top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voor de 13e week demonstreerden honderdduizenden voor behoudt van democratie


Foto via Twitter Noga Tarnopolsky


Voor de 13e week demonstreerden honderdduizenden in heel Israël tegen de gerechtelijke hervormingen en voor behoudt van de democratie. Volgens Hebreeuwse media waren er alleen al in Tel Aviv meer dan 200.000 mensen op de been. In Netanya lag het aantal rond de 25.000.


In een verklaring zeiden protestorganisatoren dat zo'n 450.000 Israëli's protesteren op 150 locaties in het hele land.


In Tel Aviv gebruikte de politie bereden politie en, voor het eerst, een "geluidskanon" - een krachtige luidspreker die geluid met een zeer hoge frequentie uitzendt - om demonstranten uiteen te drijven die de Ayalon Highway in Tel Aviv blokkeerden. Negentien mensen werden gearresteerd en op videobeelden van de scène was te zien hoe een bereden politieman een van de demonstranten sloeg.


Prof. Avinoam Shiran, een rouwende ouder, sprak de menigte toe tijdens de bijeenkomst in Haifa. "Er komen slechte dagen aan", zei hij. “Zo erg dat ik 's nachts angstig wakker word en niet meer in slaap kan vallen. … Waarheid heeft geen betekenis meer. De regering schaadt alles: vrijheid, gelijkheid, veiligheid, economie en wetenschap.”


De auteur David Grossman sprak het protest toe voor de officiële residentie van president Isaac Herzog in Jeruzalem.


"Waarom is deze nacht anders dan alle andere nachten?" zei hij, terwijl hij het Pascha Haggadah citeerde voorafgaand aan de feestdag, die volgende week begint. Grossman antwoordde toen zelf: “We zijn anders. Wij, de demonstranten, de mensen in deze beweging. We realiseerden ons zelf niet de enorme liefde die in ons verborgen was voor het leven dat we hier, in Israël, hebben weten te creëren.


“Van protest tot protest groeit het gevoel dat degenen achter de staatsgreep de fout van hun leven hebben gemaakt”, vervolgde hij, eraan toevoegend dat “het leven in Israël bestaat uit veel onrecht en fouten, maar het ergste van alles is de onderdrukking van een ondraaglijke feit: dat we een natie zijn die al 55 jaar een ander volk bezet.”


Uri Banki, de vader van Shira Banki, die werd vermoord door een ultraorthodoxe radicaal tijdens de Jerusalem Pride Parade in 2015, hield ook een toespraak.


De neef van de premier, prof. Natan Netanyahu, sprak tijdens de demonstratie in Tel Aviv. "Als rechtse persoon heb ik het grootste deel van mijn leven op Likud gestemd", zei hij tegen de menigte in Kaplan. "Ik besloot te spreken met het oog op het gevaar van de juridische revolutie, dat er niets tussen staat en een liberale nationale ideologie en omwille van de nalatenschap van mijn moeder - de gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof, wijlen Shoshana Netanyahu. Moeder pleitte voor de onafhankelijkheid van de rechtbank en het cruciale belang van het benoemen van rechters op een professionele, objectieve en evenwichtige manier. Als ze nog leefde, zou moeder zich zeker hebben aangesloten bij de harde onthulling van de gepensioneerde rechters van het Hooggerechtshof tegen de staatsgreep


In Netanya hield voormalig Shin Bet-directeur Yuval Diskin een vurige toespraak waarin hij Netanyahu "ongeschikt" noemde voor zijn functie, bang om "in de gevangenis te belanden en daarom de gerechtelijke benoemingscommissie moet veranderen". Hij voegde eraan toe dat hij “klaar is om Netanyahu vrij te laten lopen als hij ons van zijn last verlost. Hij is ons grootste probleem."


Voor het eerst werden demonstranten gezien die met Amerikaanse vlaggen zwaaiden ter ondersteuning van de recente opmerkingen van president Joe Biden over de plannen van Netanyahu. Demonstranten in Tel Aviv onthulden twee enorme spandoeken die van bovenaf waren gefotografeerd, op de ene stond "inbreuk op de beveiliging" met afbeeldingen van Netanyahu, Ben-Gvir en minister van Financiën Bezalel Smotrich, en op de andere stond een Israëlische en een Amerikaanse vlag verweven als eerbetoon aan de VS. Israël banden.

In Tel Aviv gebruikte de politie waterkannonnen om de Ayalon highway vrij te krijgen.
146 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


R Thomasson
R Thomasson
Apr 02, 2023

Het is jammer dat deze video heeft geen ondertitels in het Engels https://www.youtube.com/watch?v=K8G-8vdegtA Prof. Ichak Adizes - I am more worried now than ever - 26th of March 2023. Professor Adizes was in 1990 - 1991 adviseur van Slobodan Milosevic, die later werd voor oorlogmisdaden berecht. Zijn ervaringen met Milosevic hebben hem aangezet tot bestudering van dictatoriale karakters. Hij vindt bij Netanyahu en Milosevic, in sommige opzichten, dezelfde karaktertrekken. Kerneigenschap is: een dictator wil, kost wat het kost zijn toppositie niet kwijt raken. Een dictator is bereid, tot het bittere eind, alles op te offeren; inclusief zijn land en zijn volk. Dictators kunnen, op gegeven moment, niet meer logisch denken. Zij zijn bang dat de realiteit zal hun positie riskere…

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Apr 02, 2023
Replying to

Hij is niet de enige, meer en meer vooraanstaande Israëli's komen openlijk met die mening

Like
bottom of page