top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Virtual reality kan dodelijke medische fouten helpen voorkomen


Illustratieve foto door Natanael Melchor op Unsplash


Wat is verantwoordelijk voor zo'n 400.000 doden per jaar en 37 miljard dollar aan financiële verliezen alleen al in de Verenigde Staten?


Het is geen Covid, kanker of opioïden. Het zijn eerder fouten gemaakt door artsen, medische assistenten, verpleegkundigen en chirurgen op de IC en de SEH.


Om deze al te menselijke – en vaak vermijdbare – tol te bestrijden, heeft de Israëlische startup DecideVR een beslissingsondersteunend systeem uitgerold op basis van virtual reality (de "VR" in de naam van het bedrijf).


Het softwareproduct is ontwikkeld door Prof. Alex Mintz, directeur van het Computerized Decision-Making Lab aan de Reichman University (voorheen IDC) in Herzliya.

DecideVR CEO Alex Mintz. Foto met dank aan DecideVR


Mintz, die 18 jaar in de Verenigde Staten heeft gedoceerd aan verschillende instellingen voor hoger onderwijs, keerde in 2007 terug naar Israël om decaan (en uiteindelijk provoost) te worden bij Reichman en, meer recentelijk, om DecideVR op te richten, dat promovendi en onderzoekers heeft aangenomen van Amerika en Israël.


Het oorspronkelijke product van Mintz was bedoeld om op tekst en beeld gebaseerd te zijn en op een standaardcomputer of tablet te draaien. Maar een ontmoeting met prof. Nir Keren van de Iowa State University veranderde dat allemaal.


Keren is een VR-expert die simulatoren heeft gebouwd voor NASA om astronauten te trainen die op weg zijn naar het internationale ruimtestation. Keren, die als senior adviseur van het bedrijf fungeert, hielp DecideVR opnieuw te focussen op de virtuele kant van de vergelijking.


Hoe het werkt


Om DecideVR te gebruiken, binden gebruikers alle kant-en-klare VR-apparatuur aan, zoals headsets van Oculus, eigendom van Meta. Als alternatief kunnen ze het programma op een computer uitvoeren in plaats van via een VR-bril.


Op de IC of SEH krijgen gebruikers verschillende realistische scenario's voorgeschoteld. De simulatie wordt bevolkt door artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel, evenals bedden en medische apparatuur. Patiënten in de simulaties zijn geprogrammeerd met hun eigen problemen en persoonlijkheden. Gebruikers moeten dan beslissen wat ze moeten doen wanneer ze een trauma of noodgeval krijgen.


Illustratieve foto door Maxim Hopman via Unsplash


Niet elk scenario is zo intens. Een team van bewoners dat zijn ronde doet en incheckt bij virtuele patiënten is een voorbeeld van een simulatie met minder hoge inzetten.


De software geeft onmiddellijke feedback, hetzij na afloop van de simulatie, hetzij, indien gevraagd, tijdens de simulatie in realtime.


De software is ontworpen om onbewuste vooroordelen aan het licht te brengen en de manier waarop gebruikers beslissingen nemen te versterken. De resultaten kunnen ook als managementsamenvatting naar ziekenhuisbestuurders en afdelingshoofden worden gestuurd.


Nu in proef


De eerste specialiteit van DecideVR om te simuleren is cardiologie op de IC. Daarna hoopt Mintz uit te breiden naar algemene ICU-problemen, gevolgd door oncologie, kraamzorg en meer.


Mintz vertelt ISRAEL21c dat toekomstige simulaties cyberaanvallen, aardbevingen, chemische lekkages en raketaanvallen kunnen omvatten - scenario's waarmee veel delen van de wereld te maken hebben.


DecideVR wordt nu getest in negen ziekenhuizen over de hele wereld, waaronder medische centra Hadassah, Beilinson en Assuta in Israël. Ze werken samen met DecideVR om nieuwe scenario's te ontwikkelen om te programmeren. DecideVR biedt binnenkort meer dan 50 VR-scenario's voor ICU's, merkt Mintz op.


Wordt het gebruik van VR in de SEH verplicht of vrijwillig voor artsen en bewoners? "De artsen en afdelingshoofden zijn er dol op", zegt Mintz. “Ze willen het op hun afdelingen. Hoe ze het gebruiken, is aan hen.”


Om DecideVR van de grond te krijgen, zal het creëren van een ecosysteem van andere medische VR-bedrijven een sleutelrol spelen, en Mintz is bezig met het opzetten van een medisch VR-forum en een wereldwijd rondetafelgesprek met internationale experts. Bedrijven kunnen hun werk op het forum presenteren en van elkaar leren.


Het eerste forum, dat naar verwachting deze zomer zal plaatsvinden, zal onderzoeken hoe de dingen in de toekomst in de metaverse zullen worden gedaan, wat verwijst naar een verzameling virtual reality, augmented reality en andere meeslepende digitale technologieën die een 3D-dimensie toevoegen aan onze interacties met de internetten.


Veel mogelijke toepassingen


DecideVR-software kan ook nuttig zijn bij het plannen van niet-medische besluitvorming; Mintz zegt dat hij gesprekken heeft gehad met de Israëlische National Fire and Rescue Authority . Alles, van warenhuizen tot banken, zou hiervan kunnen profiteren.


Maar zoals bij elke startup, is focus van cruciaal belang wanneer u aan de slag gaat. En er is voorlopig genoeg te doen in de medische ruimte, vooral voor een opstartend bedrijf van 10 personen.


"We hebben het bedrijf pas vier maanden geleden opgericht", benadrukt Mintz, hoewel de logica van de beslissingsmotor al bijna tien jaar door Mintz wordt ontwikkeld.


Hij is een productief auteur wiens boeken omvatten Terrorist Decision Making: A Leader-Centric Approach, Beyond Rationality en The Polythink Syndrome: US Foreign Policy Decisions 9/11, Afghanistan, Iraq, Syria and ISIS. De laatste won in 2017 een Best Book Award van de International Society of Political Psychology.


Mintz was van 2010 tot 2015 ook hoofdredacteur van het tijdschrift Political Psychology en doceerde aan Columbia University, Northwestern, Yale en Texas A&M.


Maar de beste beslissing die hij heeft genomen, was om zijn expertise op het gebied van besluitvorming om te zetten in een product dat levens zal redden.


Voor meer informatie, klik hier.
35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page