top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEOS: tienduizenden demonstreerden in Tel Aviv en Jeruzalem; politie zet waterkanonnen en bereden politie in

Screenshot video


Tienduizenden demonstreerden zaterdagavond opnieuw in Tel Aviv en Jeruzalem voor vrijlating van de door Hamas vastgehouden gijzelaars. In Tel Aviv waren o.a. de Duitse en Franse ambassadeurs sprekers.


“Uw vrienden, buren en geliefden bevinden zich nog steeds in Gaza en lijden meer dan we ons kunnen voorstellen”, zei de Duitse ambassadeur Steffen Seibert aan het begin van de bijeenkomst. Maar dit is wat we kunnen doen, mensen over de hele wereld beginnen het te vergeten. We moeten de gijzelaars een stem geven."


“De wereld moet eisen dat Hamas de gijzelaars nu gewoon vrijlaat. Het zal een gigantische stap zijn in de richting van het beëindigen van de oorlog die zoveel lijden heeft veroorzaakt voor gezinnen in Gaza,” zei Seibert.


Frederic Journes, de Franse ambassadeur in Israël, zei dat Frankrijk eraan werkt om alle gijzelaars terug te krijgen, ongeacht hun nationaliteit. “We weten hoe belangrijk het is voor Israël en hoe belangrijk het is voor de mensheid”, voegde hij eraan toe. “Daarom hebben we samengewerkt met Egypte, Qatar” en andere landen om tot een akkoord te komen, zei hij. In het Hebreeuws zei hij: "Frankrijk staat aan uw zijde en zal aan uw zijde blijven totdat al uw dierbaren thuiskomen – en dat moet nu gebeuren."


Naama Cohen, het nichtje van gijzelaar Shlomo Mansour, wier 86e verjaardag deze week is, vroeg Naama de menigte om zich haar grootvader voor te stellen die in een Gaza-tunnel zat, een kwart pitabroodje per dag eet, ijskoud in een tanktop, in de overtuiging dat hij vergeten is . Haar zus Hadar zei in het Engels: "Mijn geliefde oom Shlomo wordt morgen 86 jaar... Niemand weet waar hij is of wat zijn toestand is."Einav Moses, wiens 80-jarige schoonvader Gadi nog steeds gegijzeld wordt in Gaza, riep de regering op om “dapper te zijn” en een deal te sluiten. ‘Premier Netanyahu, dit is een beslissend moment’, zei ze. "Dit is de laatste kans om de levenden te redden en de doden terug te brengen voor begrafenis... Als je een deal opgeeft, heb je de mensen opgegeven die je in de steek hebt gelaten."


Einav Zangauker, wiens zoon Matan op 7 oktober naar Gaza werd gebracht, sprak tijdens een spontane demonstratie op de Begin Road in Tel Aviv, grenzend aan Kaplan Street. Ze zei dat Netanyahu “zoals gewoonlijk vermeed een antwoord te geven” toen ze hem donderdag ontmoette. 'Maar ik begreep het antwoord uit zijn woorden', zei ze.


"De regering besloot de gijzelaars in de steek te laten. Voordat we de bijeenkomst verlieten, keek ik hem in de ogen en zei tegen hem: 'Net zoals ik je het mandaat gaf om premier te worden, zal ik het wegnemen'", zei Zangauker, verwijzend naar haar. ontmoeting met Netanyahu.


Tova, een van de protestorganisatoren, bekritiseerde de regering en beschuldigde premier Benjamin Netanyahu en zijn bondgenoten ervan chaos te veroorzaken in alle uithoeken van het Israëlische leven.


“Waar je ook kijkt, er is chaos. Dit is een resultaat van het beleid, sterker nog, de chaos is het beleid”, zei ze, en eiste dat de regering “haar mandaat teruggaf aan het volk”.


Honderden demonstranten, onder wie familieleden van gijzelaars, blokkeerden de Begin Road in Tel Aviv, staken een vreugdevuur aan, dat later door de politie werd geblust.Later op de avond slaagden een aantal demonstranten erin om de Ayalon Highway te blokkeren door op het asfalt te gaan zitten, waarbij ze de weg gedeeltelijk blokkeerden, maar het verkeer door de linkerrijstrook liet gaan.De politie begon de demonstratie al snel uiteen te drijven met een waterkanon, terwijl ze probeerde te voorkomen dat deze zich zuidwaarts over de snelweg verplaatste.

Voor het eerst in twee weken was er ook bereden politie om te helpen het protest uiteen te drijven.344 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Mar 17

Mensen die diverse TV kanalen, en in verschillende talen volgen, kan het niet ontgaan dat er over de door Hamas 134 ontvoerden wordt niet gesproken. Dat geldt echter niet voor de Duitse ARD en ZDF. Voor NPO, NOS en RTL en Vlaamse zenders hebben de ontvoerden NOOIT BESTAAN. Jammer genoeg kan ik niet de Franstalige zenders volgen. Dat wegens gebrek aan taalkennis.


De vraag is, waarom zou iemand buitenlandse media voor nalatigheid en minachting beschuldigen, als DE HUIDIGE REGERING VAN ISRAËL DEZE LIJN VOLGT? Men hoeft geen Einstein te zijn om er achter te komen. Helaas, kan men weinig verwachten van een regering die geleid wordt door een twijfelachtige premier, bij wie steeds meer trekken zichtbaar zijn van een pathologische…

Like
bottom of page