top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vleermuizen bewijzen dat lucht boven stedelijke gebieden aanzienlijk warmer is dan lucht in parken


Foto TAU


In een creatieve samenwerking tussen zoölogen en geografen van de Universiteit van Tel Aviv onthult een nieuw onderzoek, waarbij vleermuizen worden gebruikt om stedelijke hitte gebieden in Gush Dan in kaart te brengen, dat de lucht boven de Ayalon Highway tijdens de wintermaanden tot vijf graden Celsius warmer kan zijn dan de lucht in Yarkon Park.


Het interdisciplinaire onderzoek werd geleid door Prof. Yossi Yovel en Dr. Aya Goldshtein van het Bat Lab for Neuro-Ecology, de School of Zoology, de Sagol School of Neuroscience en het Steinhardt Museum of Natural History, in samenwerking met Prof. Alexandra Chudnovsky, Prof. Oded Potchter en wijlen architect Dr. Limor Shashua-Bar van The Porter School of Environmental Studies. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Applied Geography.


Prof. Chudnovsky legt uit "Urban Heat Islands zijn een bekend stedelijk fenomeen. Dit zijn dichtbevolkte stedelijke gebieden die enkele graden warmer zijn dan hun omgeving. Om objectieve en milieuredenen kan het echter moeilijk zijn om ze te meten. Het is bijna onmogelijk om in elke straat stationaire meetstations te plaatsen en het inzetten van mensen met mobiele sensoren vereist aanzienlijke financiële middelen. Bovendien registreren meetstations alleen temperaturen op grondniveau en bieden ze geen 3D-temperatuuranalyse. Een mogelijke oplossing is het gebruik van drones, maar vergunningen om met drones te vliegen in stedelijke gebieden en beperkingen in de vliegtijd (na 20 minuten moeten ze landen en opladen) vormen uitdagingen."


Foto TAU


In het huidige onderzoek besloot het onderzoeksteam gebruik te maken van de unieke capaciteiten van vleermuizen, die bekend staan om hun uitzonderlijke navigatievaardigheden en vertrouwdheid met stedelijke omgevingen. "Vleermuizen zijn meer bedreven piloten dan drones," zegt professor Yovel. "Ze kunnen 100 kilometer vliegen in één nacht, en ze zijn precies actief wanneer het hitte-eiland fenomeen op zijn hoogtepunt is - 's nachts."


Voor het experiment bevestigden de onderzoekers kleine warmtesensoren aan Egyptische fruitvleermuizen uit een stedelijke vleermuiskolonie en lieten ze los in het centrum van Tel Aviv. De slimme vleermuizen vonden gemakkelijk hun weg terug naar huis en onderweg brachten ze de luchttemperaturen in kaart in verschillende gebieden, waaronder het stadscentrum, de Ayalon Highway, Yarkon Park en Herzliya. Het experiment werd uitgevoerd in de winter, tussen 20:00 uur 's avonds en 02:00 uur 's nachts, en onthulde temperatuurverschillen van twee tot vijf graden Celsius tussen dichtbevolkte stedelijke gebieden en stadsparken.


De onderzoekers vergeleken de gegevens die de vleermuizen doorgaven met de gegevens van vier meteorologische stations in Tel Aviv. Tegelijkertijd voerden de onderzoekers een grootschalig veldexperiment uit met mobiele weerstations om de gegevens te verifiëren. Ze rustten ook individuen uit met soortgelijke apparaten en stuurden ze naar verschillende delen van de stad om vergelijkbare metingen te verzamelen.


Prof. Chudnovsky: "Aan de ene kant zijn dit heel lichte temperatuursensoren, die slechts 0,2 gram wegen, dus ze zijn niet zo nauwkeurig als een zwaar weerstation. Maar hun voordeel ligt in het feit dat ze een uitgebreid klimaatbeeld geven in een kort tijdsbestek. Een analyse van de metingen onthulde significant hogere temperaturen in het Ayalon gebied vergeleken met Yarkon Park, waar de temperaturen daalden. Toen de vleermuizen het Yarkon Park overstaken richting Herzliya, stegen de temperaturen weer. Dankzij de vleermuizen konden we de eerste driedimensionale kaart van Urban Heat Islands in Gush Dan maken."


De onderzoekers van de Tel Aviv University noemen hun innovatieve aanpak "Biologically-Assisted Sampling" en zijn niet van plan om de toepassing te beperken tot vleermuizen. "We moeten gebruik maken van elk mobiel platform dat ons kan helpen," zegt Prof. Chudnovsky. "Net zoals de vleermuizen ons hielpen om Urban Heat Islands in kaart te brengen, kunnen duiven gebruikt worden om moeiteloos de stedelijke luchtvervuiling in kaart te brengen, wat ons veel geld en jaren van nauwgezet onderzoek bespaart."


"Er wordt veel gesproken over slimme steden en het 'internet der dingen'," voegt prof. Yovel toe, "maar er lopen al veel dieren rond in de stad en we kunnen kleine sensoren aan hen bevestigen zonder hun gedrag te beïnvloeden. Bij het monitoren van vervuiling in rioleringssystemen bijvoorbeeld, kunnen we in plaats van dure en complexe machines te gebruiken, vertrouwen op de ratten die daar al aanwezig zijn."130 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page