top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Mossad: twee vrouwen in belangrijke leidende posities


Foto Mossad /GPO


De Mossad heeft vandaag, donderdag, aangekondigd dat "A" de functie heeft aangenomen van directeur van de inlichtingenautoriteit (parallel aan het hoofd van de IDF-inlichtingenafdeling), en "K", die fungeert als hoofd van de Iran Desk, de eerste vrouwen in de geschiedenis van de Mossad die deze belanrijke afdelingen leiden.

"A" heeft ongeveer 20 jaar in de Mossad gediend, in het hart van zijn inlichtingenoperaties. De directeur van de inlichtingenautoriteit is verantwoordelijk voor het formuleren van het nationale strategische inlichtingenbeeld over een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder het Iraanse nucleaire programma, wereldwijd terrorisme en normalisatie met de Arabische wereld. Ze is ook verantwoordelijk voor intelligence met betrekking tot alle Mossad operaties en geeft leiding aan honderden medewerkers bij het verzamelen, onderzoeken en analyseren van intelligence.

Het is zonder precedent dat intelligentie in de Mossad momenteel wordt beheerd door twee vrouwen, "A" en haar plaatsvervanger "H", en wordt beschouwd als een van de ankers en groeimotoren van de organisatie.

De onlangs benoemde "A", voegt zich bij "K", die fungeert als hoofd van de Iran Desk, de belangrijkste zorg van de organisatie.

Het hoofd van de Iran Desk is verantwoordelijk voor de Mossad-strategie bij het omgaan met alle aspecten van de Iraanse dreiging en voor het leiden van de integratie van operaties, technologie en inlichtingen in de organisatie, samen met de IDF en alle veiligheidsdiensten.

"K", ook een veteraan op het gebied van inlichtingen, bekleedt momenteel een van de meest senior, significante en invloedrijke functies van de organisatie.

Mossad directeur David Barnea benadrukte: "Zodra men de poorten van de organisatie betreedt, is er volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Veel vrouwen vervullen alle rollen in operaties, als agenten en operators van agenten, en zijn geïntegreerd in de kern van operaties en intelligentie, met talent, professionaliteit en energie. De deur naar de hoogste rangen staat open voor zowel mannen als vrouwen, afhankelijk van hun geschiktheid en hun talenten." Hij voegde eraan toe: "Het is belangrijk voor de Mossad, als veiligheidsorganisatie, die in de voorhoede staat van operaties namens de nationale veiligheid, om vrouwen te informeren over de onbegrensde mogelijkheden voor hen in de organisatie, en om een ​​voorbeeld te zijn voor andere veiligheidsdiensten." organisaties met betrekking tot de integratie van vrouwen in sleutelfuncties."

Het voorgaande kan worden gezien in de recente benoeming van twee extra vrouwen als adjunct-directeuren van de vestigingen. "H" werd benoemd tot plaatsvervangend hoofd van de inlichtingenautoriteit en "Y" werd benoemd tot plaatsvervangend hoofd van Personeelszaken. Vier vrouwen dienen momenteel in het hogere commando van de Mossad, bekend als het Forum of Branch Heads.

De vertegenwoordiging van vrouwen als afdelingshoofden (parallel aan brigadegeneraal) is de afgelopen jaren gegroeid. "A", een afdelingshoofd in een van de technologie-instanties, die de Israel Security Prize ontving tijdens een ceremonie die ongeveer twee maanden geleden werd gehouden, zei tijdens de ceremonie (zie bijgevoegde foto; credit – woordvoerder van het ministerie van Defensie): "Ik zal dit gebruiken onderscheiden platform om vrouwen op te roepen hun potentieel en invloed in het veiligheidswezen en de gevechts- of technologische eenheden in het bijzonder te realiseren, om hun stempel te blijven drukken."

Benadrukt moet worden dat de meest senior Mossad positie die door een vrouw werd vervuld, ongeveer 30 jaar geleden was, toen Aliza Magen adjunct-directeur van de organisatie was. Sindsdien zijn er in het Forum van Branch Heads verschillende vrouwen op hogere posities benoemd; vrouwen hebben echter nooit eerder de functies bekleed van hoofd van de Iran Desk en hoofd van de inlichtingenautoriteit.129 weergaven0 opmerkingen
bottom of page