top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Volledige tekst tv-toespraak premier Lapid over de Libanon deal


Screenshot tv


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Yair Lapid van de persconferentie over de maritieme overeenkomst met Libanon, woensdagavond in zijn kantoor in het kabinet van de premier in Jeruzalem maakte:

"Goedenavond, voor alles wil ik allereerst onze condoleances betuigen aan de families van sergeant Noa Lazar z'l en stafsergeant Ido Baruch z'l, die deze week vielen in de lijn van hun plicht om de burgers van Israël te verdedigen We zullen niet rusten voordat we hun moordenaars hebben gepakt.

Na maanden van complexe onderhandelingen die de afgelopen dagen hun hoogtepunt bereikten, zijn we erin geslaagd een diplomatiek-economisch akkoord te bereiken met Libanon over een maritieme grens tussen onze landen.

We hebben de laatste eisen die vorige week door de Libanese regering zijn gesteld, afgewezen en ze zijn uit de definitieve formulering geschrapt. Vandaag is het akkoord voorgelegd aan het Veiligheidskabinet en de regering, die beiden met een grote meerderheid instemden met de voortzetting van dit proces. Ik dank president Joe Biden en president Emmanuel Macron voor hun steun, steun en hulp.

Dit is een grote prestatie voor de staat Israël, voor de veiligheid van Israël en voor de economie van Israël.

Deze deal beschermt de veiligheid van gemeenschappen in het noorden, evenals de vrijheid van handelen van de IDF en de controle van de Israëlische marine over het gebied dat het dichtst bij de kustlijn ligt, op wat bekend staat als de boeilijn. Het veiligheidsinstituut heeft het Veiligheidskabinet en de regering duidelijk gemaakt dat dit akkoord optimaal aansluit bij onze veiligheidsbehoeften. Zoals de chef van de generale staf tegen de regering zei, beschermt het onze veiligheid niet, maar verbetert het onze veiligheid.

Deze overeenkomst sluit de mogelijkheid van een militaire botsing met Hezbollah uit. Israël is niet bang voor Hezbollah. De IDF is sterker dan welke terreurorganisatie dan ook, en als we ten strijde zouden trekken, zouden we ze een zware slag toebrengen. Dat gezegd hebbende, als het mogelijk is om oorlog te voorkomen, is het de taak van een verantwoordelijke regering om dat te doen.

Bij elke stap hebben we de Libanezen duidelijk gemaakt dat Israël, met of zonder overeenkomst, de productie [van gas] vanaf het Karish-platform met geen enkele dag zal vertragen en niet zal toegeven aan bedreiging. Het Karish-veld ligt op ons soevereine grondgebied en een aanval erop is een aanval op de staat Israël. We zullen geen seconde aarzelen om geweld te gebruiken om ons gasveld te verdedigen.

Deze deal stelt de energiezekerheid van de staat Israël veilig en zal miljarden inkomsten opleveren waar elk gezin in Israël van zal profiteren.

Israël zal ongeveer 17% van de inkomsten ontvangen van het Libanese gasveld, het Qana-Sidon-veld, als en wanneer ze het zullen openen. We hebben deze overeenkomst met de Amerikanen gesloten zodat het geld van dit veld Hezbollah niet bereikt.

Nu de onderhandelingen zijn afgerond, heeft de regering ermee ingestemd het akkoord voor 14 dagen op de tafel van de Knesset te leggen, en dat zal vanavond al gebeuren. Al het geheime inlichtingenmateriaal dat we niet voor de Knesset-plenum kunnen brengen, zal worden voorgelegd aan de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie.

Wanneer de deal aan het publiek wordt voorgelegd, zal iedereen met eigen ogen kunnen zien wat een historische prestatie het is voor Israël, en in hoeverre de valse en giftige propaganda die erover wordt verspreid, los staat van de realiteit, gedaan voor politieke doeleinden, voornamelijk door mensen die de deal niet hadden gezien en geen idee hadden wat er wel en niet in zat.

Vanavond heb ik een uitnodiging voor een briefing gestuurd naar oppositieleider Netanyahu, zodat hij meer te weten kan komen over de overeenkomst en de details ervan. We nodigen alle hoofden van de oppositiepartijen uit voor een briefing en laten ze voor het eerst de details van de deal zien.

Dit is een overeenkomst ondertekend door alle veiligheidsinstanties, die de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap prijzen, die in plaats van oorlog: het volk van Israël miljarden aan inkomsten en energiezekerheid voor de komende jaren oplevert.

Ik wil minister van Defensie Benny Gantz, plaatsvervangend premier Naftali Bennett en minister van Energie Karine Elharrar en haar team bedanken, die echt al maanden niet hebben geslapen. Ik wil het hoofd van het onderhandelingsteam, Nationale Veiligheidsadviseur Dr. Eyal Hulata, Directeur-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz, Militair Secretaris Generaal-majoor bedanken. Avi Gil en al het personeel van het kabinet van de premier.

Dit is een goede deal voor de staat Israël. Voor de veiligheid van Israël. Voor de economie van Israël. Voor de burgers van Israël.


43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page