top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Volledige toespraak Chef-Staf van de IDF, waarin hij de doelstellingen uiteenzet


Screenshot


Vandaag, dinsdag aan het eind van de middag heeft de Chef-staf van de IDF, Herzi Halevi, een belangrijke verklaring afgegeven, waarin hij de doelstellingen van deze oorlog voor nu en de toekomst uitgelegd.

Ik vind deze verklaring zo belangrijk dat hij hieronder, vertaald, integraal wordt weergegeven.


“Degenen die dachten dat de IDF niet zou weten hoe ze de gevechten na de pauze moesten hervatten, hadden het mis, en Hamas voelt dit nu al.”


"Goedeavond,


Zestig dagen nadat de oorlog begon, omsingelen onze troepen nu het Khan Yunis-gebied in de zuidelijke Gazastrook.


Tegelijkertijd blijven we onze prestaties in de noordelijke Gazastrook veiligstellen.

Degenen die dachten dat de IDF niet zou weten hoe ze de gevechten na de pauze moesten hervatten, hadden het mis, en Hamas voelt dit nu al.


Veel Hamas-agenten, waaronder hoge commandanten, zijn de afgelopen dagen geëlimineerd.


We zijn overgegaan naar de derde fase van de grondoperaties.

We hebben veel Hamas-bolwerken in de noordelijke Gazastrook veiliggesteld, en nu opereren we tegen de bolwerken in het zuiden.


Wij opereren professioneel; het evacueren van de bevolking uit gevechtsgebieden; Hamas van boven en onder de grond aanvallen met gecombineerde aanvallen vanuit de lucht, de zee en het land.


We zetten onze grondtroepen in de strijd in met krachtige en nauwkeurige ondersteuning van vuur en inlichtingen met een hoog nauwkeurigheidsniveau. Onze strijdkrachten gaan de strijd aan met veel terroristen, richten zich op hen effectief en op indrukwekkende wijze.

Bij onze strijdkrachten zitten ISA-vertegenwoordigers, die de capaciteiten van de organisatie inbrengen.


Onze strijdkrachten worden vergezeld door vertegenwoordigers uit de hele IDF – dit partnerschap bouwt echt kracht op op het slagveld.


Velen vragen naar de verwoestingen in Gaza. Hamas is het adres. Sinwar is het adres. Onze strijdkrachten vinden in bijna elk gebouw en huis wapens en in veel huizen terroristen, en betrekken ze bij de strijd.


We begrijpen dat een deel van hun methode bestaat uit het achterlaten van wapens in de huizen. Een terrorist arriveert in burgerkleding en voert van daaruit de strijd. Om ze aan te vallen is een aanzienlijk gebruik van vuur nodig, zowel om de vijand als doelwit te nemen, maar uiteraard ook om onze strijdkrachten te beschermen. Daarom opereren de strijdkrachten krachtig, terwijl ze grote inspanningen leveren om de schade aan burgers zoveel mogelijk te beperken.


De militaire druk die wij uitoefenen en de afgelopen weken hebben uitgeoefend, brengt Hamas ernstig schade toe en bevordert de verwezenlijking van alle oorlogsdoelstellingen, met als topprioriteit het terugsturen van alle gijzelaars naar huis.


Gisteren had ik de gelegenheid commandanten te ontmoeten in gevechten in de noordelijke Gazastrook. Ik hoor ze, ik praat met ze, ze zeggen heel duidelijk: we zijn bereid alles te doen om de gijzelaars terug te sturen, om alles te doen om Hamas aan te vallen en deze organisatie te ontmantelen. En ik zie hun wijsheid, ze weten ook hoe ze deze twee missies kunnen omzetten in complementaire missies en niet in concurrerende dingen, en we doen er echt alles aan om de gijzelaars terug te sturen.


Ik wil een paar woorden zeggen over de noordgrens, de Libanese grens.

Hezbollah koos ervoor om aan het einde van de operationele pauze het vuur te openen.

Wij hebben dit vooraf geïdentificeerd en hierop voorbereid.

We treden resoluut op tegen iedereen die de burgers van Israël, IDF-soldaten of degenen die een bedreiging voor ons grondgebied vormen, voorbereidt of probeert schade toe te brengen.


Wij eisen een hoge prijs van Hezbollah, een prijs die zij probeert te verbergen, en zij begrijpen waarschijnlijk ook waarom.


We concentreren ons op Gaza, maar samen hiermee zetten we de operationele activiteiten voort die gericht zijn op het bereiken van een betere veiligheidsrealiteit in het noorden van Israël.


In het Centrale Commando, in Judea en Samaria, voeren we de strijd tegen het terrorisme op, tot nu toe moeten we met groot succes zeggen. In de afgelopen twee maanden zijn in Judea en Samaria ruim 1.200 Hamas-agenten aangehouden, veel terroristen die aanslagen hebben gepleegd, waarvan sommige in het verleden zeer ernstige aanslagen hebben gepleegd, en sommige van plan waren in de nabije toekomst aanslagen uit te voeren. Ze zijn gearresteerd of vermoord, en we zijn vastbesloten deze inspanningen voort te zetten.


Een paar dagen geleden hebben we een tragische gebeurtenis meegemaakt in Jeruzalem, waarbij wijlen Yuval Doron Castelman werd vermoord.


Ik vind het belangrijk om te zeggen: wij prijzen de heldenmoed van een burger die dapper het vuur in rende, om te voorkomen dat andere burgers werden gedood. Dit is werkelijk heroïsch. In één adem benadrukken wij de noodzaak om bij zulke complexe gevallen van geweervuur in een civiele omgeving de noodzakelijke basisregels in acht te nemen. Haast je niet om te schieten als het risico is afgenomen en we schieten niet op degenen die hun handen omhoog hebben. De specifieke zaak zelf wordt uiteraard nog onderzocht, maar deze inzichten zijn belangrijk die we nu allemaal weten.


Ik bezoek de strijdkrachten en zie onze vastberaden mannen en vrouwen vechten, vechtend onder leiding van de hoogste van onze commandanten.


In deze oorlog hebben we enkele van onze beste commandanten verloren, die in de voorste gelederen van de strijdkrachten vochten. Zowel op 7 oktober als de dagen erna.

Dit is de werkwijze van de IDF op het slagveld – commandanten aan het front.

De IDF – al haar commandanten en soldaten – is volledig betrokken bij het bereiken van de oorlogsdoelen. Eén daarvan is het creëren van een andere veiligheids reactie waardoor de bewoners naar hun huizen kunnen terugkeren – zowel in het zuiden als in het noorden.


De IDF werkt hier vandaag al aan en maakt plannen voor de toekomst.


We weten dat er meer troepen aan de grenzen nodig zullen zijn, meer capaciteit en een grotere aanwezigheid naast de bewoners, om veilig terug te kunnen keren – en dat is wat we zullen doen. Wij zullen daar bij u zijn, inwoners van Noord- en Zuid-Israël.


Wij – de soldaten van de IDF – zullen er alles aan doen om te herstellen wat beschadigd is.


Voor de vermoorden komt dit herstel te laat. Voor het leven en de continuïteit van het leven in de staat Israël is dit essentieel. We zullen niet stoppen totdat we deze missie hebben voltooid."

1.629 weergaven4 opmerkingen

4 Comments


norbert.vandenbergh
Dec 05, 2023

Over het aantal nieuwe “terroristen” dat door de massamoorden van het IDF ontstaat natuurlijk geen woord … 15000 x 2? x3? x10? “An eye for an eye leaves the whole world blind”

Like
Frans Maassen
Frans Maassen
Dec 06, 2023
Replying to

Met ander woorden je moet het maar over je kam laten gaan? IDF doet het zo goed mogelijk om zo min mogelijk risico voor de burgers in Gaza. Dit wat er nu gebeurt had hamas ook kunnen bedenken maar die interesse ligt ergens anders en totaal niet bij de burgers daar moet de VN maar voor zorgen

Like

Frans Maassen
Frans Maassen
Dec 05, 2023

De kracht en beradenheid straalt ervan af 💪🇮🇱💪

Like

HansLa23+
Dec 05, 2023

Dank voor het delen Joop 🙏

Like
bottom of page