top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Volledige video van terreuraanslag in Jeruzalem - agenten krijgen steun van publiek en politici


Moment van terreuraanslag. Screenshot politie video


De twee grenspolitieagenten die zaterdag een Palestijnse terrorist in Jeruzalem doodschoten, nadat hij een ultraorthodoxe man met een mes had neergestoken, werden later op de dag verhoord door de afdeling Interne Onderzoek van de politie.


De procedure is routine voor elk schietincident met dodelijke afloop, maar het incident, dat door de politie wordt beschouwd als een terreuraanslag, heeft ophef gekregen door videobeelden van de scène waarop te zien is dat de agenten verschillende keren op de verdachte schoten terwijl hij al gewond op de grond lag.


De politie heeft een video vrijgegeven van het hele incident, waaruit blijkt dat de agenten niet meteen op de aanvaller schoten, maar pas nadat hij herhaaldelijk naar hen uitviel.
De agenten zeiden dat ze bang waren dat hij nog steeds gevaarlijk was toen ze hem neerschoten, en dat ze niet wisten wat hij vasthield of op zijn lichaam verborg, zoals mogelijk een bomgordel.


Het bij de aanslag gebruikte mes. Foto Politie woordvoerder


De politie zei dat het verhoor een routineprocedure was en niet bedoeld was om "het gedrag van de agenten in twijfel te trekken".


Politici uit de coalitie en in de oppositie hadden tegengestelde standpunten, sommigen steunden de grenspolitieagenten voor hun acties en sommigen beweerden dat de moord op Salima een buitengerechtelijke veroordeling was.


De terrorist, geïdentificeerd als de 23-jarige Mohammed Shawkat Salameh uit Salfit ,bleek illegaal in Israël te verblijven en had in 2019 al een gevangenisstraf uitgezeten.


Avraham Elimelich, het slachtoffer van een steekpartij in Jeruzalem, spreekt vanuit het ziekenhuis, op 4 december 2021 tegen Israëlische journalisten. Screenshot Channel 12 News.


De aanvaller werd gezien toen hij een straat overstak, zich omdraaide en herhaaldelijk een ultraorthodoxe man achter zich neerstak. Vervolgens rende hij op de reagerende agenten af, die hem meerdere keren beschoten.


Het slachtoffer, Avraham Elimelich, 21, werd in de nek gestoken en werd matig gewond.

Hij zei: 'Ik kwam terug van gebeden bij de Westelijke Muur. Ik passeerde de Damascuspoort en stak de straat over. Ik lette niet op en plotseling zat de terrorist me achterna.


“Hij kwam om me te vermoorden, probeerde me overal op mijn lichaam te steken. De soldaat die daar aankwam, scheidde ons, en toen ging de terrorist hem neersteken, en ze doodden hem,” aldus Elimelech.


De Israëlische politiecommissaris Kobi Shabtai noemde de agenten 'twee helden' en zei dat ze 'vastberaden, professioneel en snel hebben gehandeld en dat dankzij hen 'vanavond een mensenleven is gered'.


De commandant van de grenspolitie, Amir Cohen zei: "We hebben allemaal de video bekeken en gezien dat jullie kinderen helden zijn en hebben gehandeld volgens de manier waarop we ze opleiden en van hen verwachten dat ze optreden als de beschermers van burgers."


Premier Naftali Bennett, die commentaar gaf op de aanval op Twitter, zond gebeden naar de gewonde Israëli en zei dat de grenspolitieagenten "snel en vastberaden handelden, zoals van hen wordt verwacht".


Oppositieleider Benjamin Netanyahu schreef op Twitter dat hij "de acties van de grenspolitiediensten prijst, die de terrorist moedig hebben geneutraliseerd".


De minister van Regionale Samenwerking Esawi Frej kritisch over de manier waarop de agenten met de situatie omgingen. "Je mag alleen op aanvallers schieten om mensenlevens te redden", zei Frej. "Niet van het leven beroven als ze geen gevaar meer vormen",


560 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page