëlische luchtmacht de IDF-troepen. We hebben ondergrondse infrastructuur, terroristen, uitkijkposten en met explosieven opgetuigde huizen getroffen. Alleen al in Jabaliya hebben we ongeveer 670 luchtdoelen getroffen voordat de grondtroepen binnenkwamen. We hebben precies toegeslagen, op basis van inlichtingen en in overeenstemming met het internationaal recht. Dit alles maakte optimale toegangsvoorwaarden voor IDF-troepen mogelijk.De ontmanteling van Hamas bestaat uit vijf doelstellingen. De eerste en belangrijkste is het elimineren van Hamas-commandanten, waardoor de commandovoering en controle ervan worden beïnvloed. Bij deze aanvallen hebben we in het Jabaliya-gebied de bataljonscommandant, de plaatsvervangende brigadecommandanten en elf compagniescommandanten die de terroristen in het veld leidden geëlimineerd.


De senior terrorist die we in het gebied hebben geëlimineerd, is Ahmad Randor; je kunt hem hier op de foto zien, zittend met zijn commando-echelon in zijn ondergrondse bunker, 40 meter onder de grond. We hebben met hem alle mensen nauwkeurig geslagen en geëlimineerd.

Foto IDFR woordvoerder


Het uitschakelen van de commandanten maakte het moeilijk voor de terroristen om georganiseerd te vechten en leidde ertoe dat velen van hen zich overgaven. Het tweede doel is grondgevechten tegen de terroristen. IDF-troepen omsingelden en ontruimden het Jabaliya-gebied, wat betekende dat de combinatie van gepantserde troepen, ongeveer 200 tanks, Combat Engineering-troepen, infanterietroepen en speciale troepen het Jabaliya-gebied vanuit verschillende richtingen tegelijkertijd omsingelden.


Dit alles met inlichtingen en luchtsteun van tientallen vliegtuigen die elke dreiging snel onder ogen zien. IDF-grondtroepen gaven leiding aan de straaljagers die ongeveer 300 doelen troffen. Deze samenwerking tussen de Israëlische luchtmacht en de grondtroepen is tot nu toe in geen enkele oorlog waargenomen. Zelfs op dit moment, terwijl ik hier met u spreek, blijven straaljagers van de Israëlische luchtmacht de grondtroepen vergezellen en elke bedreiging voor de IDF-troepen bestrijden. IDF-soldaten op de grond vechten dapper. Ze elimineren terroristische cellen die schieten vanuit huizen, tunnelopeningen en steegjes; IDF-troepen voeren gevechten van dichtbij met terroristen.


Het bestrijden van terreur is complex en kostbaar. Helaas kost het ook het leven van IDF-troepen. We hebben vanavond de dood aangekondigd van wijlen LTC Roee Yohay Yosef Mordechay, moge zijn nagedachtenis een zegen zijn.

LTC Roee Yohay Yosef Mordechay. Foto IDF woordvoerder


Hij werd gedood tijdens een ontmoeting met terroristen in de noordelijke Gazastrook. Roee was een uitstekende commandant en soldaat. Voor zijn dood werd overeengekomen dat hij zou worden benoemd tot bevelvoerend officier van het 50e bataljon van de Nahal Brigade. Wij omarmen zijn familie en alle nabestaanden en zullen hen blijven vergezellen.


Wij leren van elke gebeurtenis en verbeteren ons om het aantal slachtoffers terug te dringen. Bij elk evenement waarbij er slachtoffers vallen in het veld, bieden IDF-troepen levensreddende medische behandeling en voeren reddingsoperaties uit onder vuur en onder levensbedreigende omstandigheden, met de hulp van medische teams en de 669 Airborne Rescue and Evacuation Unit van de Israëlische luchtmacht. . We hebben honderden gewonden gered en hun levens gered.


Het derde doel is het verzamelen van inlichtingen in het veld. We hebben computers, kaarten, communicatieapparatuur gelokaliseerd en harde schijven gevonden waarvan we ongeveer 70 miljoen inlichtingenbestanden hebben gedownload, die nu worden bestudeerd en geanalyseerd door het Inlichtingendirectoraat (J2) en de Israëlische Veiligheidsdienst (ISA). We hebben in samenwerking met de ISA veel terroristen in het veld ondervraagd, schouder aan schouder, een praktijk die opmerkelijke resultaten oplevert in de oorlog. In Jabaliya hebben veel terroristen zich overgegeven, die wij ondervragen. Als resultaat hiervan hebben we informatie verzameld over hoge Hamas-agenten, inclusief documentatie, zoals je op deze foto kunt zien, van Muhammad Deif, die we van een harde schijf hebben gehaald. Deze rit bevatte ook informatie over hoge Hamas-agenten buiten Gaza. Dit alles verschaft ons essentiële informatie voor de voortzetting van de oorlog.


Het vierde doel is het lokaliseren en vernietigen van raketten, wapens en de locaties waar deze worden vervaardigd. We hebben ongeveer 40.000 wapens in de Gazastrook gelokaliseerd en vernietigd, waarvan sommige werden gevonden in scholen, ziekenhuizen, moskeeën en onder de bedden van kinderen.Het vijfde doel van de ontmanteling van Hamas is het vernietigen van de ondergrondse infrastructuur. Alleen al in Jabaliya vonden we 8 km aan ondergrondse tunnels en meer dan 40 tunnelschachten. In de tunnels vonden we het noordelijke hoofdkwartier van Hamas vlakbij. We haalden de lichamen van vijf gijzelaars op en brachten ze terug om begraven te worden in Israël. Om de ondergrondse infrastructuur te bestrijden hebben we geheime technologische middelen ingezet, gevolgd door speciale troepen die voor de missie zijn opgeleid. Uiteindelijk hebben we, zoals je kunt zien, ook terroristen geëlimineerd en de infrastructuur in de tunnels vernietigd. We opereerden ook in bases die Hamas in ziekenhuizen had opgezet. Dit zijn bases waar Hamas dacht dat we niet zouden opereren, maar ze vergisten zich. In twee ziekenhuizen in de omgeving, Kamal Adwan zoals je op de foto ziet, en het Indonesische ziekenhuis, werden ondergrondse infrastructuur, wapens en militair materieel geïnstalleerd. In beide gevallen hebben we speciale operaties uitgevoerd om de terreurinfrastructuur te ontmantelen, zonder artsen, medische teams of patiënten schade te berokkenen. IDF-troepen waren vooraf voorbereid met inlichtingeninformatie over locaties waar vermoedelijk gijzelaars waren en sloegen hen daarom niet aan. We hebben veel lessen geleerd uit de tragische gebeurtenis waarbij drie gijzelaars werden gedood, en we trainen IDF-troepen voor dergelijke ontmoetingen. De terugkeer van de gijzelaars is een hoofddoel van de oorlog en een hoogste nationale missie.


Aan het einde van een koppige en vastberaden strijd hebben we het militaire kader van Hamas in Jabaliya ontmanteld. Hamas opereert niet langer georganiseerd op dit gebied. We hebben het land zijn belangrijkste terreurcapaciteiten in de regio ontnomen. Het is voor mij belangrijk om tegen het publiek te zeggen: er zijn nog steeds terroristen in Jabaliya. Ze opereren nu echter zonder raamwerk en zonder commandanten. We zijn sporadische raketbeschietingen uit dit gebied tegengekomen en zullen dat ook blijven doen.We hebben het land getroffen en zullen blijven slaan, waardoor we onze prestaties op deze gebieden zullen verdiepen. Dit kost tijd. Er zijn geen sluiproutes in de strijd tegen terreur. Denk nu eens na over wat ik je heb laten zien, over wat we in Jabaliya hebben gedaan, en vermenigvuldig dit met acht gebieden die het hele noordelijke deel van de Gazastrook bestrijken, elk met verschillende terreinen en uitdagingen. Daarom duurde de taak drie maanden.


We hebben de ontmanteling van het militaire raamwerk van Hamas in de noordelijke Gazastrook voltooid en zullen deze prestatie blijven verdiepen door de barrière en de defensiecomponenten langs het veiligheidshek te versterken. Nu concentreren we ons op de ontmanteling van Hamas in de centrale en zuidelijke Gazastrook. We zullen dit anders en grondig doen, op basis van de lessen die we tot nu toe uit de gevechten hebben geleerd.


Het centrale kampgebied is dichtbevolkt en bevat veel terroristen, en in Khan Yunis bevindt zich een ondergrondse stad met uitgestrekte tunnels. We passen de lessen toe die we hebben geleerd en blijven creatievere manieren ontwikkelen om in het gebied te vechten, terroristen te elimineren, terreurinfrastructuur en wapens boven en onder de grond te vernietigen. Dit zal tijd vergen. De gevechten zullen het hele jaar 2024 voortduren, terwijl we volgens een plan werken om de doelstellingen van de oorlog te bereiken. Het ontmantelen van Hamas in het centrum en het zuiden en doorgaan met alle inlichtingen, operationele inspanningen en militaire druk om de gijzelaars terug te sturen. Ondertussen bouwen we verdedigde gebieden om onze bewoners veilig naar huis terug te brengen.


Ik wil ook verwijzen naar de laatste dag in het noorden. Hezbollah schoot vandaag in zijn rol, of de rol die het op zich heeft genomen als beschermer van Hamas, op IDF-bases in het noorden, zonder dat er slachtoffers vielen onder de IDF-troepen. We hebben de terroristische cellen geëlimineerd die de schietpartij hebben uitgevoerd en hebben een reeks doelen getroffen, waaronder belangrijke militaire onderdelen van de organisatie. We blijven ons in het noorden met zeer hoge paraatheid voorbereiden, zowel in de verdediging als in de aanval.

261 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page