israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voor de kust van Tel Aviv is een grote hotspot van diepzeehaaien gevonden


De ontdekking van de diepzee-hotspot zou licht kunnen werpen op de duurzaamheid van mariene ecosystemen. Foto met dank aan de Universiteit van Haifa, Israëlisch Oceanografisch en Limnologisch Onderzoek, Ben-Gurion Universiteit van de Negev en het Interuniversitair Instituut voor Mariene Wetenschappen in Eilat.


Voor de kust bij Tel Aviv werden honderden diepwaterhaaien en de grootste concentratie diepzeehaaieneieren ontdekt die ooit zijn gevonden, in wat een van de belangrijkste ontdekkingen van mariene habitats in Israël is.


De hotspot die werd gevonden in de onderste laag van de oceaan, net boven de zeebodem, is misschien wel de grootste paringslocatie in de regio voor diepzeehaaien, meldt ISRAEL21C.


Het werd onthuld na jaren van geo-mapping onder het oceaanoppervlak en langdurige samenwerking tussen de Universiteit van Haifa, het Israel Oceanographic and Limnological Research, de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en het Interuniversitair Instituut voor Mariene Wetenschappen in Eilat.


"Vanuit een mondiaal maritiem onderzoeksperspectief kan deze ontdekking enorme implicaties hebben", zei Yizhaq Makovsky van de Universiteit van Haifa.


"De diepzee is de klimaatcondensator van de aarde en verzacht veranderingen op korte termijn", legt Makovsky uit. "Zodra de impact van synoptische veranderingen aan het oppervlak naar de diepzee migreert, verandert het hele klimaat van de aarde."


Een recente expeditie voor de kust van Israël vond honderden kleine haaien en duizenden haaieneieren. Foto met dank aan Universiteit van Haifa, Israëlisch Oceanografisch en Limnologisch Onderzoek, Ben-Gurion Universiteit van de Negev en het Interuniversitair Instituut voor Mariene Wetenschappen in Eilat


De oostelijke Middellandse Zee onderging op verschillende tijdstippen meerdere klimatologische en antropogene veranderingen, voegde hij eraan toe.


"Het onderzoeken van de geologische en ecologische gegevens die in deze hotspot zijn verborgen, zal een record met hoge resolutie opleveren van de impact van veranderingen op de diepzee, wat essentieel is voor het begrijpen van lokale en wereldwijde klimaatveranderingen."


De oostelijke Middellandse Zee is een systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor wat we kunnen verwachten van mariene omgevingen over de hele wereld, zei Makovsky.


“Dit gebeurde al duizenden jaren onder onze neus, vlakbij Tel Aviv, een van de grootste steden in Israël. Het verstopte zich in het volle zicht, wat benadrukt hoe weinig we weten over de diepte. Dit is een wereldwijde uitdaging.”

210 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws