top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vijf jaar voor de vernietiging wist de IDF van het bestaan van een Syrische kernreactor


Het toentertijd geheime IDF-document. Foto IDF-woordvoerderseenheid


De IDF-woordvoerderseenheid onthulde dinsdag dat vijf jaar voordat deze werd vernietigd in Operatie Outside the Box in 2007, IDF-inlichtingendiensten beoordeelden dat Syrië een kernreactor aan het ontwikkelen was.


Uit materiaal dat werd vrijgegeven tgv de 15e verjaardag van de operatie bleek dat de militaire inlichtingendienst al in september 2002 wist dat Syrië met een geheim nucleair project was begonnen waarvan Israël niet eerder het bestaan wist.


In het inlichtingenrapport dat dinsdag door de IDF is vrijgegeven, oordeelde de militaire inlichtingendienst dat de informatie die ze hadden niet wees op een actief militair project, maar dat het te maken had met verschillende problemen die zouden kunnen bijdragen aan het begin van een dergelijk programma.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Dat geheime Syrische project bleek later de kernreactor te zijn die Damascus aan het bouwen was in de woestijnen van Deir al-Zor.


De Mossad bevestigde het bestaan ​​van de Syrische reactor in maart 2007, toen de dienst foto's kreeg van de reactor die werd gebouwd in de noordoostelijke provincie Deir al-Zor, dicht bij de rivier de Eufraat.

De kernreactor voor (R) en na de aanval. Foto IDF-woordvoerderseenheid


De foto's waren opgevraagd door de Militaire Inlichtingendienst van de IDF, die vermoedens had dat Damascus zich bezighield met malafide nucleaire activiteiten.


De militaire inlichtingendienst had gezien hoe de structuur werd gebouwd tijdens routinematige satellietscans van het land. Omdat het gebouwd was als een gewoon gebouw, was niet meteen duidelijk wat de structuur was. Toenmalig hoofd van de militaire inlichtingendienst Maj.-Gen. Amos Yadlin overtuigde Mossad-chef Meir Dagan om agenten te sturen om aanvullende, overtuigende inlichtingen te verkrijgen.


In de maanden die volgden, ondernam premier Ehud Olmert een diplomatieke poging om Bush ertoe te brengen de reactor aan te vallen. In juli 2007, nadat Bush had besloten niet aan te vallen, riep Olmert zijn veiligheidskabinet bijeen, dat uiteindelijk concludeerde dat de reactor vernietigd moest worden.


Ondertussen vroeg Fox News informatie over de reactor van het Pentagon op grond van de Amerikaanse Freedom of Information Act. Israël werd op de hoogte gesteld van het verzoek. Uit angst dat een lek naar de media zou leiden tot het compromitteren van de operatie, beraadslaagde het veiligheidskabinet op 5 september nog een laatste keer over de aanval die zich van stemming onthield.Net voor middernacht op 5 september 2007 vertrokken vier F-15's en vier F-16's naar de al-Kibar-faciliteit. De vliegroute omvatte een zorgvuldige planning van het brandstofverbruik, uitvoering met een lage signatuur en volledige stilte. De vliegtuigen kwamen via Turkije het Syrische luchtruim binnen, en ergens tussen 12:40 en 12:53 uur riepen de piloten het codewoord van de operatie, "Arizona", wat aangaf dat er zo'n 17 ton bommen op de faciliteit was gevallen en de kernreactor was vernietigd.


Gezien de hoge veiligheidsgevoeligheid was besloten de aanval niet in realtime te publiceren. Pas in 2018, na meer dan een decennium, bevestigde de staat Israël dat het de reactor had gebombardeerd en publiceerde details over de aanval.De vernietiging van de reactor heeft een andere betekenis: later werd Deir ez-Zor, waar de reactor stond, bezet door de terroristen van de Islamitische Staat. De aanwezigheid van een kernreactor op hun grondgebied had kunnen leiden tot een gevaarlijk instrument in hun handen, met een escalatie van de regionale situatie tot gevolg.

85 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page