israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Volg de geschiedenis van Tel Aviv via de straatnamen


Deze straat in Tel Aviv is in 1935 vernoemd naar koning George V. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Of je het je nu realiseert of niet, wandelen door de straten van Tel Aviv kan een boeiende geschiedenis van de stad zelf bieden.


Terwijl de meeste mensen de namen van de straten gewoon gebruiken om van de ene plaats naar de andere te navigeren, als je even pauzeert en dieper kijkt, zul je ontdekken dat de namen van de wegen, of het nu Herzl Street, Dizengoff of Sheinkin is, ze hebben allemaal hun eigen verhaal te vertellen.


Ga met israelnieuws.nl en ISRAEL21C mee op een meest ongewone geschiedenistour door 11 straten van Tel Aviv die de geschiedenis van deze levendige strandstad helpen behouden.


ROTHSCHILD BOULEVARD


Rothschild-boulevard, Tel Aviv. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Vernoemd naar de Frans-Joodse bankier Baron Edmond Benjamin James de Rothschild, een aanhanger van de zionistische zaak en schenker van land en geld aan de Joodse gemeenschap in de pre-staat Israël.


Oorspronkelijk genaamd Rehov HaAm (Straat van het Volk), werd het later omgedoopt tot Rothschild Boulevard om de vrijgevigheid van de bankier te weerspiegelen.


Rothschild Boulevard is meer dan 100 jaar geleden gebouwd en is een van de belangrijkste toeristische attracties en zakelijke centra van Tel Aviv. Veel van de gebouwen daar hebben ook een rijke geschiedenis, zoals de Israëlische Onafhankelijkheidshal en Habima, het eerste nationale Hebreeuwse theater van Israël.


De straat heeft ook een centrale strip met kiosken en fiets- en voetpaden, evenals talloze coffeeshops die ideaal zijn om mensen te kijken in het centrum van alle actie. Het is een van de duurste straten in Tel Aviv, met de luxere winkels en luxewoningen.


HERZL STRAAT


Herzl straat in de Florentijnse wijk Tel Aviv. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Theodor Herzl, de vader van het moderne politieke zionisme, was een rolmodel voor de Poolse juwelier Akiva Arie Weiss. Het was Herzl die zich een stad in het Joodse thuisland voorstelde, Tel Aviv genaamd.


Ter nagedachtenis aan zijn held koos Weiss ervoor om een ​​straat ter ere van hem te noemen en bouwde hij zijn eigen huis in deze straat als een van de grondleggers van Tel Aviv in 1909. Het jaar daarop werd het beroemde Hebreeuwse Herzliya Gymnasium op de straat gebouwd, de eerste gemengde school die alle studies in het Hebreeuws aanbiedt.


Hoewel de school werd afgebroken, is Herzl Street een eclectische straat die nog steeds vol staat met historische gebouwen, waaronder het eerste winkelcentrum van Tel Aviv, en daarbinnen de eerste lift van de stad.


Shalom Tower, de eerste wolkenkrabber van Israël, staat ook in deze straat en heeft kleurrijke mozaïeken bij de ingang.


DIZENGOFF STRAAT


De populaire Dizengoff straat in Tel Aviv. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Dizengoff Street is vernoemd naar de eerste burgemeester van Tel Aviv, Meir Dizengoff, en werd in de jaren dertig gebouwd als onderdeel van het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan van de stad.


Deze iconische straat herbergt veel van de rijke cultuur en geschiedenis van de stad. Deze straat is zo populair dat er een Hebreeuws jargonwoord l'hizdangef is , wat 'door Dizengoff slenteren' betekent.Hoewel het fortuin van de straat in de loop der jaren is gestegen en gedaald, blijft Dizengoff een van de meest populaire in Tel Aviv, vol boetieks, uitstekende cafés en designerwinkels en trouwboetieks.


Door de ingrijpende renovatie van de prachtige Dizengoff Circle is de straat weer flink tot leven gekomen. Het is altijd levendig en vol jonge mensen.


BOGRASHOV STRAAT


Bograshov straat in Tel Aviv. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Bograshov Street dankt zijn naam aan Haim Boger (Bograshov). Hij werd in 1921 verkozen om te dienen als vertegenwoordiger in de gemeenteraad van Tel Aviv en de Vergadering van Afgevaardigden.


Boger hielp bij het opzetten van de Hebreeuwse middelbare school Herzliya. Hij richtte ook het Scandinavische district in Tel Aviv op voor daklozen.


Bograshov Street is een verkeersoversteekplaats in de buurt van het Scandinavische district. De vredige stedelijke sfeer trekt zowel autochtonen die in de stad willen wonen als toeristen die op weg zijn naar het strand of onderweg naar de vele leuke restaurants en winkels.


Bograshov was een nederige heer en uiteindelijk verandere hij zijn achternaam naar Boger nadat de straat ter ere van hem was genoemd.


BIALIK STRAAT


De Bialik straat in Tel Aviv is genoemd naar de nationale dichter van Israël. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Haim Nahman Bialik, die bekend werd als de nationale dichter van Israël, werd al gevierd in het Heilige Land, zelfs voordat hij in 1924 vanuit Oekraïne, via Duitsland, naar Israël kwam. Hij schreef poëzie voornamelijk in het Hebreeuws maar ook in het Jiddisch.


In deze straat, voorheen bekend als de Bezalel straat, staat het huis van Bialik, een beroemd gebouw met een bibliotheek met al zijn boeken, artikelen, brieven en schilderijen.


Afgezien van de historische verbindingen, is Bialik Street ook opmerkelijk omdat het een van de mooiste straten in Tel Aviv is. Veel van de wijken zijn gebouwd door Joodse immigranten in stijlen die ze kenden, zoals zuilen of bogen aan de buitenkant van gebouwen, wat ze des te eleganter maakt!


BEN GURION BOULEVARD


Ben-Gurion-boulevard in Tel Aviv. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Ben-Gurion Boulevard kreeg zijn naam van de grondlegger van Israël, David Ben-Gurion. Hij was van 1931 tot 1953 de eerste premier en minister van Defensie van het land.


In deze straat staat het voormalige huis van Ben-Gurion, bekend als het Ben-Gurion House, dat nu dienst doet als een historisch huismuseum om zijn nalatenschap te eren.


Er zijn onderweg ook mooie paden voor hardlopers, fietsers en wandelaars met rijen schaduwrijke bomen en kleine houten banken. Ben Gurion Street is beslist meer ontspannen in vergelijking met de gebruikelijke bruisende sfeer in de andere straten van Tel Aviv.


CHAVIVA REIK STRAAT


Chaviva Reik Street in Tel Aviv herdenkt een heldin uit de Tweede Wereldoorlog. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Haviva Reik was een Slowaakse parachutist die in 1944 door het Joodse Agentschap en Groot-Brittannië achter de vijandelijke linies werd gestuurd om de Duitse bezetting in Europa te weerstaan.


Ze richtte een kamp op voor Russische krijgsgevangenen die waren ontsnapt en hielp bij het organiseren van een Joodse verzetseenheid. Ze werd uiteindelijk gevangengenomen en vermoord.


In 1952, ter herdenking van haar prestaties, werden haar stoffelijke resten begraven in Israël. Talloze straten, zoals deze, zijn naar haar vernoemd.

LEAH GOLDBERG STRAAT


Leah Goldberg Street in Tel Aviv is genoemd naar een geliefde dichter en kinderboekenschrijver. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Leah Goldberg Street is vernoemd naar een Litouwse vrouw die van jongs af aan een voorliefde had voor de Hebreeuwse taal. Ze sprak vloeiend zeven talen, wat haar leidde tot een carrière als literatuurvertaler.


Goldberg is het meest bekend om haar kinderliteratuur, met name haar poëzie, waarvan een deel op muziek is gezet. Ze verdiende de Israel Prize in 1970, na haar dood aan kanker op 58-jarige leeftijd. Een van haar kinderboeken, Room for Rent , is nog steeds populair in Israël.


ESTER HAMALKA (Koningin Esther) STRAAT


Ester Hamalka-straat in Tel Aviv. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Ester Hamalka Street, in het Engels bekend als Queen Esther Street, is vernoemd naar de beroemde Joodse leider koningin Esther van het Perzische rijk. Ze staat bekend om haar belangrijke rol in de feestdag van Purim en is een van de slechts twee vrouwen naar wie een Bijbelboek is vernoemd.


De straat belichaamt haar royalty in zijn elegante, simplistische gebouwen en weelderig groen. In tegenstelling tot de meeste appartementen in Tel Aviv, zijn de appartementen aan de Ester Hamalka-straat weggestopt in rust met weinig voetgangersoverlast. Ze zijn echter nog steeds dicht bij alle actie van de stad.Hamelech George straat. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


King George Street, vernoemd naar koning George V die regeerde tijdens het Britse mandaatgebied Palestina, is een bekende plek in Tel Aviv vanwege de centrale ligging.


Oorspronkelijk bekend als Carmel Street in de jaren 1920 naar de Carmel Markt, werd het in 1935 veranderd in King George Street ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de koning. De Carmel Markt blijft echter nog steeds een integraal aantrekkingspunt voor deze stad, en mensen uit heel Israël gaan erheen om te genieten van authentiek Israëlisch eten en enkele van de meest verse groenten en fruit die er zijn.


Veel van de gebouwen in deze straat zijn in Bauhaus-stijl, een iconische architectuurstroming die in de jaren dertig is ontstaan ​​door Duits-Joodse immigranten.


King George Street is een meer betaalbare optie dan Rothschild Boulevard. Hoewel het nogal druk is met mensen die langskomen of de hippe nieuwe cafés en trendy boetieks bezoeken, heeft King George Street een vriendelijke sfeer.


SHEINKIN STRAAT


Sheinkin Street is een modieuze straat in Zuid-Tel Aviv met veel Bauhaus-gebouwen. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Sheinkin Street kreeg zijn naam in 1925 ter ere van Menahem Sheinkin, een zionist die hielp bij de oprichting van Tel Aviv in 1909 en de integratie van ambachtslieden als gewaardeerde pioniers steunde.


Veel van de gebouwen in deze straat zijn in de jaren twintig gebouwd in de International (Bauhaus) stijl.


In de jaren tachtig begonnen veel van Tel Aviv's alternatieve muziek-, theater- en dansgroepen hun loopbaan als straatartiesten in Sheinkin Street. Ze hebben geholpen om dit tot een van de levendigste straten van Tel Aviv te maken, waar enkele van de meest unieke ontwerpers van Israël en moderne hapjes te eten zijn.


Van waanzinnige bakkerijen tot op maat gemaakte juweliers, je kunt er zeker van zijn dat je vindt wat je zoekt. Maar een goede waarschuwing: er zijn altijd mensen die zich in deze smalle straat verdringen, vooral in het weekend, dus wees voorbereid op wat gedrang!


Lees over meer Tel Aviv straatnamen hier.
90 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws