top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VN-mensenrechten bureau vindt dat IDF-kogel journaliste doodde, IDF reageert verbeten


Shireen Abu Akleh. Screenshot YouTube


De Verenigde Naties zeiden vrijdag dat hun bevindingen aantoonden dat het schot waarmee Al Jazeera TV-journalist Shireen Abu Akleh op 11 mei om het leven kwam, werd afgevuurd door Israëlische troepen. DE IDF regeerde als door een slang gebeten.


"We ontdekken dat de schoten waarmee Abu Akleh werd gedood, afkomstig waren van Israëlische veiligheidstroepen", zei Ravina Shamdasani, woordvoerster van het VN-Mensenrechtenbureau, tegen verslaggevers in Genève. “Het is zeer verontrustend dat de Israëlische autoriteiten geen strafrechtelijk onderzoek hebben uitgevoerd.”


“Wij van het VN-Mensenrechtenbureau hebben onze onafhankelijke monitoring van het incident afgerond”, zei Shamdasani. “De schoten die Abu Akleh doodden en haar collega Ali Sammoudi verwonden, waren afkomstig van Israëlische veiligheidstroepen en niet van willekeurig schieten door gewapende Palestijnen, zoals aanvankelijk beweerd werd door de Israëlische autoriteiten”, voegde ze eraan toe aldus The Times of Israël.


Ze zei dat de onderzochte informatie afkomstig was van het Israëlische leger en de Palestijnse procureur-generaal.


De IDF reageerde verbeten, omdat ondanks herhaalde verzoeken de bewuste kogel niet door de Palestijnen is overhandigd voor verder onderzoek, waardoor mogelijk definitief kan worden bepaald of het een wapen in handen van ee IDF-soldaat was dat de journaliste doodde.


De volgende verklaring werd door IDF uitgegeven na de verklaring van het VN-mensenrechtenbureau:


Na de verklaring van het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties herhaalt de IDF nogmaals haar oproep aan de Palestijnen om toegang te delen tot de kogel waarmee de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh werd gedood.


De Palestijnse Autoriteit werkt van tijd tot tijd samen met Israël aan onderzoeken. De weigering van de Palestijnen om de kogel over te brengen en een gezamenlijk onderzoek in te stellen met de Amerikaanse vertegenwoordiging, vertelt hun motieven.


Opgemerkt moet worden dat dit een operationele gebeurtenis was waarbij een vuurgevecht plaatsvond tussen IDF-soldaten en Palestijnse schutters tijdens terrorismebestrijdingsactiviteiten in Jenin.


Sinds het incident heeft de IDF de omstandigheden van de dood van mevr. Abu Akleh onderzocht en herzien. Het IDF-onderzoek concludeert duidelijk dat mevr. Abu Akleh niet opzettelijk werd neergeschoten door een IDF-soldaat en dat het niet mogelijk is om te bepalen of ze werd gedood door een Palestijnse schutter in het bezit van een gestolen IDF-wapen en munitie, die lukraak in haar gebied schoot of per ongeluk door een IDF-soldaat.


De IDF betreurt schade aan niet-strijders, ook tijdens vuurgevechten en actieve gevechtssituaties, en investeert zwaar in het handhaven van de bewegingsvrijheid en persvrijheid.


De IDF zal de waarheid blijven zoeken en deze tragische gebeurtenis onderzoeken.

196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page