israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Vluchtelingenkinderen krijgen via SmartAID slimme klaslokalen om verder te studeren


Vluchtelingstudenten leren in een met SmartAID uitgerust slim klaslokaal in Chisinau, Moldavië. Foto met dank aan SmartAID


Terwijl de oorlog in Oekraïne woedt, heeft de in Israël gevestigde internationale humanitaire hulp- en rampenbestrijdingsorganisatie SmartAID online 'slimme klaslokalen' opgezet in Moldavië, Polen en andere buurlanden.


Hier kunnen eerste- tot twaalfde klassers die de oorlog ontvluchten blijven leren met hun geografisch verspreide klasgenoten en leraren.


Meer dan 700.000 schoolkinderen zijn de grens met Oekraïne overgestoken. De meeste kinderen zijn getraumatiseerd, zegt Shachar Zahavi, oprichter en directeur van SmartAID tegen ISRAEL21C.

Shachar Zahavi, in het midden, kijkt toe terwijl John Maxemchuk van het Moldova World's Children Fund met een Oekraïense jongen praat in een slim klaslokaal. Foto met dank aan SmartAID


Zijn non-profitorganisatie, die samenwerkt met Global Empowerment Mission, Lifting Hands International, het Moldova World Children's Fund en Pandemic of Love, werkt samen met het Oekraïense ministerie van Onderwijs.


SmartAID heeft slimme klaslokalen geopend voor vluchtelingenkinderen in meer dan 100 scholen in Polen en meer dan 30 in Moldavië. In de komende weken, zei Zahavi, zal de organisatie honderden meer slimme lessen openen in gastlanden.


De klaslokalen zijn voorzien van laptops, projectoren, tablets, koptelefoons, slimme schermen en technische ondersteuning. SmartAID levert de technologie om de kinderen in contact te brengen met hun voormalige leraren, van wie sommigen ook vluchtelingen zijn en anderen die in West-Oekraïne blijven.


"School is psychologisch erg belangrijk omdat de situatie van de kinderen zo moeilijk is", zei Zahavi. “Deze kinderen hebben alles achtergelaten”, en wonen nu in tijdelijke opvangcentra of bij gastgezinnen.

Een bedankkaartje aan Shachar Zahavi en SmartAID van een van de studenten. Foto met dank aan SmartAID


Met alles in rep en roer, bieden slimme klaslokalen kinderen een structuur van 08.00 uur tot 14.00 uur of 15.00 uur, zei Zahavi.


Omdat Oekraïense mannen van 18 tot 60 jaar het land niet mogen verlaten, ontvluchtten de meeste kinderen Oekraïne met hun moeders en soms met bejaarde grootouders. Terwijl de kinderen studeren, zei Zahavi, "kunnen hun moeders en grootouders hun eigen problemen oplossen."


Herkenbare gezichten


Zahavi, die zei dat hij "heen en weer springt" naar Moldavië en de omliggende gebieden in de buurt van het oorlogsgebied, zei dat hij blij was om "de ogen van de kinderen te zien oplichten" toen ze hun oude vrienden en leraren op het scherm zagen.


"De kinderen weten niet waar ze heen gaan en wat er met hen gaat gebeuren", vertelt Zahavi aan ISRAEL21c. "Maar daar waren ze, kijkend naar bekende gezichten, hun schoolwerk aan het doen en in hun notitieboekjes aan het schrijven."

SmartAID en partners zetten slimme klaslokalen op voor Oekraïense vluchtelingenkinderen. Foto met dank aan SmartAID


Zahavi is geen onbekende in trauma's over de hele wereld. Hij is bij mensen geweest na bijvoorbeeld de aardbeving in Haïti , waar 'mensen hun families zagen omkomen en sterven'.


Terwijl de Oekraïense oorlog nog steeds woedt, praten vluchtelingen over "hun vaders, hun echtgenoten, hun zonen en hun broers die achterbleven om te vechten", zei Zahavi. “Het is erg stressvol. De vluchtelingen weten niet of ze ze ooit nog terug zullen zien.”

Een Oekraïense vluchteling die op afstand school heeft. Foto met dank aan SmartAID


Naast zijn werk met de slimme klaslokalen, werkte SmartAID samen met het Moldova World Children's Fund en Starlink van SpaceX om 30 Starlink-eenheden in Moldavië te installeren en in te zetten in tijdelijke onderkomens, kampen en scholen om honderdduizenden vluchtelingen en hulporganisaties te helpen. en eerstehulpverleners, cruciale internettoegang.


Zahavi zei dat de non-profitorganisatie bij al haar projecten met lokale mensen werkt.


In Moldavië, zei hij, heeft SmartAID slimme klaslokalen geïnstalleerd in gemeenschapscentra en bestaande scholen, met dien verstande dat zodra de Oekraïense kinderen terugkeren naar hun huizen, de klassen dan zullen worden gebruikt door lokale kinderen.


"Mensen in buurlanden helpen de vluchtelingen nu", zei Zahavi. “In de toekomst kunnen we dan de lokale bevolking helpen.”


Voor meer informatie, klik hier.
42 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws