israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Virtueel Reality plaatst je in het middelpunt van de dans


VR-headsets maken een geheel nieuwe manier mogelijk om dansvoorstellingen te ervaren, vrij van podia, stoelen en andere barrières. Foto met dank aan MASH Dance House via ISRAEL21C


Als danser, choreograaf en CEO van Machol Shalem Dance House in Jeruzalem, is Edelman gewend om het hele jaar door een scala aan dansers, festivals en danswerken te hosten, iets dat op het eerste gezicht volledig in strijd leek met de sociale afstand die Covid heeft veroorzaakt ons.


“Covid heeft ons genaaid”, geeft Ruby Edelman toe. "En de vraag rees wat we konden doen om vooruit te blijven gaan."


En toch was het danscentrum vastbesloten om zijn werk voort te zetten, onafhankelijke dansers een platform te geven voor hun creaties, hen in contact te brengen met influencers over de hele wereld en de danscultuur in de stad te promoten, meldt ISRAEL21C.


“We onderzochten welke innovatieve velden en raakvlakken met dans zouden kunnen werken, bijvoorbeeld het hele veld van vertoningen en het combineren van interdisciplinair videowerk”, legt hij uit. “Het was niet wat we zochten. En op een gegeven moment ontstond het idee van virtual reality, omdat we het potentieel begrepen van het creëren van een meeslepende ervaring.”


Al snel realiseerden ze zich dat VR zelfs de echte ervaring van een dansshow zou kunnen overtreffen.


“Als je op de eerste rij zit, krijg je in het beste geval alle dansers voor je te zien. Maar wat als we je midden op het podium laten staan ​​met de dansers om je heen?”


Dansers repeteren voor de opnames van hun 360°-dansvoorstelling. Foto met dank aan MASH Dance House via ISRAEL21C


Toen het idee eenmaal voet aan de grond kreeg, nodigde het centrum dansers uit in een speciaal gebouwde 360-gradenstudio, waar ze op een vrij complexe manier werden gefilmd met een veelvoud aan camera's.


Met behulp van VR-technologie werden de opnamen geïntegreerd op een manier die een volledig meeslepende ervaring rond de kijker creëert.


Daar naast je


Edelman merkt op dat Machol Shalem de eerste in Israël is die VR-dansvoorstellingen maakt. Sommige van hun partners in het buitenland, met name in Singapore, experimenteren met iets andere VR-technologieën.


"De camera's maakten stereoscopische opnames - elke camerarichting had twee lenzen, zoals ogen, maar elke lens veroorzaakt een lichte vervorming. Als je het eenmaal op die manier filmt met twee lenzen voor elke richting, dan geeft elk oog in de headset je het gevoel dat wat je ziet tastbaar is en pal naast je."


Stereoscopisch filmen en andere VR-technologieën maken van het resultaat een levensechte ervaring. Foto met dank aan MASH Dance House via Israël 21C


“Als mensen de headset opzetten, bevinden ze zich in het midden van het podium, met de dansers naast hen, bijna door hen heen. We hebben een driedimensionale ervaring gecreëerd die de zintuigen zo volledig mogelijk uitdaagt. Mensen proberen de dansers echt aan te raken als ze dichtbij komen.”


VR-dans

Het resultaat van al deze opnames was VR Dance, een dansfestival in samenwerking met het Israel Festival dat in de zomer zowel live als VR-dansshows vertoonde.


“Bezoekers kwamen een lege voorstellingszaal binnen, kregen een draaistoel, de VR-headset en een bijbehorende app, zetten de headset op en werden gelanceerd in de voorstelling”, zegt Edelman. "Toen de lichten aangingen, werden ze plotseling omringd door dansers."


Een publiek dat geniet van een meeslepende danservaring in Machol Shalem Dance House in Jeruzalem. Foto met dank aan MASH Dance House via ISRAEL21C


De reacties, merkt hij op, waren uitstekend.


“Mensen kwamen eruit alsof ze op reis waren. Sommige mensen probeerden zelfs op te staan ​​en met de dansers te dansen of ze aan te raken.”


"We proberen het nu aan te scherpen en zien wat we er nog meer uit kunnen halen, uit de sterke elementen van deze technologie die dit ongewone gezichtspunt mogelijk maakt."

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws